News

Anchetă la 10 bănci privind calculul ROBOR. Anunțul făcut de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței anunță o anchetă la 10 bănci importante din România care cotează ROBOR-ul. Bogdan Chiriţoiu, șeful instituției, spune că verificările pot dura ani de zile.
02.11.2022 | 13:47
Ancheta la 10 banci privind calculul ROBOR Anuntul facut de Consiliul Concurentei
Verificări la 10 bănci din România. Consiliul Concurenței investighează modul de calcul a ROBOR. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Consiliul Concurenţei suspectează o înțelegere între bănci privind dobânzile la creditele acordate populaţiei. În acest sens, 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt vizate de o anchetă.

Verificări la 10 bănci din România. Consiliul Concurenței investighează modul de calcul a ROBOR

Bogdan Chirițoiu, șeful instituției de control, a spus că se fac verificări pentru a se afla dacă băncile s-au înţeles între ele pentru a stabili indicele ROBOR.

ADVERTISEMENT

Oficialul a ținut să sublinieze faptul că, momentan, nimeni nu trebuie considerat vinovat până nu se dovedește acest lucru.

”În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfășurării controalelor. Companiile nu au interesul să povestească faptul că sunt controlate. Noi, de asemenea, menținem discreția.

ADVERTISEMENT

Nu știu de unde a apărut această scurgere de informaţii în presă, dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfășurare la principalele bănci din țară. E doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat”, a spus Chirițoiu, la TVR Info.

Vizate de verificări sunt următoarele instituții bancare: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

ADVERTISEMENT

Consiliul Concurenței, detalii privind ancheta asupra celor 10 bănci

Președintele Consiliului Concurenţei a explicat că ancheta de față nu vizează cât de mare este un preţ, ci dacă au existat înţelegeri între bănci pentru a-l stabili.

”Ce verifică întotdeauna Consiliul. Problema nu e nivelul unui preț. Dacă prețul, mare, mic, cât este el, rezultă din forțele pieței, din punct de vedere concurențial e ok. Nu înseamnă că e bine din punct de vedere al consumatorului, prețul poate să fie mare, poate să fie greu de suportat, dar nu înseamnă că e anticoncurențial.

ADVERTISEMENT

Ce verificăm noi este dacă sunt acțiuni anticoncurențiale. Asta înseamnă că sunt înțelegeri între actorii de pe piață. Asta verificăm în orice piață. Sunt diferite lucruri la care ne uităm. Ne uităm la ROBOR, dar ne uităm și la alte lucruri”, mai spune Chirițoiu, la postul public.

Vizată de investigația Consiliului Concurenţei nu este doar modalitatea de calcul a ROBOR, ci şi a IRCC. Același Bogdan Chiriţoiu a explicat care este procedura.

”Ne uităm şi la Robor şi la IRCC. Normal că e un şoc pentru oameni pentru că aveau dobânzi de 5% şi acum au ajuns la 8-9%. Dacă se confirmă, amenda poate fi de 10% din cifra de afaceri. Investigaţia poate dura şi 2 ani”.

ADVERTISEMENT