Editoriale

Andrei Dicu scrie despre prințul care l-a impresionat pe Ouzounidis. Dar Ouzounidis va impresiona Craiova?

07.02.2021 | 00:55
Andrei Dicu scrie despre printul care la impresionat pe Ouzounidis Dar Ouzounidis va impresiona Craiova
ADVERTISEMENT

Andrei Ivan a lovit din nou Dinamo, 1-0 pentru Craiova cu gol decisiv. „Leul” rătăcitor și-a scris deja o tradiție, în potcovirea „câinilor” gălăgioși care deveniseră coșmarul Olteniei, ani buni.

Prințul Andrei, venit parcă din seva personajului lui Tolstoi, Prințul Andrei Bolkonski, a fost „cheia” echipei interimarului Dragoș Bon, un… bonus pentru viitorul unei Universități la cârma căreia se va instala Marinos Ouzounidis, despre care se crede că va rupe tradiția veneticilor, în Bănie.

ADVERTISEMENT

Andrei Dicu scrie despre prințul Andrei Ivan care l-a impresionat pe noul antrenor al Universității Craiova, Marinos Ouzounidis

Andrei Ivan a marcat din nou. S-a descătușat, după ce înscrisese și cu Iașul. În echipa în care s-a regăsit, după ce a șmecherit meseria prin Austria și prin Rusia, Prințul Andrei a devenit, aidoma personajului lui Tolstoi, omul care a priceput că nu oamenii „mari” pot salva Lumea, ci doar Oamenii care știu să se reconfirme în sinele lor și care au învățat să lucreze în echipă. Se poate spune că pasa genială a lui Ștefan Baiaram l-a făcut mare pe Andrei. La fel, „tizul” său din „Război și pace” a priceput pricepeala vieții după o întâlnire cu Napoleon, after-Austerlitz.

Bolkonski și rușii lui au pierdut bătălia de la Austerlitz. Ivan (ce nume, parcă predestinat…) a câștigat lupta cu el însuși. Nu știu și nu cred că Baiaram o fi vreun împărat, dar i-a dat o pasă regală. După acel moment, Ivan s-a „transferat” la… after-school. Adică a priceput că, atunci când redevii, traseul este incomparabil mai abrupt decât atunci când devii. Ideea de infinit este ideea cea mai generală. Generos este generalul-particular al faptelor profunde. Întâmplate atunci când trebuie să se întâmple. Și Prințul Andrei l-a impresionat pe Ouzounidis, așa cum Ouzounidis trebuie să impresioneze Craiova. Prin nefanariotism.

ADVERTISEMENT

O salvă pentru tizul Ivan: Bunul, Bon(ul), Bonusul noii Craiove „Ouzouniste” și nehuzuriste

Până acum, Craiova a huzurit în vise și și-a clădit visurile pe fundații noroioase. Sau înnoroite. Se pare că, acum, la cârma echipei va ajunge un antrenor, un fost mare fotbalist grec, care pare și deștept, și cu carte, și de caracter. Ar fi al patrulea, de când Rotaru a instaurat moda fanariotă, în Bănie. Ieri venea unul, altul se ușchia prin papură și tot așa…

Stabilitatea sau mai bine zis… restabilitatea lui Andrei Ivan poate însemna stabilitatea și restabilitatea Craiovei. Ori, cel puțin, poate deveni un pilon esențial și nu un… mamut menit să sperie copiii de Helloween, care tot promite că marchează dar îl prind toți în ofsaid.

ADVERTISEMENT

Antrenorul Dragoș Bon pleacă din funcția de principal după ce a adus un bonus de moral, în primul rând, acestei echipe, și în al doilea rând, lui însuși. Bunul acestui moral stă în săritura de tip latin a „olteanului” Ivan (născut la… Moreni și repatriat, cu bonul încrederii de prin străinătățurile în care a huzurit).

„A fi continuu înseamnă, de fapt, a nu fi”, scria Nichita Stănescu, nu de alta, dar tot am dat-o în datini literare. Așa stau lucrurile și cu Ivan. El a revenit când i-a fost scris să revină, a marcat când a trebuit și a renăscut când alții îi cântau prohodul. Andrei Ivan nu mai reprezintă visul posac al Olteniei, ci mireasma unei putințe. Ce vor înțelege juveții, va fi altă discuție. Suntem curioși.

ADVERTISEMENT

Săndoi despre Andrei Ivan „L-am debutat în Liga 1 și a marcat, lovit la cap. Andrei va lupta pentru Craiova!”

În anul 2014, Andrei Ivan s-a transferat la Universitatea Craiova. Antrenorul care l-a debutat în Liga 1 este Emil Săndoi. După meciul cu Dinamo, Emil era bucuros: „Andrei, ți-am debutat tizul în Divizia A, mă rog, în Liga 1, într-un meci la Poli Iași. Era lovit la cap, purta o mască… Fusese accidentat foarte dur, dar l-am pus să joace. A jucat accidentat și a marcat primul lui gol în Liga 1. Am câștigat cu 2-0 atunci, o să-mi amintesc mereu! Să nu uiți, băiatul ăsta va lupta pentru Craiova!”…

Uneori, parcă simțim că trebuie să ne luăm viețile de la început. Un ceas greoi și butucănos, cu sonerie, bate familiar lângă un pat de azbest. Ivan s-a trezit.

Răbdarea e ruptă din Rai. Dar să vedem cum „ouzouniți”…

De pe tabla verde a amfiteatrului stadionului avem multe de învâțat. Spre exemplu, că în loc să huzurim, poate… „ouzounim”. Cu sau fără Bon(usuri) primite de la viață. Dar, să nu ne pripim. Răbdare…

Descifrăm, cu dificultate, fraze chirilice care ni se învârt în creieri. Clasamente, procentaje, calcule, play-off, play-out și așa mai departe. Craiova și Dinamo au mers, aproape cap la cap, timp de un meci întreg, în care mai mult s-au cotonogărit. Au procedat așa din instinct, pentru că ambele își recaută istoria. Și mai ales sufletul. A biruit Craiova, pentru că un băiat, Andrei Ivan, a ales să redevină bărbat și să lucreze într-o echipă. A înțeles să nu mai copilărească. Și a mai învățat să-și folosească atuurile, despre care vorbea Săndoi.

Răbdarea este un măgar. Un măgar care merge către Ierusalim, purtându-l pe Isus în spinare.

ADVERTISEMENT