News

Anchetă mare la Radio România! Ce promitea solemn premierul desemnat, Nicolae Ciucă, în declarațiile dispărute misterios de pe site-ul RRA

Într-un mod misterios, câteva declarații acordate în iunie 2018 de Nicolae Ciucă, premierul desemnat, au dispărut de pe site-ul Radio România. Instituția a anunțat deschiderea unei anchete.
24.10.2021 | 20:17
Ancheta mare la Radio Romania Ce promitea solemn premierul desemnat Nicolae Ciuca in declaratiile disparute misterios de pe siteul RRA
ADVERTISEMENT

După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat nominalizarea lui Nicolae Ciucă în postura de premier PNL desemnat cu alcătuirea noului guvern, în spațiul public au fost reluate câteva declarații mai vechi ale actualului ministru al apărării.

Astfel, pe 22 iunie 2018, în cadrul unui interviu mai amplu acordat Radio România Actualități, Nicolae Ciucă declarase sus și tare că nu va intra niciodată în politică.

ADVERTISEMENT

”Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării. Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.

Au fost șterse declarațiile în care Ciucă spunea că nu va face politică

Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”, puncta atunci Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Dar – surpriză – declarațiile de mai sus ale lui Nicolae Ciucă au dispărut de două zile de pe site-ul radioului public, rămânând însă restul interviului cu actualul premier desemnat.

Ca urmare a scandalului declanșat, conducerea Radio România a remis duminică un comunicat prin care anunță că investighează deja circumstanțele în care a fost modificat articolul postat pe site în data de 22 iunie 2018.

ADVERTISEMENT

Comunicat Radio România: ”Modificarea a avut loc în data de 22 octombrie a.c., la ora 18.13”

”Radio România investighează în prezent circumstanțele în care a fost modificat pe site-ul http://www.romania-actualitati.ro/ un articol din 22 iunie 2018 privindu-l pe gen. Nicolae Ciucă, modificare în urma căreia o parte semnificativă a articolului a fost ștearsă. Din datele noastre, această modificare a avut loc în data de 22 octombrie a.c., la ora 18.13.

Până la elucidarea circumstanțelor în care s-a întâmplat acest lucru, Radio România a decis republicarea articolului în cauză în exact aceeași formă în care a fost publicat inițial”, așa începe comunicatul Radio România.

ADVERTISEMENT

Audit de securitate în instituție după acest scandal

”Până acum nu există indicii că ar fi fost rezultatul unui proces editorial intern, cu atât mai puțin rezultatul unui act de cenzură în Radio România. Primele date sugerează mai degrabă că este efectul unui acces neautorizat în sistemele Radio România, ceea ce poate constitui o faptă penală, cu repercusiuni majore asupra autorului/autoarei”, se arată în mesajul conducerii radioului public.

Potrivit conducerii Radio România, în perioada imediat următoare toate sistemele informatice ale instituției vor face obiectul unui audit de securitate. În funcție de rezultatele investigației a fost anunțată și o posibilă sesizare a  organelelor de urmărire penală.

”Radio România regretă profund acest incident. Suntem conștienți că are potențialul de a știrbi din credibilitatea sa în rândul ascultătorilor săi. Credem în egală măsură că trebuie să recunoaștem deschis și clar când greșim. Acesta, din păcate, este un astfel de moment, pentru care ne cerem scuze”, așa se încheie comunicatul instituției.

ADVERTISEMENT