News

Andone din Șpălnaca, uriașul cu suflet din curcubeu!

26.03.2019 | 12:00
Andone dinSpalnaca uriasul cu suflet din curcubeu
Aşa cum îi este felul mereu, Andone îi zâmbeşte unei alte legende, Marius Lăcătuş

A fost „Gala Ioan Andone”… 40 de ani de la debutul unuia dintre cei mai valoroși și puternici fundași din fotbalul românesc: Ando, alintat pe bună dreptate și „Fălcosul”?. Deși sună pretențios, „Gala Ioan Andone” … chiar gomos… în esență a fost vorba de o reuniune de corazon, unde s-au reîntâlnit vechi prieteni și vechi amintiri. Nu întâmplător, însă, a fost organizată de Ando, pentru că el a fost, este și va rămâne mereu puștiul din Șpălnaca, devenit mai apoi uriașul cu suflet din curcubeu!

Îl știu pe Ando de-o veșnicie… Ne-au legat multe, de la nunți la care ne-am onorat reciproc până la momente dureroase, cel puțin în cazul meu. Ioan Andone este omul cu care acum mulți, mulți ani eram în Colentina la o cafea, când bunica m-a sunat de la Cîmpulung Muscel și m-a anunțat, cu vocea tremurândă de jale, că fiul ei… …tata… murise! E un moment teribil pentru care aș da orice ca oamenii să devină nemuritori… Înainte să mi se înece ochii în lacrimi, am apucat, într-o fracțiune de secundă, să-i surprind privirea lui Ando. Una plină de compasiune, de înțelegere a durerii, de căldură, nu de antrenor sau ce era el pe-atunci, ci de OM adevărat. Am știut în fracțiunea aceea de secundă că o să țin toată viața la Ioan Andone!

Publicul larg îl cunoaște ca pe fantasticul fundaș de fier, ca pe rebelul împotriva familiei Ceaușescu sau ca pe antrenorul ofensiv, generos cu fotbalul, care – mare lucru! – a câștigat titlul în România și cu CFR, și cu Dinamo. Iată, însă, cine e Ando cu adevărat… Un tip care toată viața a adunat familia și prietenii în jurul lui. Mereu a construit, niciodată nu a dărâmat! Îi place să râdă, să stea la șuete lungi, să ne înnebunească efectiv cu știrile din fotbal, să bea un șpriț sau să vorbească, de multe ori enervant de lung, la telefon. Din când în cand, să se refugieze în Raiul lui: palmierul solitar din Palma de Mallorca. El este omul cu 1000 de prieteni! Toată lumea îl îndrăgește… E respectat pentru că știe să respecte! Și are un adevărat har: oferă din suflet! Ați rămâne cu gura căscată dacă ați vedea câtă lume ține cu adevărat la Ando. ÎI știe și pe generalul de Securitate, și pe măcelar, și pe brutar, și pe constructor, dar și pe gunoierul din colțul străzii. La câte invitații primește în fiecare zi, la o masă, la o cafea, la un business sau pur și simplu la o caterincă, ar trebui să se dividă precum anemona, ca să-i mulțumească pe toți?. Îl apreciază și Gigi Becali, dar și dinamovistul aristocrat Nicolae Badea. I-a pus la aceeași masă și pe fabulosul Mircea Lucescu, dar și pe mândrul Victor Pițurcă. Vorbește și pe limba lui Marian Alecu, dar și pe cea a lui Adrian Thiess. Se felicită la aniversări și cu Nicu Gheară, și cu Arpad Paszkany. Știe să stea în siajul poantelor lui Florin Călinescu, dar și să „cânte” cu Ștefan Bănică jr. Îl adoră toți ziariștii, indiferent de orgoliile și frustrările care ne despart, de la profesionistul Ovidiu Ioanițoaia sau meseriașul Vlad Enăchescu, până la frățiorii lui din TVR. Nu știu să-l fi dușmănit cineva cu adevărat… Poate doar Iuliu Mureșan, dar nici pe asta n-am înțeles-o niciodată! Mai ales că amândoi se aseamănă, iubesc la fel viața și fotbalul. E adevărat însă, Muri a fost mereu simpatic, dar cinic, prieten doar al interesului imediat. Andone, la fel de simpatic, dar ca un copil, care și-ar da imediat haina de pe el pentru un năcăjit. Iar mai presus de toate stau Simona și Mihnea. Soția și fiul. Ea, o frumoasă, o nebunatică haioasă și o luptătoare, puștiul isteț, curios, replica perfectă a faimosului tată. Chiar sunt ca două picături de apă. Evident, Mihnea mult mai reușit?.

Mereu cu zâmbetul pe buze, „Fălcosul” este scânteiuța fiecărei adunări. Credeți că e ușor să organizezi în doar 3 săptămâni o asemenea Gală? Eu am făcut vreo 11 și, pe cuvânt, este infernal! De la găsitul sponsorilor și până la împăcarea orgoliilor steliste și dinamoviste, e o muncă de Sisif. Faci totul perfect, și de la un amănunt de doi lei, că nu l-ai pus cu cine dorea el la masă, cineva mereu se supără și-ți dărâmă șandramaua de fericire. La asemenea chermeze, calci mereu, cu grijă, pe o frânghie întinsă deasupra Niagarei. Numai cine are curaj, puțină inconștiență, poate să se bage la o ditamai organizarea. Andone a făcut un efort imens și merită aplaudat! Merită pe deplin o reverență din partea Generațiilor… Totul a ieșit minunat, nostalgiile s-au decantat în pocalul cu vin chihlimbariu, legendele și-au recăpătat o fărâmă din respectul pe care societatea modernă l-a uitat (au stat în aceeași încăpere peste 2000 de selecții la echipa națională!) și, minunată veste, s-au strâns și destule donații pentru Kassandra Rotariu și ceilalți micuți loviți de soartă din Voluntari. Peste 1 miliard de lei pentru niște suflete încercate de copii. Apropo de Voluntari, primarul e un norocos să-l aibă pe Ioan Andone acolo. Ține-l bine, primare ?! Pentru această Gală, pentru acest gest și pentru tot ceea ce reprezintă Ando în viețile noastre, eu și cei 1000 de prieteni avem să-ți spunem doar două vorbe: Te iubim!

 

 

 

 

 

Tags: