News

Anchetă la spitalul din Suceava. 28 de oameni au murit din cauza nerespectării măsurilor de protecție

26.02.2021 | 15:28
Ancheta la spitalul din Suceava 28 de oameni au murit din cauza nerespectarii masurilor de protectie
ADVERTISEMENT

Anchetă reluată la spitalul focar de la Suceava, cea mai afectată unitate din țară în prima parte a pandemiei, după ce 28 de oameni au murit din cauza nerespectării măsurilor de protecție.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava anunță că urmările provocate de nerespectarea regulilor la spitalul Județean sunt mult grave decât se credea inițial.

ADVERTISEMENT

Astfel, aceștia au schimbat încadrarea juridică în cazul celor 4 persoane care au condus spitalul din Suceava. Dosarul are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Procurorii, anchetă la spitalul focar Suceava. Fosta conducere, acuzată că nu a luat măsuri şi 28 de pacienţi au murit

Vineri, Parchetul Tribunalului Suceava a informat, printr-un comunicat de presă, că a fost schimbată încadrarea juridică în cazul infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor de care este acuzată fosta condudere a spitalului.

ADVERTISEMENT

”În urma schimbării de încadrare juridică, în sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, constând în aceea că în intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23.03 – 02.04.2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (raportat la atribuţiile fiecăruia)”, arată procurorii, într-un comunicat transmis vineri.

Fostul manager, alături de alți trei membri din conducere, sunt acuzați că nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2, raportat la atribuțiile fiecăruia.

ADVERTISEMENT

Procurori: ”Nerespectarea acestor măsuri a dus la decesul a 28 de pacienți”

Din referatul prezentat de procurori reiese că, prin nerespectarea acestor măsuri s-a ajuns la răspândirea infecţiei COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ, spun procurorii.

”Consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19, ca urmare a nerespectării măsurilor, a fost vătămarea corporală a 3 pacienţi determinaţi, precum şi decesul altor 28 de pacienţi. Cercetările în acest caz continuă”, se mai arată în comunicatul oficial.

ADVERTISEMENT

În primă fază, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus inițiat cercetări in rem în dosar, dar în 18 iunie 2020 au anunțat punerea sub urmărire penală a fostei conduceri a Spitalului Județean Suceava la izbucnirea focarului de Covid-19.

ADVERTISEMENT