News

Andrei Baciu: “În 30% dintre localitățile din rural nu s-a inițiat nicio activitate de vaccinare”

Secretarul de stat Andrei Baciu a discutat vineri despre campania de vaccinare, spunând că: "în 30% dintre localitățile din rural nu s-a inițiat nicio activitate de vaccinare".
16.07.2021 | 21:24
Andrei Baciu In 30 dintre localitatile din rural nu sa initiat nicio activitate de vaccinare
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de vineri s-au înregistrat doar 72 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, un număr în continuare scăzut.

Cu toate acestea, în contextul unui al patrulea val pandemic despre care specialiștii consideră că se va manifesta la începutul toamnei, autoritățile din România doresc să extindă campania de vaccinare, pentru a facilita accesul.

ADVERTISEMENT

Andrei Baciu: “În 30% dintre localitățile din rural nu s-a inițiat nicio activitate de vaccinare”

“Sunt 30% dintre localitățile din mediul rural unde nu s-a inițiat nicio activitate de vaccinare. Cu atât mai mult acum cât este cald, oamenii poate nu au nici medic de familie, să se ducă 20 de kilometri la un centru de vaccinare de care au auzit ei?

La început am lăsat la latitudinea autorităților locale să își organizeze activitatea de vaccinare, iar când am văzut că nu este un ritm dorit, le-am solicitat să vină cu propuneri, indiferent dacă se organizează un centru sau că vine o echipă mobilă.

ADVERTISEMENT

Există în continuare partea de acces pe care o putem rezolva, iar mai apoi este și un lucru legat de dorință, de a vedea avantajele vaccinării.

De exemplu, astăzi doi lideri, doi preoți ai comunității locale, au venit alături de noi, au participat activ, s-au vaccinat și au promovat activ avantajele vaccinării.

ADVERTISEMENT

Nu doar că acea comunitate va fi protejată, dar își vor menține și posibilitatea de a organiza nunți, botezuri, nu vor fi sub anumite restricții, avem șase-opt săptămâni în care ne putem pregăti.

Chit că poate avem nevoie de o vacanță bine meritată și vrem să ne detașăm de stresul Covid și poate nu este cel mai important lucru să organizăm o campanie de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Poate fi un moment dificil în septembrie, ne uităm ce se întâmplă în Anglia, Spania, Portugalia. Chiar dacă un procent mare din populație este vaccinat, avem un număr mare de cazuri.

Avantajul este că ai puține fatalități, iar acest lucru îl transformă într-o paradigmă de sezon gripal, viața revine ușor, ușor la normalitate. Felul în care va fi acest val ține foarte mult de rata de vaccinare.

Vaccinarea copiilor nu a început de mult timp, ne propunem să accelerăm această activitate pentru copii, în special în perioada în care urmează. 

În momentul în care familiile se reunesc, copiii se întorc acasă, se pregătesc de începerea școlii, e mai ușor atunci să accelerăm vaccinarea în rândul copiilor.

Dacă familia din care provine copilul este vaccinată într-o proporție mare, riscul este invers proporțional. Dacă este într-o familie nevaccinată, riscul de a transmite virusul este mare.

Ne concentrăm pe a crește accesul în mediul rural, sunt multe localități unde nu s-au organizat activități de vaccinare. Cetățenii din acea localitate nu au ce să facă decât să se deplaseze în altă parte la un centru de vaccinare”, a declarat Adrian Baciu la Digi24.

ADVERTISEMENT