Sport

Anderlecht, coşmarul echipelor din România! Scandalul cu Dinamo, şocul returului cu Rapid şi cum a pus-o la colţ pe Steaua. Video

Anderlecht poate fi considerat coşmarul echipelor din România, după ce formaţia belgiană le-a pus la respect, în trecut, pe Dinamo, Rapid sau Steaua.
15.09.2022 | 11:03
Anderlecht cosmarul echipelor din Romania Scandalul cu Dinamo socul returului cu Rapid si cum a puso la colt pe Steaua Video
Anderlecht le-a dat mari bătăi de cap echipelor din România în cupele europene
ADVERTISEMENT

Joi, de la ora 22:00, FCSB primeşte vizita lui Anderlecht, o mai veche cunoştinţă pentru fotbalul românesc. Belgienii au avut mai multe dueluri cu echipe din ţara noastră, însă singura amintire plăcută este cea din sezonul 1985-1986, când Steaua a obţinut contra lor calificarea în finala Cupei Campionilor Europeni.

Anderlecht a blocat visul Rapidului în două rânduri! Bruxelles, tărâm de coşmar pentru giuleşteni

Rapidul a fost prima echipă din România care a întâlnit-o pe Anderlecht, într-o dublă disputată în urmă cu 47 de ani. În sezonul 1975-1976 al Cupei Cupelor, cele două formaţii s-au întâlnit în turul 1, iar prima manşă s-a disputat la Bucureşti, pe stadionul “23 August”. Giuleştenii au câştigat primul meci cu 1-0, după ce Jean Thissen şi-a înscris în proprie poartă, în urma unei incursiuni a lui Nicolae Manea.

ADVERTISEMENT

La retur, echipa antrenată de Ion Motroc a sperat că se va întoarce cu un rezultat de egalitate, însă Anderlecht a deschis scorul, cu şapte minute înainte de pauză, prin Gilbert Van Binst. La cinci minute după startul reprizei secunde, belgienii au dat lovitura prin Rob Rensenbrink, vicecampion mondial în 1974, care a transformat cu uşurinţă o lovitură de la 11 metri şi giuleştenii erau eliminaţi.

Coşmarul adevărat a venit în sezonul 2003-2004, când Anderlecht şi Rapid s-au întâlnit în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. Din nou, prima manşă s-a jucat la Bucureşti, pe stadionul “Naţional”, şi s-a terminat la egalitate, scor 0-0, rezultat care le dădea mari speranţe giuleştenilor.

ADVERTISEMENT

Prima repriză a returului de la Bruxelles a fost de vis pentru Rapid, după ce Robert Ilyeș şi Florin Bratu au marcat în minutele 42, respectiv 45. După pauză, giuleştenii au picat inexplicabil şi Anderlecht a obţinut calificarea în turul 3, după golurile înscrise de Nenad Ještrović, Pär Zetterberg şi Seol Ki-Hyeon.

Anderlecht nu a lăsat-o pe Steaua să-şi apere Cupa Campionilor Europeni în sezonul 1986-1987

Anderlecht şi Steaua s-au întâlnit de patru ori în 1986, însă dublele au fost în două sezoane diferite. Prima, din semifinalele Cupei Campionilor Europeni 1985-1986, aduce amintiri plăcute în tabăra “militarilor”. După 0-1 la Bruxelles, Steaua a reuşit un retur de poveste, în Ghencea, ia Victor Piţurcă, autor al unei duble, şi Gabi Balint au adus calificarea în finală, unde a fost realizată cea mai mare performanţă a unei echipe din România în cupele europene.

ADVERTISEMENT

În toamna lui 1986, Steaua şi Anderlecht s-au reîntâlnit în Cupa Campionilor Europeni, însă în turul 2. Campioana Europei avea o formulă de start cu modificări importante faţă de meciul jucat cu doar câteva luni înainte, aşa că belgienii au profitat de această situaţie şi au câştigat manşa tur cu 3-0. În Ghencea, Steaua a obţinut victoria după golul lui Ladislau Boloni, dar Anderlecht a obţinut calificarea şi a întâlnit-o, în sferturile de finală, pe Bayern Munchen.

Steaua şi Anderlecht s-au mai întâlnit de două ori în grupele Ligii Campionilor din sezonul 1994-1995. La Bruxelles, cele două echipe au terminat la egalitate, scor 0-0, după ce steliştii au ratat câteva ocazii mari. Finalul partidei a fost marcat de eliminarea lui Marius Lăcătuş, după ce i-a aplicat un cap în gură lui Graeme Rutjes.

ADVERTISEMENT

Returul din Ghencea a adus şi un record ce va fi cu greu egalat. Din nou, Steaua şi Anderlecht au remizat, scor 1-1, după golurile lui Anton Doboş şi John Bosman. În primul “11” al belgienilor îşi făcea loc Celestine Babayaro, care la 16 ani şi 86 de zile devenea cel mai tânăr debutant în Champions League. După 37 de minute din meci, nigerianul l-a faultat pe Marius Lăcătuş şi a văzut direct cartonaşul roşu, devenind astfel şi cel mai tânăr fotbalist eliminat într-un meci din Liga Campionilor.

Anderlecht şi John Blankenstein i-au interzis finala Cupei Cupelor lui Dinamo

În primăvara lui 1990, Dinamo era antrenată de Mircea Lucescu şi avea o super generaţie pe teren. Cu toate acestea, “câinii” s-au oprit în semifinalele Cupei Cupelor, după o dublă cu Anderlecht şi un arbitraj scandalos al lui John Blankenstein în meciul retur.

La Bruxelles, în manşa tur, Dinamo era învinsă de Anderlecht, după golul marcat de Luc Nillis. Meciul retur s-a jucat pe stadionul “23 August”, în faţa a peste 45.000 de spectatori, însă belgienii au evoluat în… 12 oameni. John Blankenstein, arbitrul meciului, le-a refuzat “câinilor” două lovituri de la 11 metri, iar în minutul 85 l-a eliminat pe Florin Răducioiu.

În plus, olandezul a fost acuzat că nu a observat când mingea a trecut linia porţii la una dintre multele ocazii ale elevilor lui Mircea Lucescu. Marc Van Der Linden a marcat unicul gol al partidei de la Bucureşti şi Anderlecht a obţinut calificarea în finala Cupei Cupelor, pe care a pierdut-o în faţa Sampdoriei.

Meciurile jucate de Anderlecht cu echipele din România

  • Rapid – Anderlecht 1-0 / Anderlecht – Rapid 2-0 (turul 1 al Cupei Cupelor 1975-1976)
  • Anderlecht – Steaua 1-0 / Steaua – Anderlecht 3-0 (semifinalele Cupei Campionilor Europeni 1985-1986)
  • Anderlecht – Steaua 3-0 / Steaua – Anderlecht 1-0 (turul 2 al Cupei Campionilor Europeni 1986-1987)
  • Anderlecht – Dinamo 1-0 / Dinamo – Anderlecht 0-1 (semifinalele Cupei Cupelor 1989-1990)
  • Anderlecht – Petrolul Ploieşti 2-0 / Petrolul Ploieşti – Anderlecht 0-2 (turul 1 al Cupei UEFA 1990-1991)
  • Anderlecht – Steaua 0-0 / Steaua – Anderlecht 1-1 (grupele Ligii Campionilor 1994-1995)
  • Rapid – Anderlecht 0-0 / Anderlecht – Rapid 3-2 (turul 2 preliminar al Ligii Campionilor 2003-2004)
  • Poli Timişoara – Anderlecht 0-0 / Anderlecht – Poli Timişoara 3-1 (grupele Europa League 2009-2010)
ADVERTISEMENT