News

Andrei Baciu, secretar de stat, explicații despre testarea elevilor în școli. Cum se va realiza

Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a vorbit joi, la Digi24, despre modalitatea în care vor fi testați elevii în cadrul școlilor.
11.11.2021 | 21:24
Andrei Baciu secretar de stat explicatii despre testarea elevilor in scoli Cum se va realiza
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, Baciu a declarat că există un obiectiv să se atingă rata de vaccinare de 90% din populația generală a României până în anul 2023.

Încă de la mijlocul lunii septembrie, secretarul de stat a avertizat persoanele că valul patru al pandemiei va fi cel mai sever dintre toate.

ADVERTISEMENT

Andrei Baciu explică cum vor fi testați elevii în școli

În momentul de față, se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul și este o muncă de echipă alături de Ministerul Educației și când va fi gata vom comunica întreaga procedură.

Nu vreau să speculăm acum, vom veni și vom explica toate lucrurile după ce vom avea forma finală.

ADVERTISEMENT

Vorbim de teste non-invazive, vorbim de absența unui procedeu care provoacă neplăceri și există posibilitatea ca aceste teste să poată fie făcute de personal non-medical, după o minimă instruire.

S-au achiziționat aceste teste, vor ajunge la școli, se va stabili o cadență de testare, ea va fi efectuată de către personalul medical, acolo unde există, în rest vor fi instruite cadre didactice din interiorul fiecărei școli, dar știu că doar 20% dintre școli au personal medical de specialitate.

ADVERTISEMENT

Nu este o procedură medicală, este o procedură simplă, non-invazivă. Noi pregătim modalitatea în care această testare să aibă loc.

Nu există multe feluri în care se poate face această testare, orice fel de rezultat va trebui dublat de metoda de testare de tip RT-PCR.

ADVERTISEMENT

Vom vedea dacă vom  raporta către Direcțiile de Sănătate Publică toate testele realizate în școli sau doar testele pozitive care apoi trebuie să fie dublate de către un test RT-PCR.

Primul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a domoli pandemia este testarea, avem și această modalitate specială pentru unitățile de învățământ.

Poate să crească numărul de cazuri după reînceperea școlilor, dar nu pentru că reîncepe școala, ci pentru că măsurile pe care le cunoaștem nu sunt aplicate întrutotul și este suficient doar de un moment de neatenție pentru a te infecta, atât de infecțioasă este această boală.

Acum, sigur, copii, mai ales cei mici, pot să nu fie atât de atenți, mai ales dacă vorbim despre purtarea măștii și atunci pot apărea cazuri”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT