News

Andreea Moldovan, anunțuri foarte importante pentru români. Unde se vor putea testa și ce se întâmplă cu testele rapide în școli

05.04.2021 | 21:53
Andreea Moldovan anunturi foarte importante pentru romani Unde se vor putea testa si ce se intampla cu testele rapide in scoli
ADVERTISEMENT

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a oferit luni, la Digi24, mai multe vești foarte importante pentru toți românii, explicând unde se vor putea testa aceștia pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în următoarea perioadă, dar și ce se va întâmpla cu testarea elevilor la revenirea în școli.

Medicul a oferit în aceeași zi un semnal de alarmă îngrijorător în legătură cu situația spitalelor din România, explicând că intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe trebuie amânate din lipsă de paturi în secțiile de terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Încă de când au început să apară testele rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus, specialiștii au avertizat că o manipulare incorectă a acestuia duce la rezultate false.

Unde se vor putea testa românii pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2

“Este foarte important ca cei care recoltează testele rapide, să știe să o facă. Sunt mulți oameni care cumpără un test de pe Internet, și-l autoadministrează greșit, primesc un rezultat negativ și rămân liniștiți, deși ei sunt pozitivi.

ADVERTISEMENT

Cât de curând, în farmacii fiecare cetățean își va putea face un test rapid antigenic. Persoanele care au cea mai mică suspiciune sau au minime simptome să își poată face acest test fără să aștepte foarte mult.

Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciștilor, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății, cel care a inițiat acest proiect. De la început, mulți farmaciști și-au exprimat dorința de a ajuta la testare.

ADVERTISEMENT

Deja suntem întrebați când va începe trainingul, când vor fi instruiți farmaciștii. Avem de la testarea din școli un număr mare de informații disponibile, în special clipuri video și se va face un instructaj online care să vină cu răspunsuri la întrebările care pot să apară”, a declarat Andreea Moldovan la Digi24.

Moldovan, despre testarea copiilor în școli: “Se vor folosi testele rapide nazale”

Am avut discuții cu Ministrul Educației, există mai multe tipuri de diagnostic pentru Covid cu sensibilități diferite. Fiecare tip de test are procent de sensibilitate și specificitate care pot să nu fie suficiente, fiecare test poate să fie un filtru cu ochiuri mai mari sau mai mici. 

ADVERTISEMENT

Practic, acest ‘ceva’, testul din salivă, este utilizat în câteva țări, în areale reduse. Noi mergem pe metodologia Uniunii Europene, pentru că acolo au la dispoziție studiile care arată eficacitatea uneia sau alteia dintre metode. Testele nazale sunt un fel de exudat nazal.

Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a aduce o serie de rezultate la analize, existau exudate faringiene și nazale. Acest test este un exudat nazal, nu este unul invaziv, acest termen nu este unul corect utilizat.

Copiii care au minime simptome trebuie să anunțe medicii de familie care vor trimite echipaj acasă. Dacă triajul epidemiologic de la domiciliu sau de la intrarea în școală nu este unul corect, testarea la școală este un ajutor imens”, a adăugat medicul Andreea Moldovan.

 

ADVERTISEMENT