Andrei Caramitru, atac dur la adresa jurnaliștilor care îl critică: „Sclavi infiltrați!” De unde a pornit totul

Eduard Nicolae Popa   
în HotNews
26/08/2019, 17:32
Andrei Caramitru, atac dur la adresa jurnaliștilor care îl critică: „Sclavi infiltrați!” De unde a pornit totul
Andrei Caramitru a atacat-o pe jurnalista Sidonia Bogdan pe facebook *foto: digi 24

Fostul consilier al lui Dan Barna și unul dintre cei mai activi membri ai USR, Andrei Caramitru, fiul lui Ion Caramitru, a avut un atac foarte dur la adresa jurnaliștilor români. Caramitru a vorbit pe facebook despre jurnaliștii ascunși pe care i-a numit „sclavi infiltrați”. Totul a pornit de la o postare a jurnalistei Sidonia Bogdan în care îi cerea explicații lui Caramitru cu privire la averea pe care a adunat-o de-a lungul anilor în cariera din mediul privat.

Andrei Caramitru, atac dur la adresa jurnaliștilor

Caramitru a tunat pe facebook următoarele: „Exista 3 tipuri de jurnaliști la noi: (1) Cei buni și independenți, care vin cu analize deștepte, care critică inteligent si cu argumente (am un respect enorm pentru ei). (2) Sclavii (Gâdea, Badea etc) – care fac propaganda deșănțată, dar măcar e pe față și asumată. Dar mai e o categorie – (3) sclavii infiltrați (se fac că sunt de fapt anti-sistem și independenți ca sa aibă audiență printre noi, si se activează “când trebuie / când li se spune” ca sa decrebilizeze idei și oameni). Ăștia sunt cei mai răi. Coprofagii.

Mult timp am fost in vizorul coprofagilor și nu i-am expus. Multi mi-au spus ca nu e bine sa ataci presa, ca e mai bine să o lași așa. Însă ăștia nu sunt presă, nu sunt ziariști. Ziaristii adevărați știu asta și nu ii considera decât o rusine pentru profesia lor. Ăștia sunt coprofagi și sclavi infiltrați. Atât.”

Andrei Caramitru a atacat-o pe jurnalista Sidonia Bogdan pe facebook
Andrei Caramitru a atacat-o pe jurnalista Sidonia Bogdan pe facebook . Postarea de la care a început totul

Ce explicații a dat Caramitru cu privire la averea pe care a strâns-o

Postarea de la care a pornit totul a fost un status al Sidoniei Bogdan în care a vorbit despre averea adunată de fiul lui Ion Caramitru de-a lungul carierei de consultant: „Andrei Caramitru e una dintre cele mai aberante voci ale USR. Are viziuni de surveillance asupra populatiei, chipurile masuri anticoruptie, ameninta ca atunci cand vine el la guvernare, rezolva el cu niste softuri hotia romaneasca, bate campii cu Rusia, desi se vede din avion ca omul nu are nicio calificare pe extern, ataca jurnalistii etc. Am spus ca o astfel de voce de politician care are ca tema dominanta anticoruptia ar trebui sa o inceapa cu el. Sa explice de unde a avut banii pentru conacul monument istoric, sa spuna numele firmele cu care si a reabilitat conacul, daca companiile de consultanta la care a fost director au avut contracte cu statul român, daca firmele sale au avut legaturi cu TNB-ul unde tatal este director, asa cum a dezvaluit presa intr o ancheta. Repet, mi se pare de bun simt sa arati transparenta totala, daca nu ai nimic de ascuns si ai ca tema dominanta anticoruptia. Eh.. care a fost reactia unor useristi? Sunt pesedista. Este politician cu mari planuri in aparatul de stat. Ce este atat de ilegitim sa isi explice veniturile?”

Astfel, punctual, Caramitru s-a apărat și a spus: „Eu de câte ori trebuie sa explic și să scriu că am lucrat doar in mediul privat, ca nu am avut nici un contract cu statul niciodată (nici eu nici firmele la care am lucrat), ca nu am nici o legătura cu nici o firmă care are afaceri cu statul? Ca nici un leu nu a venit pe conturile mele decât din contractele cu McKinsey și BCG, sume pe care am plătit taxele frumos și lunar în România? De câte ori să sugerez ca oamenii să caute pe Google cât câștiga un partener senior in firmele astea, ca estimarile sunt publice si sunt standard la nivel global? Și cifrele de pe Google arată ca suma pentru casa cumpărată in Bucuresti se justifica din doar 2-3 ani de muncă intr-o asemenea firmă? E totul așa de simplu și transparent (și nenorociții se enervează că nu au cu ce să mă “agațe”). Oameni buni – priviți mizeria in formă umană. Ăștia sunt. Ăștia ne fac un rău mai mare decât oricine. Ăstia sunt instrumentele mafiei.”

Andrei Caramitru a atacat-o pe jurnalista Sidonia Bogdan pe facebook
Andrei Caramitru a atacat-o pe jurnalista Sidonia Bogdan pe facebook

Andrei Caramitru, criticat din interiorul partidului pentru atacul la adresa jurnaliștilor

Andrei Caramitru a fost criticat apoi pentru declarația sa de către colega lui, senatorul Florina Presadă:

„A patra putere în stat – presa. Aşa se întâmplă într-o democraţie. Separaţia puterilor în stat se aplică aşadar şi presei, dacă o recunoaştem drept o astfel de putere necesară democraţiei. Ceea ce înseamnă că presa, deci jurnaliştii, trebuie lăsaţi să-şi facă treaba. Putem să fim sau nu de acord cu ceea ce scriu aceştia, dar asta nu ne califică în a-i eticheta pe jurnalişti într-un fel sau altul. Nu susţin poziţionările colegului Andrei Caramitru la adresa presei, în general. În mod particular, îi cunosc pe Ovidiu Vanghele şi Sidonia Bogdan cu mult înainte de a fi în USR şi chiar dacă nu am fost de acord cu ceea ce au scris, le-am respectat munca şi statutul de profesionişti. Ba mai mult, aş zice că avem nevoie de cât mai mulţi jurnalişti ca ei. Pentru că o democraţie nu se întreţine cu jurnalişti care spun tot timpul numai ce vrem noi să auzim, dimpotrivă. Iubeşte România cu ochii deschişi!”, a scris senatoarea, pe facebook.

Închide ×