Fotbal international

Anderlecht-Man. United. Primul DUEL din istorie în Europa: 0-12!

Anderlecht şi Manchester United se întâlnesc, în această seară de la ora 22:05, în sferturile de finală din Europa League. Primul meci european dintre celor două echipe s-a disputat în 1956,...
13.04.2017 | 11:42
AnderlechtMan United Primul DUEL din istorie in Europa 012

Anderlecht şi Manchester United se întâlnesc, în această seară de la ora 22:05, în sferturile de finală din Europa League. Primul meci european dintre celor două echipe s-a disputat în 1956, englezii aflându-se la debutul în cupele europene.

Suporterii “diavolilor” îşi aduc aminte cu plăcere de acea dublă, scorul meciului retur intrând în istoria clubului englez. Era victoria unei generaţii de excepţie, dar care a dispărut fulgerător într-o zi de februarie a anului 1958.

Din război direct pe banca lui Manchester United

Decembrie 1944, prin Europa încă se dădeau lupte grele, însă în Albion, un club se gândea la viitor. Războiul nu avea să mai dureze mult şi îşi doreau să fie pregătiţi pentru orice eventualiate. La Manchester United se convoacă o şedinţă de urgenţă, tema principală era numele viitorului manager. Un nume era pe buzele tuturor, Matt Busby. Problema era că Liverpool venise deja cu o ofertă. Louis Rocca era omul care rezolva problemele “diavolilor”, era un “fixer” şi se oferea să fie puntea de legătură între conducerea clubului şi Matt Busby.

Scoţianul se afla în Italia alături de armata Marii Britanii, dar şi-a făcut timp pentru o întâlnire cu şefii lui Manchester United. Avea nişte cerinţe simple. Una dintre doleanţe era că el va decide cine vine şi cine pleacă de la echipă, fără ca nimeni să nu aibă un alt cuvânt de spus. Pe scurt, îşi dorea să deţină controlul total la club. Alături de Matt Busby venea şi Jimmy Murphy, un bun motivator, acesta devenind mâna sa dreaptă.

man utd 1952

Manchester United câştigă titlul în 1952, după mai mulţi ani în care echipa terminase pe locul doi, dar şi după triumful în Cupa Angliei din 1948. Matt Busby era mulţumit de performanţă, dar observa că echipa era una îmbătrânită. Treptat a început să-i înlocuiască pe “bătrâni” cu tineri de perspectivă, majoritatea veniţi din propria curte.

La patru ani de la iniţierea proiectului, Manchester United câştiga campionatul şi toată presa vorbea despre generaţia de excepţie supranumită “Busby Babes”. Aproape toată echipa era compusă din tineri fotbalişti, toţi strălucind în jurul lui Duncan Edwards, acesta fiind considerat unul dintre cei mai promiţători jucători din Anglia.

Debutul in cupele europene, Anderlecht umilita pe “Maine Road”

12 septembrie 1956 este una dintre datele importante din istoria lui Manchester United, în această zi consemnându-se debutul “diavolilor” în cupele europene, mai exact în Cupa Campionilor Europeni. Primul adversar era Anderlecht, campioana Belgiei, o echipă care jucase şi cu un an înainte în această competiţie. Nu-şi aducea aminte cu plăcere de acel moment, Voros Lobogo din Ungaria eliminându-i cu un scor general de 10-4.

anderlecht

Turul s-a jucat la Bruxelles, iar Matt Busby se aştepta la o partidă dificilă, mai ales că mai mulţi dintre jucătorii lui Anderlecht erau componenţi ai echipei naţionale a Belgiei. Manchester United a defilat, câştigând meciul cu 2-0, prin golurile marcate de Dennis Viollet şi de Tommy Taylor. Chiar dacă părea că soarta calificării fusese tranşată, suporterii “diavolilor” abia aşteptau meciul retur, îşi doreau să-i vadă pe viu pe “Busby Babes” înfruntând un club european.

După două săptămâni s-a jucat returul, însă nu pe Old Trafford, arena lui Manchester United nu avea pe atunci instalaţie de nocturnă. Astfel au fost nevoiţi să apeleze la stadionul rivalilor, Maine Road. Nu era o premieră, echipa lui Matt Busby jucase timp de trei sezoane acolo, Old Trafford fiind grav afectat de bombardamentele nemţilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1956

Belgienii sperau într-o minune şi au început meciul în atac, dar ploaia şi terenul desfundat erau pe placul englezilor. Din nou la rampă au ieşit Viollet şi Taylor, primul reuşind să marcheze o triplă, în timp ce al doilea l-a făcut pe portarul oaspeţilor să scoată de patru ori mingea din plasă. Liam Whelan, cu o dubla, şi Johnny Berry au desăvărşit opera şi Manchester United câştiga cu 10-0. La sfârşitul meciului, Matt Busby declara că echipa făcuse cel mai bun joc de când o antrena.

Cea mai tristă zi din istoria lui Manchester United

După Anderlecht, Manchester United a trecut de Borussia Dortmund şi de Athletic Bilbao, doar Real Madrid, în semifinale, putând sa oprească ascensiunea “diavolilor” în Europa. Prestaţiile erau încântătoare, astfel că toată lumea paria că United va ajunge într-un timp scurt să câştige Cupa Campionilor Europeni. În competiţia internă nu aveau emoţie, iar la capătul sezonului 1956-57, în vitrina clubului apărea un nou titlu de campioană, iar în lot îşi făcea apariţia un fotbalist de legendă, Bobby Charlton.

The players of Manchester United FC line up on the pitch at Belgrade before their European Cup quarter final match against Yugoslav side, Red Star Belgrade. The match resulted in a 3-3 draw that qualified united for the semi finals. The journey home, however, proved ill fated, resulting in the Munich plane crashed that killed many of the 'Busby Babes'.   (Photo by Keystone/Getty Images) The players of Manchester United FC line up on the pitch at Belgrade before their European Cup quarter final match against Yugoslav side, Red Star Belgrade. The match resulted in a 3-3 draw that qualified united for the semi finals. The journey home, however, proved ill fated, resulting in the Munich plane crashed that killed many of the ‘Busby Babes’. (Photo by Keystone/Getty Images)

6 februarie 1958, Aeroportul Munchen-Riem. Jucătorii lui Manchester United abia aşteaptau să se întoarcă acasă după încă o deplasare în Cupa Campionilor Europeni. După un 3-3 la Belgrad, cu Partizan, elevii lui Matt Busby obţineau calificarea în semifinale. Totul părea în grafic, iar fotbaliştii erau încrezători că vor ajunge în marea finală. Matt Busby le făcea semn să urce în avionul care tocmai realimentase şi care avusese două decolări eşuate. Le era puţină teamă, nimeni nu uitase tragedia de la Superga.

Ceasul arăta ora 15:03, avionul se punea din nou în mişcare. Se redică pentru puţin timp şi apoi se prăbuşeşte. Tecuse doar 60 de secunde de când primise acceptul pentru decolare. 22 dintre cei 44 de pasageri mor pe loc. Şapte erau jucători ai lui Manchester United. Harry Gregg, portarul pe care Matt Busby plătise o sumă record în 1957, sare primul în ajutor. Intră printre rămăşiţele care ardeau ale avionului şi începe să salveze oameni. Duncan Edwards era printre răniţii grav, dar luptă până pe 21 februarie. “La ce oră jucăm cu Wolverhampton? Nu vreau să pierd meciul ăsta.”, au fost unele dintre ultimele cuvinte ale lui Edwards. La ora accidentului avea doar 21 de ani.

1958 program

În total, Manchester United a pierdut opt fotbalişti în accident, în timp ce alţi doi, Johnny Berry şi Jackie Blanchflower, nu au mai putut juca vreodată din cauza rănilor. La mai puţin de două săptămâni de la tragedie, United a jucat primul meci, în turul patru al Cupei Angliei. Echipa era formată din jucătorii care nu făcuseră deplasarea la Belgrad, dar şi din fotbalişti împrumutaţi. Nimeni nu credea că echipa va mai juca, astfel că la partida cu Sheffield Wednesday, în dreptul echipei lui Matt Busby, în programul oficial, erau trecute doar nişte căsuţe goale, gata pentru a fi completate cu numele jucătorilor.

Manchester United a ajuns până în finala Cupei Angliei, unde a fost învinsă de Bolton. În Cupa Campionilor Europeni, AC Milan a obţinut calificarea în semifinale, cu toate că “diavolii” câştigaseră în tur cu 2-1. Matt Busby, grav rănit în accident, a revenit la echipă abia spre finalul sezonului. La 10 ani de la tragedie o conduce pe Manchester United până în finala CCE şi câştigă mult râvnitul trofeu după o finală cu Benfica. Alături de el erau Bobby Charlton şi Bill Foulkes, doi dintre supravieţuitorii accidentului de la Munchen.

6 meciuri s-au jucat între Anderlecht şi Manchester United. Belgienii au câştigat de două ori, în timp ce englezii au triumfat în patru ocazii

10-0 este cea mai drastică înfrângere suferită în cupele europene de Anderlecht. Pentru Manchester United este cea mai categorică victorie din istoria clubului în toate competiţiile

7 dintre fotbaliştii care au decedat în accident jucaseră în meciul Manchester United-Anderlecht din 1956: Roger Byrne (28 de ani), Eddie Colman (21 de ani), Duncan Edwards (21 de ani), Mark Jones (24 de ani), David Pegg (22 de ani), Tommy Taylor (26 de ani) şi Liam Whelan (22 de ani)