Fotbal intern

Andrei Cristea, interviu eveniment: “Am eliminat Valencia cu Zenga, am fost golgheter cu Bonetti. Ar fi fantastic să iau titlul cu Mangia!” Promisiunea fermă făcută fanilor Ştiinţei pentru meciul cu FCSB

22.02.2019 | 13:15
Interviu eveniment cu Andrei Cristea înainte de FCSB - U Craiova

Andrei Cristea a oferit un interviu eveniment pentru FANATIK înainte de meciul FCSB – Universitatea Craiova. Cel mai aşteptat meci al primăverii se joacă duminică, de la ora 20:00, iar atacantul oltenilor a vorbit despre lupta la titlu, avantajele şi dezavantajele echipei din Bănie şi felul în care antrenorii italieni i-au influenţat cariera.

În Bănie, speranţa este, mai aprinsă ca niciodată, pentru câştigarea titlului în Liga 1 Betano, iar Andrei Cristea, transferat de U Craiova în iarnă, a îmbăţişat imediat dorinţa oltenilor. Atacantul, care a nimicit speranţele FCSB-ului la titlu în sezonul trecut, îşi doreşte să fie din nou campion al României şi a făcut o paralelă care le dă motive să viseze fanilor Universităţii Craiova: “Am luat titlul cu Zenga, acum să-l iau şi cu Mangia”.

Interviu eveniment cu Andrei Cristea înainte de FCSB – U Craiova: “Mă bucur că am ajuns la Universitatea, clubul care m-a dorit şi în trecut, înainte de a vorbi cu Gigi Becali. Spune-mi un club mai bine organizat decât Craiova!”

Cum ai ajuns la Craiova? Tu erai deja dat ca şi transferat la FCSB.

– Am fost în negocieri cu domnul Becali, la fel şi clubul (n.r. Poli Iaşi). Eu mă bucur că m-am transferat la Universitatea Craiova, pentru că mi-am dorit acest lucru. Şi asta pentru că mai negociasem cu Craiova şi în trecut, acum un an şi jumătate. A fost mereu interes din partea lor. Mi-a părut rău că nu am ajuns de atunci, dar aşa e viaţa. Tot răul spre bine. Aşa a vrut Dumnezeu să se nimerească, să ajung la clubul la care mi-am dorit să ajung, acum, când are şanse mari să ajungă acolo sus de tot.

Interviu eveniment cu Andrei Cristea înainte de FCSB - U Craiova. Ce spune despre lupta la titlu
Interviu eveniment cu Andrei Cristea înainte de FCSB – U Craiova. Ce spune despre lupta la titlu

Ce te-a convins să semnezi cu Universitatea? De unde dorinţa de a semna cu Craiova şi nu cu alt club, nu neapărat FCSB?

– M-a convins organizarea clubului şi stabilitatea care este aici. Faptul că nimic nu este la întâmplare şi că, din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, Craiova este cel mai bine organizat club din România. Nu mi-a trebuit mult timp să-mi dau seama despre acest lucru. Condiţii de antrenament, condiţii de refacere, condiţii de pregătire, mă refer la cantonamnetul care a fost în această iarnă. Este singurul club din România care are stadion, suporteri, echipă şi stabilitate. Spuneţi-mi un club din România care are stadionul ăsta, suporterii Craiovei, stabilitatea şi echipa pe care o avem noi? Din punctul meu de vedere, noi avem toate atuurile.

Asta înseamnă o presiune suplimentară pentru voi, nu? În condiţiile în care aveţi totul, trebuie să daţi totul şi să obţineţi totul.

– Dacă nu joci cu presiune, în sens pozitiv, să fii motivat, să te baţi la ceva, nu e fotbal adevărat. Ca să te baţi la cupă, la campionat, e clar că intervine rivalitate, adversari, presiunea publicului, a mass-mediei. Dacă ştii să o gestionezi, poate fi un avantaj.

“Să vă spun ceva în premieră: înainte să merg la Steaua, am semnat cu Rapid”

Înseamnă că nu ţi-a luat mult timp ca să baţi palma cu oltenii…

– Să ştiţi că eu am vorbit cu Craiova înainte să vorbesc cu FCSB, înainte să discut cu domnul Becali. Cei de la Craiova au fost primii care m-au sunat. În momentul în care ei erau hotărâţi 100%, eu nu am mai ezitat. Problema era doar cu Poli Iaşi, eu fiind sub contract. Nu a depins doar de mine, dar Dumnezeu le-a ordonat până la urmă pe toate şi s-a făcut acest transfer.

Vorbeai de suporteri, că Ştiinţa are totul. Ai jucat la toate echipele mari din România până acum..

(intervine) O să spun ceva în premieră şi nu o să vă vină să credeţi. Am semnat şi cu Rapidul la un moment dat, dar nu s-a concretizat. Înainte să merg la Steaua, chiar a fost o întâlnire. A venit Gică Popescu să vorbească cu Dumitru Sechelariu. Era Ioan Becali preşedinte atunci la Rapid şi Dan Petrescu antrenor. Am fost la un pas să ajung pe Giuleşti.

Tu aveai dat deja acordul să mergi acolo? Mai rămâneau cluburile să se înţeleagă?

– Cluburile nu s-au înţeles. Giovanni era în momentul acela impresarul meu şi eu având 18, 19 ani, el îşi dorea foarte mult ca eu să merg la Rapid, dar nu s-a realizat. Sunt mândru de acest lucru, fiindcă am jucat şi cred că am lăsat urme pe acolo pe unde am fost. La Steaua am luat două campionate, la Dinamo am ieşit golgeter şi am reuşit o calificare în grupele Europa League. Sper să facem lucruri frumoase şi la Craiova, de asta am venit aici.

“Când auzi imnul Craiovei, ţi se face pielea de găină! Inclusiv ca adversar!”

Ai jucat la toate echipele astea mari, toate cu suporteri mulţi. Ai putea să faci o comparaţie între cum te simţi la Craiova şi cum te-ai simţit la Dinamo sau la Steaua? În Ghencea ai prins o perioadă în care ai cutremurat stadionul la meciul cu Valencia.

– Fiecare club, fiecare suporter are ceva aparte. Sunt diferiţi, doar că au un fanatism mai aparte. Fiecare are stilul lui. Unii cântă, alţii sunt cu tobele.

Andrei Crstea a jucat trei meciuri şi a marcat un gol pentru U Craiova
Andrei Crstea a jucat trei meciuri şi a marcat un gol pentru U Craiova

Ce au oltenii unic?

– Imnul. Când intri pe stadion şi asculţi imnul Craiovei, e o plăcere. Şi când eram adversar, cel mai mult îmi plăceau imnurile Craiovei şi al Rapidului. Mi se păreau nişte stadione unice. Îţi făceau pielea de găină. Te motivau. Să ştii că nu e uşor inclusiv pentru jucătorii Craiovei când se aude imnul şi joacă împotriva unor echipe cu fotbalişti buni.

De ce?!

Pentru că inclusiv adversarii sunt motivaţi de imn, să demonstreze şi să arate că merită şi ei să joace la o echipă de genul ăsta. Într-o asemenea atmosferă te simţi cu adevărat fotbalist!

“Publicul nostru este cel mai mare avantaj în play-off! Dar poate fi şi cel mai mare dezavantaj, dacă nu ştim să gestionăm şi succesul, şi înfrângerea”

Care crezi că sunt avantajele şi dezavantajele Craiovei în lupta pentru titlu în momentul acesta, înainte de meciul cu FCSB, privind şi play-off-ul în faţă?

– Publicul poate fi cel mai mare avantaj, dar în acelaşi timp poate fi şi un dezavantaj. E un public care este pretenţios şi nu te aşteaptă. Poate avea un efect de bumerang dacă nu ştim să gestionăm şi succesul, şi înfrângerea. Craiova este oraşul în care chiar te poţi simţi fotbalist. Chestia asta poate să fie o presiune dacă lucrurile nu merg bine.

“Mi-aş dori să intre Poli Iaşi în play-off. Este echipa mea de suflet şi locul unde m-am simţit cel mai legat” – Andrei Cristea

Simţi că băieţii sunt stăpâni pe sine? În trecut, mai de fiecare dată când Universitatea putea să treacă pe primul loc, s-a poticnit exact când să facă pasul cel mare. Care este atmosfera în vestiar?

– În ultimii doi ani, cred că am urmărit toate meciurile Craiovei şi am impresia că, în momentul acesta, echipa este într-o creştere evidentă, cu o omogenitate crescută şi mult mai matură faţă de anii precedenţi. Mister are deja doi ani de când este în România, cunoaşte campionatul. Avem o şansă extraordinară şi trebuie să profităm de ea!

Andrei Cristea este fascinat de fanii Universităţii Craiova
Andrei Cristea este fascinat de fanii Universităţii Craiova

În cantonamentul Craiovei eşti coleg de cameră cu Mihăilă. Cum e, cum îl simţi? E un jucător în care oltenii îşi pun mari speranţe. Şi la nivel calitativ, acum, de a ajuta echipa, dar şi la nivel de potenţial transfer pe bani mulţi. 

– L-am luat sub aripa mea. E la început şi el, are un viitor frumos în faţă. Pentru mine este cel mai de perspectivă jucător pe care îl avem în lot. Are un potenţial foarte mare de a creşte. Are calităţi foarte bune. E un băiat cu un bun simţ extraordinar. Asta o să-l ajute. Şi e modest. Cred că clubul a mers pe mâna lui de mic şi acum se văd rezultatele. Au investit în academie şi au adus jucători la echipa mare. Uşor, uşor, o să crească jucători din pepinieră, care vor pleca pe bani mulţi. Aşa cum a fost cu Mitriţă, Băluţă sau Gustavo. Dar sper că, până la plecare, vor avea şi trofee în palmares cu Ştiinţa!

Tu te mai vezi plecat undeva după Craiova? Sau te bate gândul retragerii, după încă 2-3 ani jucaţi la Craiova şi câteva calificări în cupele europene?

– Oho… Nici nu mă gândesc la aşa ceva în momentul ăsta. Mi-e greu să vorbesc de lucrul ăsta acum. Mai am aici contract un an şi jumătate. Mă simt bine din punct de vedere fizic şi mă simt motivat în continuare. În momentul în care îmi va lipsi unul dintre aceste lucruri, cu siguranţă voi ridica eu singur mâna. Am întâlnit un colectiv frumos şi care vrea să facă performanţă, aici la Craiova. Sper să fie anul nostru, îmi doresc foarte mult. Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că nu va fi deloc uşor. Trebuie să gestionăm şi succesul şi înfrângerea. Lucrurile astea fac diferenţa.

“Vor fi 10.000 de olteni pe Arena Naţională. Pare a fi anul nostru! Am rămas impresionaţi de ce s-a întâmplat la Piteşti!”

Tu cum te simţi înainte de meciul cu FCSB? Este un meci decisiv pentru locul 2, poziţie care, prin prisma ţintarului din momentul de faţă, are un mare avantaj faţă de locul 3 şi chiar primul! Practic, joci ultimul meci din play-off pe teren propriu cu locul 1.

– Important e să luăm meci cu meci. Că terminăm pe 2 sau pe 3, până la urmă tot trebuie să jucăm cu toate. Este posibil ca la ultimul meci, campionatul să fie terminat. Noi nu ne gândim la ţintarul ăsta, ci doar la ambiţia noastră, că au trecut zeci de ani de când nu am mai reuşit să câştigăm la Bucureşti. Mă gândesc că vor fi 10.000 de suporteri care ne vor susţine pe Arena Naţională. Lucrul ăsta contează.

Ce spune Andrei Cristea despre antrenorii italieni care l-au antrenat
Ce spune Andrei Cristea despre antrenorii italieni care l-au antrenat

Anul trecut tu i-ai luat titlul celor de la FCSB, cu golul marcat în meciul de la Iaşi. Este pentru tine un meci cu o semnificaţie aparte faptul că joci împotriva lor?

– Când joci împotriva Stelei, indiferent de la ce club eşti, e clar că eşti motivat să câştigi. Iar bucuria e pe măsură  când reuşeşti să ai şi rezultate împotriva unei astfel de echipe. Altfel nu există competiţie. Vom fi susţinuţi de foarte mulţi suporteri şi nu este uşor să vii de la Craiova la Bucureşti, este un sacrificiu. Este şi mândria lor în joc. Sper să-i facem fericiţi şi la finalul meciului să mergem şi să-i salutăm, la fel cum am făcut-o şi la Piteşti. Chiar am fost impresionat de ceea ce s-a întâmplat. Vorbeam între noi şi ne gândeam că este anul nostru. Trebuie să facem ceva notabil. Cam toate lucrurile sunt cu noi.

“Nu garantez victoria cu FCSB, dar promitem fanilor că vom da totul şi ne vom lupta ca toţi cei care ţin la această echipă să fie mândri de Ştiinţa” – Andrei Cristea

Universitatea are două variante din trei ca să rămână pe locul doi după meciul cu FCSB? Veţi juca la egal sau la victorie, abordând acelaşi stil şi te întreb inclusiv din punct de vedere mental.

– Universitatea Craiova îşi va dori foarte mult să câştige. La începutul meciului analizezi ceea ce se întâmplă. Da, de multe ori, socoteala de acasă nu se potriveşte. Eu cred că Craiova îşi impune la fiecare meci să câştige, indiferent că este Steaua sau Astra. Acum suntem la un nivel foarte bun.

“Am o chimie cu antrenorii italieni. Am eliminat Valencia cu Walter Zenga, am fost golgheter cu Dario Bonetti, am avut o formă excelentă cu Cristiano Bergodi la Iaşi. Acum, să iau titlul cu Devis Mangia ar fi fantastic”

Tu mai speri să joci la echipa naţională?

– Nu ştiu, nu aş vrea să vorbesc despre naţională. Mă simt bine aşa. Nu vreau să las loc la interpretări. Îl las pe Cosmin. Cred că sunt jucători buni care pot fi chemaţi la lot.

Ai 101 goluri marcate. Ştii că mai ai nevoie de 10 goluri ca să-l egalezi pe Nicolae Dobrin?

– Am înţeles că are 111 goluri. Nu-mi vine nici mie să cred când stau să mă gândesc. Cum spuneam şi mai devreme, pe unde am fost, am lăsat urme şi nu a fost întâmplător. Să marchezi 100 de goluri în prima ligă este o satisfacţie pentu mine şi sunt, dacă am înţeles bine, cel mai bun marcator în activitate din prima ligă. E o onoare pentru mine. Mă bucur că am jucat la echipe mari şi am înscris goluri. Îmi doresc să marchez şi pentru Craiova şi să ne îndeplinim obiectivele pe care le avem.

Vreau să te întreb şi de perioada petrecută în Italia şi de faptul că ai un randament bun când eşti antrenat de italieni. Cu Bergodi, la Iaşi, ai jucat foarte bine.

– Eu întotdeauna am avut o relaţie foarte bună cu antrenorii italieni. Mă refer, în primul rând la Zenga. La Steaua am lucrat foarte bine cu el când am luat campionatul şi am eliminat Valencia. După aia, când am mers la Dinamo, era Dario Bonetti antrenor, când am ieşit golgeterul campionatului. În retur a fost şi Cornel Ţălnar. Cu Bergodi am lucrat foarte bine şi am avut o formă foarte bună la Iaşi. Acum lucrez cu Devis Mangia. Dacă am luat titlul cu Zenga, acum să-l iau şi cu Mangia. Ar fi ceva fantastic. Ei au cultura lor aparte, sunt foarte organizaţi, au mentalitatea lor de a vedea fotbalul. Sunt unici în Europa, în Italia se mănâncă fotbal pe pâine.

Să înţeleg că antrenorii italieni vorbesc pe limba ta.

– Da, dar asta nu înseamnă că antrenorii noştri nu sunt buni. Sunt foarte buni şi mă refer aici la Stoican, la Neagoe, la Cârţu sau Ionuţ Popa. Fiecare are în felul lui ceva. În schimb, e adevărat că am o chimie bună cu antrenorii italieni.

Cum a fost experienţa în Italia, în ligile inferioare? Ai vreo amintire mai specială din perioada aia?

– M-am dus la Salernitana pentru că am avut o discuţie cu Lotito, el era preşedinte acolo, şi m-a dorit foarte mult directorul sportiv Fabiani. Aveau o echipă foarte bună, cu jucători din Serie A, care voia să promoveze şi lucrul ăsta m-a convins. Nu au fost corecţi cu mine, dar nu vreau să dezvolt. Nu-mi face plăcere să vorbesc. Am semnat un contract şi ei nu au fost corecţi. Ulterior am aflat anumite lucruri.

“Dacă luăm campionatul la Craiova şi jucăm în grupele Champions League, ne lăsăm cu toţii”

Tu, ca fotbalist, unde te-ai simţit cel mai bine?

– Nu pot să spun că undeva a fost perfect. Viaţa e făcută din lucruri extraordinare, dar şi din momente proaste. Peste tot pe unde am fost am dat totul. Mă refer şi la Steaua şi Dinamo. Sunt foarte motivat şi îmi doresc foarte mult să confirm aici, la Craiova, şi să obţinem ceva care să rămână în istorie.

Dacă ar fi să marchezi duminică, împotriva Stelei, golul victoriei sau cel care ar fi decisiv în ecuaţia campionatului, ce ai fi dispus să dai la schimb?

Noi oricum dăm multe ca să ajungem la performanţe. Dacă nu faci sacrificii în viaţă, nu obţii nimic. Nu ştiu ce aş da. Nu m-am pus în stuaţia asta.

Dar între a mai evolua 4-5 ani, fără rezultate notabile, şi a mai juca un singur sezon şi acela cu titlul de campion la gât cu Ştiinţa, ce ai alege?

Dacă luăm campionatul la Craiova şi jucăm în grupele Champions League, ne lăsăm cu toţii (n.r. râde cu poftă). Ar fi ceva fantastic pentru Oltenia şi fotbalul românesc.

  • 101 goluri a marcat Andrei Cristea în Liga 1 Betano
  • 10 meciuri a jucat Andrei Cristea pentru echipa naţională a României
  • 7 goluri a înscris Andrei Cristea în actualul sezon din Liga 1 Betano (6 pentru Poli Iaşi şi 1 pentru Universitatea Craiova)