News

Andreea Moldovan, despre carantinarea Bucureștiului. Ce decizie ar trebui să se ia?

13.04.2021 | 22:26
Andreea Moldovan despre carantinarea Bucurestiului Ce decizie ar trebui sa se ia
ADVERTISEMENT

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătații, a discutat marți, la Digi24, o posibilă decizie de carantinare a Bucureștiului, conform noilor criterii asumate de către minister printr-un ordin publicat recent în Monitorul Oficial, explicând ce decizie consideră că ar trebui să se ia în legătură cu Capitala.

Conform ordinului de ministru publicat în Monitoriul Oficial, există o multitudine de indicatori care pot stabili în ce condiții se poate lua decizia carantinării unei localități.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, Moldovan a declarat că două săptămâni de carantină ar fi extrem de utile în lupta cu pandemia de coronavirus, în contextul creșterii numărului de cazuri.

Andreea Moldovan, declarație despre o posibilă carantinare a Bucureștiului. Ce decizie ar trebui să se ia?

Andreea Moldovan: “Toate aceste decizii se discută și au fost dezbătute în comitetul științific. Singura discuție în acest comitet a fost referitoare la raportarea la 50.000 de locuitori sau 100.000 de locuitori, iar apoi s-a luat decizia prin vot și a fost unanimitate, toată lumea a avizat favorabil aceste criterii.

ADVERTISEMENT

A fost o discuție în care oricine a dorit să își spună părerea, a putut să o facă, luând în calcul orice argument științific și aceste lucruri s-au întâmplat”

Cosmin Prelipceanu: “E nevoie de carantină în București? Dacă aplicăm grila obiectivă pe care o propuneți ce se întâmplă?”

ADVERTISEMENT

Andreea Moldovan: “Am mai tot primit această întrebare și au vuit ziarele după ce mi-am exprimat părerea. Bucureștiul ar fi fost în carantină și până acum, dacă folosim grila nouă, e exact același lucru.

Decizia de carantină este una complexă care ține cont de mulți mai mulți factori, acești indicatori sunt adjuvanți, dar decizia este mai amplă.

ADVERTISEMENT

Decizia în astfel de situații în care există o rată de infectare în Ilfov și una în București este a DSP-ului, deoarece poate să analizeze unități teritoriale mai ample”.

Criterii modificate pentru impunerea restricțiilor. În ce situație se ajunge la carantină

Ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat marți în Monitorul Oficial și este semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan. Acesta introduce un punctaj, iar cu cât acesta este mai crescut pentru o localitate, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă.

Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să fie carantinate în cazul în care ajung la 60 de puncte. Pentru restul localităților, decizia de carantinare se poate lua la pragul de 70 de puncte.

Mai mult decât atât, rata de infectare, cumulată la 14 zile, de la care se poate intra în carantină este de trei la o mie de locuitori.

ADVERTISEMENT