Editoriale

Andrei Dicu, amuzat de „căderea” lui Halep: S1mo alunecă în Olimp? Las’ că-i face bine…

22.01.2019 | 17:56
Andrei Dicu amuzat de caderea lui Halep S1mo aluneca in Olimp Las cai face bine

S1mona Halep va pierde poziția de lider în ierarhia WTA, la actualizarea din 28 ianuarie, după ce Petra Kvitova s-a calificat în semifinalele Australian Open. Învinsă de Serena Williams, Halep se află într-o postură pe care mulți o pronosticau, dar, în zilele noastre, nici prognozele nu mai sunt ce au fost. Spunem asta pentru că, așa cum au demonstrat colegii de la FANATIK, românca are șanse mari de a reveni pe prima poziție, după turneul de la Doha. Nu insist asupra „fenomenului”, vă rog doar să citiți articolul colegilor…

Nimic nu e veșnic, cu atât mai mult în zilele noastre, când viața a început să prețuiască, uneori, mai puțin decât un pachet de țigări. Este dificil să rămâi lider într-o lume câinoasă, iar și mai greu este să duci în spate nu o trenă de regină, ci rugina pumnalelor aruncate de „prietenii” care pariază pe decăderea ta. În sportul contemporan, fie că vorbim despre tenis, fotbal și mai nou referitor la gimnastică sau la patinaj, valorile tind să se niveleze. Chiar dacă unii îi cântă prohodul S1monei Halep, după 48 de săptămâni de supremație în topul WTA, putem asista la o revenire logică. Nu despre una „de proporții”, pentru că această „alunecare” temporară din Olimp reprezintă o stare de fapt firească, pentru Halep, așa cum s-au întâmplat lucrurile și cu Serena și cu alte fete…

Andrei Dicu, amuzat de „căderea” lui Halep: S1mo alunecă în Olimp? Las’ că-i face bine…

Calulele hârtiei indică foarte clar că Halep mai poate fi depășită în clasament de Osaka, Svitolina și de Pliskova. Totuși, acestea se pot dovedi seisme de conjunctură, în condițiile în care Kvitova (noul număr 1), cât și celelalte jucătoare menționate mai sus, nu se vor detașa prin constanță. Iar această stabilitate este apanajul S1monei, pentru că, deși n-a rupt gura în materie de victorii în turnee de Grand Slam, a știut să-și adune puncte, precum o furnicuță. Sau vorba maestrului Țiriac, „precum hârciogul, care adună, calm, vreasc cu vreasc, până face avere”.

Am asistat la reacții stupide după ce Halep a coborât de pe soclu, iar cea mai neanderthaliană i-a aparținut fostului ei antrenor, Darren Cahill, care a postat pe o rețea de socializare:„ Petra rocks!” . Sigur, cu toții avem propriile noastre frustrări, dar important este cum le depășim și dacă lăsăm sau nu demonul interior să ne conducă. Indiferent de bătrânețile posmage ale lui Cahill, S1monei îi face bine această cădere. Are timp să revină și are șansa de a-și demonstra, încă o dată, că s-a regăsit psihic. De altfel, asta am și observat din ultimele sale declarații și anume faptul că nu i s-au înecat toate corăbiile. Glumind, poate doar o jumătate de flotă, pentru că nu-i ușor să-ți pierzi coroana, dar parcă și mai tentant e să recuperezi ce-i de drept al tău, decât să chibițezi pe la colțuri, în speranța că altul (sau alta, în speță) își va rupe gâtul…

Succesul pasiv e ca sexul la TV

Oricât ar părea de „nepractic”, victoriile pe linie sunt insuportabile. Chiar nocive. Ce farmec ar mai avea, chiar și acum, după aproape 40 de ani, filmele în care Balboa se ridica din pumni și redevenea ce a fost, poate chiar mai mult decât atât, dacă scenariile ar fi fost altele, iar eroul s-ar fi transformat într-o mitralieră fără trăiri, fără dezamăgiri și mai ales fără o eternă detentă? Fără un scop…

Cu ani în urmă, evitam să mai privesc meciuri de tenis, pentru că, la finele oricărui turneu, exista un singur câștigător: Federer. Odată cu o anumită „constanță” obsesivă, pasiunea dispare. Automat, intervine plafonarea. E mai greu și în același timp mai frumos să te întorci pe un car aurit, decât să pășești într-o Romă pustie, în care laurii s-au transformat în mușețel, arena huruie a plictiseală ca un elicopter american deasupra ruinelor irakiene, iar gladiatorii s-au sleit. Prea mult succes pasiv e ca sexul la TV: ce-i fals și mult strică…

Italienii de la Ubitennis fac o greșeală de proporții, atunci când titrează:„ Petra Kvitova pune capăt dominației Simonei în fruntea clasamentului WTA…”  La prima vedere, știrea este veridică, numai că ea poate deveni un exemplu de eroare prin omisiune. Și nu mă refer la calculele hârtiei, care o pot readuce pe Halep pe prima poziție, ci la acel verdict gratuit și prematur:„ pune capăt”. Până acolo, mai e mult, mai sunt o mulțime de turnee de jucat și mai mult decât atât, vom fi martorii multor decăderi și reveniri, pentru că acesta este farmecul… sportului, ca să parafrazez un pasionat de tenis din Giulești.

De la Newton la dreptatea lui Tecău

Revenind la S1mo, pentru că ea ne interesează cel mai mult, ea nu se „trezește” precum o bere cehă, nu funcționează, e drept, ca un ceas japonez și nici nu funcționează pe baterii cu ardei iuți, precum o vodcă ucrainiană. Are o liniște aparentă, în spatele căreia se ascund multe explozii. De altfel, este și firesc, dacă ne apucăm să contabilizăm imploziile cu care a făcut cunoștință. Mulți au criticat-o pentru pasivitate sau pentru felul în care a gestionat relațiile cu antrenorii și cu staff-ul. Mereu, a fost comparată cu alte sportive, dar niciodată, cu ea însăși… Mai mult, i s-a reproșat faptul că ascensiunea i s-a datorat sincopelor adversarelor. „Dacă am văzut mai departe e pentru că am stat pe umerii giganților”, a spus Sir Isaac Newton. Adică unul care, dintr-o… cădere a descoperit Legea Atracției Universale.

La Telekom Sport, Horia Tecău a avut o reacție matură, după așa-zisul „șoc” suferit de Halep:„ Nu cred că e o tragedie. A fost pe locul 1 și poate să ajungă din nou acolo. Este o jucătoare constantă, foarte bună, care merită să fie pe locul 1”. Nimic mai corect. Acum, însă, vom putea evalua dimensiunea exactă a acestui Thierry Van Cleemput, noul antrenor al S1monei. În el stă „cheia” către redevenirea bucuriei ei, în a juca tenis la justa valoare. El a riscat, atunci când, debusolată, Halep a oscilat între mai mulți tehnicieni, așa că și-a asumat-o. Să vedem dacă domnul Van Cleemput, despre care același Tecău susține că este un tip calm și prietenos, care a făcut minuni cu Goffin (n.r care, în 2017, a jucat finala Turneului Campionilor), dar care și-a făcut apariția la primul antrenament taman înaintea meciului cu Serena… Greu de spus dacă aceasta a fost o strategie „de efect”, dar… cine știe?…

Cu siguranță, picajul are un efect, sufletesc și psihic, asupra lui Halep. Dar, din asta, ea nu are nimic de învățat. Are de trăit. Și de zâmbit. Restul sunt lozinci…