News

Andreea Moldovan, secretar de stat, semnal de alarmă despre spitalele din România. Ce se întâmplă cu intervențiile chirurgicale programate

05.04.2021 | 21:24
Andreea Moldovan secretar de stat semnal de alarma despre spitalele din Romania Ce se intampla cu interventiile chirurgicale programate
ADVERTISEMENT

Andreea Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a dat luni, la Digi24, un semnal de alarmă despre spitalele din România, în contextul creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2, explicând ce se va întâmpla cu intervențiile chirurgicale programate în următoarea perioadă.

În urmă cu câteva zile, medicul Moldovan a explicat că existau 90 de copii internați cu coronavirus în spitalele din România și cinci dintre aceștia erau intubați.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva săptămâni, a fost crescută capacitatea secțiilor de terapie intensivă în București, dar în acest moment nu mai există paturi libere la nivel național.

Andreea Moldovan, semnal de alarmă. Ce se întâmplă cu intervențiile chirurgicale programate în următoarea perioadă

“Fiind puține cazuri, nu există experiența eficacității vaccinului în privința acestei tulpini (n. red. cea identificată în 70% dintre cazurile analizate într-un spital din Tokyo), le așteptăm cu toții cu nerăbdare, cât de repede.

ADVERTISEMENT

Virusurile sau bacteriile sunt mult mai inteligente decât credeam noi, au o capacitate deosebită de a se adapta sistemului nostru imun. Ele suferă acele mutații prin care reușesc să se sustragă răspunsurilor noastre imune.

A fost o discuție sâmbătă seara cu managerii mai multor spitale din țară, inclusiv cu reprezentanți ai DSU, domnul Arafat și domnul Alexandru. S-a discutat despre măsurile suplimentare pe care trebuie să le luăm, este o situație de criză.

ADVERTISEMENT

Infecția cu Covid crește foarte mult nevoia de oxigen și pacienții severi necesită mulți dintre ei terapie intensivă.

Deocamdată lăsăm la o parte operațiile care nu erau urgente, un pat de terapie intensivă sau terapie acută poate semnifica diferența între viață și moarte pentru un pacient Covid.

ADVERTISEMENT

Decizia va veni prin ordin al comandantului acțiunii, discuția a fost comună. Urgențele, pacienții oncologi care au un timing foarte strict pentru intervențîi chirurgicale nu vor fi afectați, ei sunt clar urgențe. De asemenea, gravidele reprezintă urgențe.

Încercăm să prioritizăm urgențele pentru intervenții chirurgicale în detrimentul intervențiilor mici care nu reprezintă urgențe. Plus, acei pacienți nu cred că își doresc să fie într-un spital care se va aglomera cu foarte mulți pacienți cu diverse patologii.

Situația este alarmantă, toți cei cu care vorbim, medici, asistente, infirmiere ne spun că este foarte greu și grav, sunt forme mult diferite față de ce s-a observat până acum. Profilul valului al treilea este diferit de cel al valurilor anteriorare”, a declarat Andreea Moldovan la Digi24.

Medicul Moldovan: “Deteriorarea stării de sănătate a pacienților în acest val este mult mai rapidă”

“Aceste unități de primiri urgențe ne ajută cu trierea pacienților și cu susținerea celor care nu au pe moment un loc la ATI.

Efortul mare care s-a facut în ultimele săptămâni a fost de găsirea de spații și paturi de terapie intensivă, astfel încât unitățile de primiri urgențe să fie degrevate cât mai repede.

Vin pacienți mulți, gravi, este greu să găseșți un loc în spital sau în alte spitale și fiecare gardă este o încercare. Fac un apel ca atunci când apar simptome minime de COVID să se testeze într-un spațiu medical unde pot primi niște sfaturi medicale.

Dacă saturația scade sub 94-95% este deja un semnal de alarmă care obligă persoana respectivă să se adreseze medicului. Caracteristica acestui val este rapiditatea agrevării situației pacienților, fiecare zi contează.

O prezentare mai rapidă la medic și un sfat medical corect poate să prevină degradarea ulterioară a pacientului.

Automedicația este periculoasă în orice domeniu, cu atât mai mult când vorbim de infecția Covid. Acest tratament cu ivermectină a fost încercat, dar din punctul de vedere al dovezilor științifice nu este încă convingător. El este folosit în medicina veterinară.

Ivermectina este un medicament cu toxicitate pentru organismul care îl privește. Pentru COVID, chiar dacă au apărut multe studii, nu este încă recomandat. Pur și simplu cred că fiecare trebuie să facă ceea ce știe”, a adăugat medicul Moldovan.

ADVERTISEMENT