Anchetă Sky News: Traficanţii din România vînd arme tuturor celor care le doresc, inclusiv teroriştilor

Jurnaliştii de la Sky News au realizat o anchetă în care dezvăluie că traficanţi din România vând arme teroriştilor. Aceştia au demonstrat cât de uşor pot fi cumpărate armele, venind...
11.08.2016 | 10:39
Ancheta Sky News Traficantii din Romania vind arme tuturor celor care le doresc inclusiv teroristilor

Jurnaliştii de la Sky News au realizat o anchetă în care dezvăluie că traficanţi din România vând arme teroriştilor. Aceştia au demonstrat cât de uşor pot fi cumpărate armele, venind special în ţara noastră pentru a achiziţiona aşa ceva. Acestea sunt aduse din Ucraina şi sunt vândute tuturor, chiar şi teroriştilor.

Analiştii de securitate spun că celule islamiste teroriste şi atacatorii singuratici consideră armele automate drept cel mai bun mod de a orchestra atacuri armate în masă, iar graniţele deschise ale UE înseamna ca arme precum AK-47 pot fi trimise cu usurinţă cumpărătorilor din vestul Europei, susţine Sky News.

Din munţii din Balcani până în zonele enorme împădurite din estul Europei, bande de traficanţi au acces la milioane de arme ascunse în perioada comunistă sau disponibile în zonele învecinate regiunilor de conflict, precum Ucraina.

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi, crezând că jurnaliştii Sky News vor să cumpere, întreaga negociere fiind filmată.

“Nu exista nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presa care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra. Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nici o distincţie”, spun jurnaliştii Sky News, citaţi de Libertatea.

Britanicii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte.

„Doi bărbaţi cu feţele acoperite ne-au cerut să ne apropiem de ei. Ne-au percheziţionat, ne-au verificat echipamentele şi ne-au luat telefoanele mobile şi le-au încuiat în maşina noastră, luându-ne cheia”, au mai spus aceştia.

Au deschis apoi portbagajul maşinii lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Traficanţii le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.

“Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi”, a spus unul dintre ei, precizând că armele după ce ajung în România sunt preluate de o altă bandă care le trimite în Occident şi în Orientul Mijlociu.

Printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă de 3.000 de euro, puştii semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale, dar şi celebra AK-47, care costă 1.700 de euro, traficanţii precizând că aceasta se vinde cel mai bine în Europa, în special in ultimii doi ani. Mai mult, aceştia au preciza că pot face rost şi de grenade de la o altă bandă de traficanţi.