News

Andrei Baciu, detalii despre vaccinarea cu doza 3. Va putea o persoană vaccinată cu un vaccin să aleagă alt tip?

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a oferit luni, la Digi24, mai multe detalii despre vaccinarea cu a treia doză, explicând dacă o persoană vaccinată cu un anumit tip de vaccin va putea să un altul.
27.09.2021 | 22:20
Andrei Baciu detalii despre vaccinarea cu doza 3 Va putea o persoana vaccinata cu un vaccin sa aleaga alt tip
ADVERTISEMENT

România va începe marți vaccinarea cu a treia doză, în contextul în care valul al patru afectează puternic țara, fiind din ce în ce mai multe noi cazuri de infectare și, implicit, persoane internate în secțiile de terapie intensivă.

Franța, Germania, dar și alte state au început deja vaccinarea cu a treia doză la începutul lunii septembrie, în contextul în care cele două state au o rată crescută de imunizare.

ADVERTISEMENT

Andrei Baciu, despre vaccinarea cu doza 3. Poate o persoană vaccinată cu un anumit tip de vaccin să aleagă altul?

Cosmin Prelipceanu: “Când mă pot înscrie pentru doza a treia?”

Andrei Baciu: “De mâine dimineață, ne prezentăm cu buletinul la orice centru de vaccinare. Nu e nevoie să ne programăm, dar cine vrea să facă o programare, poate să o facă.

Doze avem, ne vaccinăm cu ARN mesager, fie că ne-am vaccinat cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, ne vom vaccina cu un vaccin pe bază de ARN mesager.

ADVERTISEMENT

Te poți vaccina cu orice tip de vaccin cu ARN mesager, însă recomandarea noastră va fi pentru același tip de vaccin. Dar dacă cineva dorește să facă un switch, poate să o facă, la liber.”

Cosmin Prelipceanu: “Deci eu vaccinat cu Moderna pot să optez să mă vaccinez cu Moderna și nu e nicio problemă?”

ADVERTISEMENT

Andrei Baciu: “Da, se poate și nu este nicio problemă.”

Cosmin Prelipceanu: “În toate centrele vor fi ambele vaccinuri sau trebuie să caut?”

Andrei Baciu: “Sunt centre și centre. Cum identificăm un centru? Avem o soluție digitală la îndemână, intrăm pe platformă și vedem toate centrele de vaccinare și ce tipuri de vaccin au.

În România sunt active 653 de centre de vaccinare cu aproximativ 1.000 de fluxuri, în mediul urban și mediul rural. Aș vrea să corectez o informație, am spus că autoritățile din mediul rural sunt vinovate de cum au decurs lucrurile, dimpotrivă, au fost și exemple pozitive.

ADVERTISEMENT

De ce este nevoia să îmi fac a treia doză? Vedem că președintele SUA, Joe Biden, a făcut cea de-a treia doză. Existe date științifice destul de solide care spun că după un timp de șase luni, persoanele la risc, pot să beneficieze de avantajele celei de-a treia doze.

Asta nu înseamnă că imunitatea noastră nu mai este validă, a treia doză vine și îmbunătățește. Vaccinarea ne protejează în continuare de infectare, dar, în special, de îmbolnăvire.”

Cosmin Prelipceanu: “Persoana infectată și vaccinată poate să răspândească boala?”

Andrei Baciu: “Inhalezi o particulă virală, fie că ești vaccinat, fie că nu. Dacă ești vaccinat, sistemul tău imunitar acționează imediat și neutralizează particula înainte să se multiplice.

Dacă nu ești vaccinat, sistemul tău de vaccinare nu poate să aibă o reacție suficient de promptă, iar virusul se înmulțește și începe simptomatologia.

Asta este diferența esențială între infectare, pe de-o parte. Dacă suntem vaccinați, nu putem să expirăm mari cantități virale să îmbolnăvim pe oricine cu care intrăm în contact.”

Cosmin Prelipceanu: “Deci șansele ca cineva vaccinat să dea boala mai departe sunt mai mici?”

Andrei Baciu: “Sunt mult, mult mai mici, sunt beneficii individuale, pe care le-am explicat, dar sunt și beneficii colective.”

ADVERTISEMENT