News

Andrei Baciu, noi detalii despre certificatul de vaccinare. Ce le recomandă românilor care vor să plece în vacanțe

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a oferit miercuri la Digi24 noi detalii despre certificatul de vaccinare, făcând și câteva recomandări românilor.
30.06.2021 | 21:25
Andrei Baciu noi detalii despre certificatul de vaccinare Ce le recomanda romanilor care vor sa plece in vacante
ADVERTISEMENT

Certificatul de vaccinare se va putea descărca online începând cu 1 iulie, procedura fiind explicată pe larg de către autorități în aceste zile.

Certificatul are valabilitate diferită în funcție de varianta aleasă, fiind disponibil pentru persoane vaccinate, testate negativ sau cele care fac dovada trecerii prin boală.

ADVERTISEMENT

Baciu, detalii despre certificatul de vaccinare. Ce sfaturi le oferă românilor

“Pentru alternativa în care mergem și folosim un test negativ și aceasta să fie varianta de certificat pe care o folosim, valabilitatea unui test rapid este 24 de ore, iar a unui test RT-PCR este de 72 de ore.

Spre exemplu facem testarea RT-PCR acum, noi solicităm certificatul peste 50 de ore și apare o eroare în sistem, nu ne scriem numele cu diacritice, în acest caz va fi o diferență în momentul în care ne introducem CNP-ul.

ADVERTISEMENT

Până pe data de 12 august putem să folosim și documentele clasice, adeverința de vaccinare, hârtia eliberată de centrul de testare sau dovada unui test pozitiv nu mai veche de 180 de zile.

Dezavantajul acestor hârtii este că nu au un cod QR, nu pot fi scanate, se fac procedurile în mod manual, iar asta este mai complicat.

ADVERTISEMENT

Eu recomand unei persoane vaccinate să își descarce certificatul de vaccinare cu cinci zile înainte de a pleca în vacanță, există posibilitatea să apară mici erori și e bine să facem lucrurile anticipativ.

Vom avea un call center și acolo toată lumea poate să sesizeze orice problemă avem și persoane care vor soluționa problemele și situațiile atipice.

ADVERTISEMENT

După ce îmi introduc toate datele ar trebui să se elibereze instant, dar s-ar putea să existe o mică întârziere.

Această platformă când interoghează registrul național, dacă se solicită zeci de mii de interogații în acel moment, s-ar putea să existe câteva mici întârzieri, dar sunt situații excepționale.

E mai probabil să se întâmple aceste lucruri în primele zile, sunt foarte multe persoane care vor solicita acest certificat de vaccinare mâine și poimâine.

Nu e nimic sofisticat, se intră pe platformă certificat-covid-cov.go.ro, ne facem un cont, ni se trimite un link pe care îl accesăm de pe adresa de email pe care o introducem, avem câțiva pași de verificare.

De acolo vom solicita certificatul pe care ni-l dorim, vaccinare, test negativ sau dovada că suntem vindecați, nu mai veche de 180 de zile, și apoi ni se dă posibilitatea să îl descărcăm, fie pe telefon, în format PDF, fie îl printăm.

Trebuie să avem codul QR și dacă certificatul este valid, va apărea o bifă verde și putem să mergem mai departe. Nu este obligatoriu să fie același număr de telefon ca cel folosit la vaccinare, e preferabil, dar pentru orice fel de chestiuni punctuale avem acest call center.

Există un procent de persoane care poate nu se descurcă sau nu au Internet. Vom putea să solicităm aceste certificate și la direcțiile de sănătate publică sau în rândul primăriilor”, a declarat Andrei Baciu la Digi24.

ADVERTISEMENT