News

Anchetă New York Times. Un grup pro-ucrainean ar fi în spatele exploziilor de la Nord Stream. Kievul neagă orice implicare. Update

New York Times a publicat o anchetă prin care arată că în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream din 2022 ar fi un grup pro-ucrainean.
08.03.2023 | 06:31
Ancheta New York Times Un grup proucrainean ar fi in spatele exploziilor de la Nord Stream Kievul neaga orice implicare Update
Scurgeri masive de metan în Norvegia. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT
08-03-2023
04:42

Kievul neagă implicarea în explozia conductelor Nord Stream 1 şi 2, în 2022

Ucraina a negat, în mod oficial, orice implicare în atacul din septembrie anul trecut asupra Nord Stream 1 și 2, gazoducte care au fost construite pentru a transporta gaz natural rusesc în Germania.

Marți, cei de la New York Times au raportat că noi informații analizate de oficialii americani au sugerat că un grup pro-ucrainean a efectuat atacul asupra conductelor Nord Stream.

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că guvernul ucrainean ”nu a fost implicat deloc” în acest sabotaj. Într-o declarație oferită ca răspuns la raportul New York Times, Podoliak a mai adăugat că țara sa nu are informații despre ceea ce s-a întâmplat.

Acesta a avut și o postare pe Twitter despre subiect: ”Deşi îmi place să colecţionez teorii ale conspiraţiei amuzante despre guvernul ucrainean, trebuie să spun: Ucraina nu are nimic de-a face cu accidentul din Marea Baltică şi nu are nicio informaţie despre grupuri de sabotaj pro-Ucraina”, a scris, marţi, oficialul.

Conform informațiilor oficiale transmise de mai mulți oficiali americani, sabotorii de la Nord Stream ar fi ”opozanți ai președintelui Vladimir Putin”. New York Times a aflat că acești sabotori ar fi pro-ucraineani, însă e neclar dacă Kievul e implicat.

Cine ar sta în spatele exploziilor de la Nord Stream din 2022

Asta, în condițiile în care nu există dovezi că președintele Volodimir Zelenski ar fi implicați în acțiunea de sabotaj. De altfel nici măcar o legătură cu guvernul de la Kiev nu poate fi demonstrată, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Cert e că în spatele atacului s-ar afla o forță ”proxy” cu legături directe cu guvernul ucrainean sau cu serviciile sale de securitate. Kievul a reacționat după publicarea articolului din New York Times, prin vocea consilierului Mihailo Podoliak.

Podoliak a transmis că Ucraina nu este implicată în aceste atacuri sau acte de sabotaj. ”Fără îndoială, Ucraina nu este absolut deloc implicată în exploziile la gazoducte. Nu are nici cel mai mic sens”, a transmis Podoliak. Scurgerile de gaze de la Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică au fost subiect de controversă între NATO și Rusia.

ADVERTISEMENT

Deși nimeni nu știe cine a fost sabotorul, cert e că au fost implicați scafadri experimentați care nu ar lucra pentru structuri militare. SUA și NATO consideră atacurile drept ”acte de sabotaj”. Moscova a acuzat deja, în repetate rânduri, Occidentul că ar sta în spatele acestor explozii, menite să lovească direct în interesele economice ale Rusiei.

”Este greu de crezut, dar este un fapt că ei au organizat exploziile la gazoductele internaționale Nord Stream. Au început să distrugă infrastructura energetică paneuropeană. Este clar pentru toți cine beneficiază de acest lucru. Desigur, cel care beneficiază a făcut-o”, a transmis Putin. Nord Stream a fost oprită fără niciun plan de a ma fi folosită în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Scurgerile de gaze de la Nord Stream au fost imense și au alertat autoritățile din Norvegia.”Aceste scurgeri sunt atât de mari, încât pot fi văzute prin satelit. Cea mai mare are un diametru de aproximativ un kilometru, iar cea mai mică are un diametru de aproximativ 200 de metri. Seismologii spun că nu arată ca și cum s-ar fi format în urma unor cutremure, ci în urma unor explozii produse aproape de fundul mării.

Nord Stream, care operează conductele, spune că o astfel de fisură se produce o dată la 100.000 de ani. Așadar, faptul că s-au produs 3 fisuri în același loc și în același timp, ridică suspiciunea că nu a fost un eveniment provocat de cauze naturale”, transmiteau atunci autoritățile, înainte să existe certitudinea unui act de sabotaj.

ADVERTISEMENT

Nu doar rușii au acuzat SUA de acte de sabotaj ci și europarlamentarul Radek Sikorski, fost ministru de externe al Poloniei. Sikorski a transmis că SUA s-ar afla în spatele exploziilor de la Nord Stream, în condițiile în care Ucraina, SUA și statele baltice s-au opus vehement construirii Nord Stream timp de mai bine de 20 de ani.

ADVERTISEMENT