Fotbal intern

Niculae l-a OFERTAT pe Andone! Ce BANI i-a promis

De ce nu a ajuns Andone la Astra Giurgiu ? Patronul giurgiuvenilor a încercat să-l aducă pe „Fălcos” pe banca deţinătoarei Cupei României, însă oferta omului de afaceri a fost...
29.06.2014 | 00:06
Niculae la OFERTAT pe Andone Ce BANI ia promis

De ce nu a ajuns Andone la Astra Giurgiu ? Patronul giurgiuvenilor a încercat să-l aducă pe „Fălcos” pe banca deţinătoarei Cupei României, însă oferta omului de afaceri a fost considerată jignitoare de către antrenorul de 54 de ani. Înainte de finalul stagiunii trecute, Ioan Niculae şi-a ameninţat angajaţii: „Dacă în sezonul viitor nu ne batem la titlu, mă retrag din fotbal şi să vedem cine vă mai plăteşte!”. Astra şi principalul său investitor vor campionatul. Au reuşit să cîştige Cupa României după o finală cu Steaua, iar acum, în ediţia 2014-2015, şi-au fixat ca obiectiv „peştele” cel mare. Niculae a pus ochii şi pe un antrenor de titlu. Ioan Andone a fost dorit la Astra, iar părţile au negociat intens în această vară. E un semn şi că Isăilă este văzut drept o variantă de rezervă. Sau, cum se spunea în vremea Cooperativei, doar „o manta de vreme rea”.

Andone s-a văzut cu Niculae la Zimnicea

Boss-ul vicecampioanei îl apreciază pe Andone din timpurile în care cei doi au „colaborat” la Dinamo. Niculae era doar un suporter mai cunoscut şi foarte bogat al „cîinilor”, în timp ce „Fălcosul” realiza mari performanţe pe banca roş-albilor. De această dată, omul de afaceri a dorit să-l angajeze pe „Ando”. Întîlnirea dintre cei doi s-a petrecut la Zimnicea, pe moşia principalului acţionar al Astrei. Dialogul a început cu obiectivele pe care ar fi trebuit să le atingă tehnicianul la Giurgiu, dar discuţia s-a împotmolit cînd s-a ajuns la „caşcaval”. „Vreau să te aduc la Astra ca să cîştigi titlul! Gata, Ando, ne batem la campionat!”, i-a spus Niculae antrenorului. „Păi, bine, facem treabă, dar în ce condiţii?”, a întrebat „Fălcosul”. „Îţi dau salariu 10.000 de euro pe lună, e bine? Mulţescu avea 7.000 cînd antrena la Astra, ţie îţi dau cu 3.000 de euro în plus. E bine, nu?”, a forţat Niculae un răspuns favorabil. Andone n-a zis nimic.

„Îmi raportezi direct mie!”

A considerat, probabil, că remuneraţia este prea mică pentru un obiectiv atît de mare. Tehnicianul i-a transmis latifundiarului că şi la Dinamo, şi la CFR, cele două echipe pe care le-a făcut campioane în Liga I, salariul era cel puţin dublu. A fost un mod subtil de a-i sugera patronului de la Astra că oferta este ridicolă. Negocierile au continuat pe marginea oficialilor de la Giurgiu cu care „Ando” ar fi urmat să colaboreze. „Nu lucrez cu Dinu Gheorghe. Ăsta sînt eu!”, a pus piciorul în prag tehnicianul. „Nici n-o să lucrezi cu el, o să-mi raportezi direct mie”, l-a asigurat Niculae pe antrenor. Discuţia s-a încheiat după abordarea acestui subiect, iar părţile s-au despărţit. Mai curînd, tratativele au eşuat. Andone n-a fost de acord cu salariul oferit de giurgiuvean, iar omul de afaceri n-a plusat.

Probleme cu banii

Situaţia financiară de la clubul care a „îndrăznit” să se bată cu Steaua pentru trofeele interne nu este deloc strălucită. Ioan Niculae nu mai pompează bani în echipă aşa cum o făcea odată, iar bugetul redus şi problemele încep să iasă la suprafaţă. Spre deosebire de trupa din Ghencea, care a ajuns să se autofinanţeze în urma performanţelor din cupele europene şi a banilor veniţi de la UEFA, Astra este susţinută financiar de firmele unui singur om. în iarnă, înainte reluarea campionatului, giurgiuvenii au cerut de la Ligă un avans din ultima tranşă de drepturi TV, favoare pe care Niculae a şi primit-o. Banii au fost folosiţi pentru plata salariilor jucătorilor. Altfel, Astra risca să nu primească licenţa pentru următorul campionat.

Joacă antrenorii pe degete

Investitorul de la malurile Dunării este unul dintre patronii cei mai iuţi la mînie din Liga I. Ioan Niculae l-a jucat pe degete cum a vrut pe Daniel Isăilă, actualul antrenor al echipei. Sezonul trecut, l-a dat afară în etapa a 24-a, l-a numit pe Florin Marin, care a renunţat după etapa a 31-a, deşi avea în faţă perspectiva unei finale de Cupă cu Steaua. Pe cine a instalat apoi Niculae? Tot pe Isăilă! Acesta le-a adus giurgiuvenilor Cupa României. Oricum, omul de afaceri nu pare mulţumit nici aşa, drept dovadă că a negociat cu Andone.

Din cauza lui „Vamă” n-a rămas la Rapid

„Fălcosul” are un dinte împotriva lui Dinu Gheorghe. Andone a refuzat colaborarea din cauza unor afirmaţii pe care „Vamă” le-a făcut în urmă cu patru ani. După ce a pregătit Rapidul în returul campionatului 2009-2010, „Ando” a negociat cu Copos prelungirea contractului în Giuleşti. în acelaşi timp, fostul patron al vişiniilor trata cu Dinu Gheorghe pentru readucerea acestuia pe postul de preşedinte. „Vamă” i-a transmis atunci lui Copos că vrea să stabilească el antrenorul Rapidului. Andone s-a supărat, l-a refuzat pe Copos şi a semnat cu Dinamo. „Nu e vorba că nu aş putea lucra cu Dinu Gheorghe. Domnul Copos mi-a spus că va veni Vamă preşedinte şi va stabili antrenorul. Foarte bine a făcut, zic eu. Le-am urat succes, ne-am strîns mîinile şi la revedere. Dinu Gheorghe e un preşedinte excelent, a dovedit-o în ultimii 5-6 ani, dar cum să mă înveţe el pe mine fotbal? Sînt diferenţe de principii, el îşi poate alege antrenorul, pot creşte împreună”, spunea Andone în urmă cu patru ani.

La Dinamo Adone avea 20.000 lunar

„Fălcosul” l-a refuzat pe Ioan Niculae în principal din cauza salariului. Ioan Andone este un antrenor titrat, aşa că şi remuneraţiile îi sînt pe măsură. Eventul realizat cu Dinamo în 2004 i-a ridicat mult cota tehnicianului de 54 de ani. „Ando” a mai cîştigat două campionate în România pe banca CFR-ului (2007-2008 şi 2011-2012). De exemplu, la ultimul mandat în „Ştefan cel Mare”, (2010-2011, locul 6) fosta glorie a „cîinilor” a avut un salariu lunar de 20.000 de euro. Andone a avut salarii babane şi la arabi, unde a pregătit echipe precum Al-Ettifaq sau Al-Ahli.

„Isăilă este cel mai cuminte şi mai de bun simţ antrenor pe care l-am avut la Astra” (Ioan Niculae, patron Astra)

7 trofee a cîştigat Andone în România: 3 campionate (1 cu Dinamo, 2 cu CFR), 3 Cupe (2 cu Dinamo, 1 cu CFR) şi o Supercupă (cu Dinamo)

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!