Interviu

Andrei Chindriș, interviu cu jucătorul dorit enorm de Gigi Becali. El e „soldatul rus” refuzat de CFR Cluj și de Viitorul! „Vedem ce e cu FCSB!” EXCLUSIV

02.03.2020 | 14:16
Andrei Chindris interviu cu jucatorul dorit enorm de Gigi Becali El e soldatul rus refuzat de CFR Cluj si de Viitorul Vedem ce e cu FCSB EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Andrei Chindriș, puștiul de mare viitor al Botoșaniului, care a împlinit 21 de ani pe 12 ianuarie, este noua mină de aur a lui Valeriu Iftime. Gigi Becali e pregătit să dea bani grei pentru a-l transfera la FCSB.

Fundașul ardelean din Apahida a început fotbalul în Spania la 5 ani, unde era cu părinții aflați la muncă, și a explodat în Moldova după plecarea căpitanului Andrei Burcă la CFR Cluj.

ADVERTISEMENT

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – Universitatea Craiova: 2,20 este cota pentru ”1 solist”. Vezi aici toate cotele!


Andrei Chindriș, fundașul dorit de Gigi Becali la FCSB, interviu exclusiv pentru FANATIK

A trebuit să-i dau drumul lui Burcă la CFR pentru că mi-l bloca pe Chindriș”. Este declarația dată de patronul Botoșaniului, Valeriu Iftime, despre noua sa mină de aur, pe care Gigi Becali încearcă să și-o pună în colecție la FCSB. Când Iftime îl poleia frumos și-i punea fundiță lui Andrei Chindriș, lumea fotbalului nu știa foarte multe despre el. Doar că-l luase Botoșaniul la 17 ani și-l trimisese în batalioane de luptă la Clinceni sau la Miroslava.

ADVERTISEMENT

FANATIK a fost la Botoșani pentru a descoperi povestea celui pe care patronul FCSB a pus ochii. Cine e omul care a făcut cuplu până acum câteva zile cu Andrei Miron, noul jucător al FCSB (!!!), cine e noul titular al naționalei de tineret, de unde a răsărit cel care și-a dublat prețul pe site-urile de specialitate în acest sezon. Cine e, de fapt, „soldatul rus Andrei Chindriș”, pentru că aceasta e porecla pe care i-a dat-o fostul antrenor cu portarii de la Botoșani, Mihai Ștețca.

„Eram plin de lovituri, parcă veneam din război”

Am avut un meci așa mai pe luptă, nu mai țin minte cu cine, și a trebuit să joc ceva mai dur. Așa că eram plin de lovituri la final, iar antrenorul când m-a văzut a zis că arăt ca soldatul rus care se întoarce din război. De fapt, sunt multe meciuri după care mă dor toate, mă uit pe picioare și sunt numai vânătăi, plus că nu pot să adorm până spre dimineață”, ne lămurește Andrei Chindriș.

ADVERTISEMENT

Să-l lăsăm pe el să-și spună povestea de fotbalist, una începută în Spania și „blocată”, surprinzător, în România de campioana CFR Cluj și de Viitorul, pepiniera lui Hagi, care nu prea ratează niciun potențial boom la nivel de juniori. Pe Chindriș l-au ratat ambele, iar Iftime va număra acuș-acuș bancnotă după bancnotă.

Andrei Chindriș, interviu exclusiv FANATIK: „Am stat trei-patru zile la CFR, m-au respins, am fost destul de trist, nu înțelegeam”

Am început fotbalul în Spania, la doar 6 ani. Plecasem acolo cu părinții la muncă când aveam 5 ani, undeva în zona orașului Huesca. Cum ieșeam mai tot timpul pe afară, am decis să merg în cadru organizat, iar primii ani am jucat doar în sală. Mi-a plăcut de mic mingea, dar nu-mi amintesc să fii primit vreuna cadou. Dar băteam mingea peste tot, în spatele blocului, în curți, oriunde eram cu băieții.

ADVERTISEMENT

Am stat în Spania până la 13 ani, iar când am venit în țară prima oară am fost să dau probe la CFR Cluj. Nu m-au primit, m-au respins, am fost destul de trist… Am stat trei-patru zile la ei, am sperat mult, nu înțelegeam de ce… Îmi doream să joc la CFR, mai ales că și părinții îmi spuneau că acolo am o șansă să mă afirm. Era 2012, țin minte, CFR lua titluri și cupe, era în vogă, cum este și acum… Dar nu a fost să fie CFR.. Cine știe ce traseu aș fi urmat în carieră…

„Am plecat mulți jucători când s-a desființat U Cluj… Eram generația cu Moruțan și Marco Dulca”

Apoi am mers la U Cluj și acolo am reușit să conving. La început cu Călin Sălăgean, apoi Septimiu Ormenișan, Daniel Sima, Vasile Macea, Ovidiu Sărmășan… Până la 17 ani am stat la U Cluj, dar când au apărut problemele financiare și s-a desființat, am plecat mulți. Echipa s-a dus în liga a patra… Mi-a părut tare rău… Eram la U generația cu Moruțan și Marco Dulca.

Agentul cu care lucram în acea perioadă m-a dus la Viitorul, unde am stat vreo săptămână, dar cred că nu s-au înțeles la bani cei de la echipa lui Hagi și agentul meu. Nu cred că s-a ajuns cu discuția până la Hagi, eu nici nu l-am văzut cât timp m-am antrenat cu Viitorul. Țin minte că mi-a venit o convocare la naționala U18, am mers la lot, iar de acolo am plecat și am semnat cu Botoșaniul. Era la începutul anului 2017

„La debutul în Liga 1, cu CFR, am jucat un minut, dar nu am avut timp să ating mingea, ci adversarul?)”

În următorul an și jumătate am fost împrumutat în liga secundă. Primele șase luni la Clinceni, apoi un sezon la Știința Miroslava. Jucam destul de bine în liga a doua și trăgeam cu ochiul la echipa mea, la Botoșani. Mă uitam la Burcă și la Miron și îmi spuneam, sincer, că trebuie să-mi vină și mie rândul. Iar când o veni șansa, trebuie să fiu pregătit. Am debutat în Liga 1 la un meci la Cluj, cu CFR, 1-1. Am jucat doar un minut pentru că am intrat în minutul 93. Nici nu am apucat să ating mingea, dar am atins adversarul?

Apoi, în deplasarea de la Iași s-a accidentat Miron înainte de pauză și am jucat aproape o oră, iar primul meu meci ca titular la FC Botoșani a fost 0-0 acasă cu Sepsi. Pe 27 august 2018, integralist, cuplu de fundași centrali cu Andrei Burcă. Cam așa am început să joc, iar din acest sezon, după plecarea lui Burcă la CFR Cluj, am jucat meci de meci în cuplu cu Miron, dar acum el a plecat la FCSB. M-a ajutat foarte mult, am învățat de la el la fiecare partidă. Ne știm destul de bine, anul trecut ne-am antrenat împreună, în toamnă am jucat împreună, acum el e la Steaua”.

„Nu mă uit acum în oglindă și zic «Wow, mă vrea Gigi Becali!»”

Am avut evoluții bune în acest campionat, iar faptul că au venit laude pentru mine îmi dă și mai mare încredere. Nu știu ce oferte sunt, nici despre interesul domnului Becali pentru mine, doar ce am citit și eu. Au venit și convocările la naționala de tineret, ceea ce înseamnă că sunt pe drumul cel bun. Trebuie să-mi văd de jocul meu aici și nu să mă uit în oglindă și să-mi zic acum «Wow, mă vrea Gigi Becali la FCSB!» Vedem ce va fi și cu Steaua… Acum nu pot răspunde dacă aș face față acolo sau la altă echipă decât dacă ajung și simt la fața locului

Ce-ar face dacă l-ar suna patronul FCSB? „Mi-e greu să spun câți bani aș valora”

„Chiar nu m-am gândit ce-aș face dacă aș vedea acum pe telefon că mă sună Gigi Becali. Aș răspunde probabil, dar… Nu îmi place să stau să mă gândesc ce-ar fi dacă… Pentru mine contează doar ce e acum… Nu mă interesează nici sume, mi-e greu să spun câți bani aș valora în acest moment, cât aș plăti pentru transferul meu. Cred că fiecare valorează după ceea ce arată în teren. Sau mai e vorba aceea: valoarea unui jucător este dată de cât se plătește pe el, nu de cât se cere

Sfatul părinților când a plecat de acasă: „Du-te, copile, dar ai grijă doar să-ți iei Bacalaureatul”

Andrei a vorbit și despre relația cu părinții săi, care s-au întors și ei din Spania și locuiesc în casa natală din Apahida, la o aruncătură de băț de Cluj Napoca.

Părinții mei sunt foarte mândri de mine și vin la meciurile mele când au ocazia. Îmi dau sfaturi mereu, au deplină încredere în ceea ce fac. Gândiți-vă că am plecat de acasă singur la Botoșani la doar 17 ani, eram în clasa a 12-a. Am plecat, iar ai mei mi-au spus doar atât: «Du-te, copile, dar ai grijă doar să-ți iei Bacalaureatul». Și nu cred că i-am dezamăgit. Și nu o voi face nici în viitor, indiferent unde voi fi peste un an, peste doi, peste zece”, spune „soldatul rus” din defensiva moldovenilor, puștiul de milioane născut în Ardeal și crescut în Spania.

Relația cu antrenorii din ultimele luni: „Marius Croitoru nu se bagă în viața fotbalistului, Mirel Rădoi este un antrenor de nota zece”

Marius Croitoru simte foarte bine jucătorul. Te înțelege, nu se bagă în viața fotbalistului, nu avem cantonamente, ceea ce consider că este foarte bine. Una este când dormi în patul tău, alta când ești tot plecat. Croitoru are mare încredere în noi și asta se vede în relația noastră.

Am avut o colaborare foarte bună cu Mirel Rădoi la naționala de tineret în această toamnă. Este un antrenor de nota zece, ne ajută tot timpul, vorbește cu noi, este atitudine și seriozitate la echipa națională. De aceea sunt și aceste rezultate foarte bune în ultima vreme. Îi doresc mult succes domnului Rădoi la naționala mare, unde sper să ajung și eu la un moment dat

Campionatul preferat   Primera Division („încă am mulți prieteni acolo)

Jucătorul preferat        Mascherano („mi-a plăcut tare când a fost trecut stoper”)

Echipa preferată afară Barcelona („am crescut cu Xavi, Iniesta”)

Echipa preferată acasă U Cluj Napoca („chiar dacă am fost în probe la CFR”)

Am jucat și fundaș dreapta în liga a doua, nu a fost o problemă. Dar un meci care-mi rămîne în memorie este un Miroslava – Mioveni. A nins tare de tot înainte, au intrat și tractoarele pe teren, erau urme de roți peste tot. I-am bătut greu, ce victorie!” – Andrei Chindriș (n.r.: Știința – Mioveni 1-0, 24 martie 2018, gol Marin minutul 73)

„Înainte de meciuri încerc să fiu cât mai liniștit. Mă gândesc că fac fotbal de când mă știu, asta îmi place, nu are ce să se întâmple, nu mă gândesc la nimic rău ca să nu mă încarc cu altfel de emoții. În primul rând mă concentrez pe ce am eu de făcut, și abia apoi mă gândesc la ce adversar am în meci” – Andrei Chindriș

Cum decurge negocierea Valeriu Iftime – Gigi Becali pentru Andrei Chindriș

„Domnul Becali se gândeşte dacă îmi dă un milion de euro pe Chindriș. Oferta lui e de 800.000. Nu vreau să negociez preţul lui Chindriş, preţul lui se discută în vară” – Valeriu Iftime

„Nu este nicio o problemă dacă s-a supărat Iftime pe mine. Să stea el liniștit, că dacă vreau tot îl transfer pe Chindriș. Să negocieze la sânge cu mine, până la ultimul ban. Așa a fost și cu Moruțan, dar până la urmă tot eu l-am luat. Dacă mie îmi place un fotbalist, atunci o să îl transfer” – Gigi Becali

„Chindriş a prelungit cu Botoşaniul. Gigi Becali m-a sunat o singură dată să mă întrebe de Andrei (n.r. – Chindriş) şi i-am spus că nu e de vânzare. Acum vin şi vă spun că este, dar pentru 3 milioane de euro la FCSB! Aşa poate să îl ia oricând, cum spune dânsul. Nu sunt supărat pentru ce spune. Aşa e el, astea sunt becalismele lui” – Valeriu Iftime

Andrei Chindriș – CV

  • * Născut pe 12 ianuarie 1999 la Apahida (jud. Cluj)
  • * Carieră: U Cluj (2012-2017), FC Botoșani (2017 – ?)
  • * împrumutat de Botoșani în liga a doua la Academica Clinceni (2017) și la Miroslava (2017-2018)
  • * 6 meciuri pentru România U18 și 2 meciuri pentru U21, debutând la naționala de tineret în 10 septembrie 2019 la eșecul din Danemarca (1-2)
  • 650.000 de euro este cota actuală a fundașului de la FC Botoșani, de peste două ori mai mult decât cu un an în urmă
  • 23 meciuri din 26 a disputat Andrei Chindriș în sezonul regulat din Casa Pariurilor Liga 1, toate ca titular, de 22 ori integralist. A fost schimbat doar în CFR – Botoșani 4-1 și a fost suspendat pentru meciurile cu Astra și cu Sepsi
  • 30 iunie 2022 este data la care expiră contractul lui Chindriș cu FC Botoșani, acesta fiind prelungit recent
ADVERTISEMENT