News

Andrei Caramitru atacă pensiile speciale: “Politrucii ne costă 20 de miliarde de lei”

08.04.2019 | 08:57
Andrei Caramitru ataca pensiile speciale Politrucii ne costa 20 de miliarde de lei

Andrei Caramitru (USR) atacă pensiile speciale, precizând că în momentul de față în jur de 200.000 de actuali și foști bugetari primesc în același timp salarii foarte mari și pensii speciale. Uniunea Salvați România are în plan să interzică astfel de indemnizații.

Câți bani pierde statul român cu pensiile speciale

Consilierul lui Dan Barna (președintele USR) spune că pensiile speciale costă statul român circa patru miliarde de euro pe an, ceea ce ar însuma două treimi din deficitul bugetului de stat. “O “taxă” de 400 lei pe lună de la fiecare angajat din privat. În 2-3 ani am face toate autostrăzile, spitalele şi şcolile de care avem nevoie doar din banii ăştia”, susține Andrei Caramitru.

Acesta a detaliat apoi unde se duc banii din pensiile speciale:  “8 miliarde RON pe pensii speciale pentru 148.000 de oameni. Cel puţin jumătate din cei cu pensii speciale continuă să lucreze la stat. Cine ştie ce fac, mulţi nu mare lucru. Cu un salariu de 5000 RON pe lună în medie.

Pensiile speciale sunt apărate de Florin Iordache și PSD

Ce mai spune Andrei Caramitru despre pensiile speciale

Încă 4 miliarde RON   – Amantele, rudele, şoferii, consilierii şi directorii numiţi politic. Vreo 50-100.000. Sinecuri – marea majoritate nici nu merg la muncă – lucrează pentru partid şi reţelele infracţionale. Dar câştigă bine – mult peste 6.000 RON/ lună în medie. Cost : 4-8 miliarde RON.

Şi nici nu am inclus aici ‘indemnizaţia de hrană’ pentru toţi bugetarii, oricât de bine plătiţi ar fi, care ne mai costa aproape 3 miliarde RON pe an”, se mai arată în mesajul postat de Andrei Caramitru.

Fiul lui Ion Caramitru a spus că USR și-a asumat tăierea pensiilor speciale și a depus legi în acest sens. Pensiile speciale ale aleșilor au fost mereu un subiect controversat, însă coaliția de guvernământ PSD – ALDE a apărat aceste indemnizații. Mai mult decât atât, a încercat să le extindă și la primari, însă Opoziția a sesizat CCR, iar Curtea Constituțională a stabilit că această măsură ar fi neconstituțională.

Chiar și așa, PSD nu pare să fi renunțat la gândul pensiilor speciale pentru primari. Deputatul Florin Iordache, a declarat, după respingerea în plenul Camerei Deputaților a Codului Administrativ, că edilii au nevoie de aceste pensii.

“Au fost chestiuni de procedură pe care le-a identificat CCR, dar avem nevoie de o reformă administrativă, atât salarizarea, cât şi descentralizarea, dar mai ales primarii au nevoie de pensii speciale”, a spus Florin Iordache.