Editoriale

Andrei Dicu dă de pământ cu Dinamo: „Când o zbura porcul?” Nu, iată cum zboară „câinii”!

01.11.2018 | 22:30
Andrei Dicu da de pamant cu Dinamo Cand o zbura porcul Nu iata cum zboara cainii

Fotbalul din România devine foarte amuzant, chiar dacă, de multe ori, e în pană de argumente. Nu Csikszereda a detonat bomba în Cupa României, eliminând-o pe Dinamo, ci echipa alb-roșie se dă singură afară din toate competițiile și din propria istorie. Nu contează că Delorge a ratat, de două ori la rând, la loviturile de departajare, ci importantă este atmosfera nefastă care domnește la echipă și care face din trupa lui Rednic o gașcă neguvernabilă.

Pe vremea copilăriei noastre, exista o vorbă care definea, cumva, ideea de imposibil:„ Când o zbura porcul!”. Ei bine, anii au trecut, odată cu ei și minunile, dar iată că, din păcate pentru suporterii echipei din „Ștefan cel Mare”, sintagma a reapărut pe tapet. Sigur, nu mai e vorba despre… porc, ci despre „câinii roșii”, care au luat-o pe coajă de la o echipă de Liga a 3-a. Să ne înțelegem, nu i-a mai umilit 17 Nentori, ca pe vremea lui Ceașcă, nu i-a mai întors Foresta Fălticeni de la 4-0, ci i-au bătut niște ageamii. Cu tot cu Rednic pe bancă, chemat să salveze corabia nebunilor, Dinamo a pierdut lamentabil, după ce jucătorii alb-roșii și-au dat cu stângul în dreptul.

Andrei Dicu dă de pământ cu Dinamo: „Când o zbura porcul?” Nu, iată cum zboară „câinii”!

În timpul regulamentar, scorul a fost de 2-2, după ce gazdele au condus cu 2-0. Elevii lui Rednic au egalat, iar Neicuțescu a înscris pentru 3-2, în prelungiri. Aproape magic, Berde a nimerit și el poarta, așa că meciul s-a decis la penalty-uri. Delorge a făcut ce știe mai bine, adică să rateze sublim, de două ori, iar Dinamo s-a trezit cenușă. 9-8 a fost scorul final, iar Dinamo se poate lăuda cu o echipă de ratangii cu aere de staruri, cum ar fi Gicu Grozav sau Sergiu Hanca. Nici nu mai contează dubla ratare a lui Delorge. Important e contextul și motivul pentru care s-a ajuns aici.

Meciul lui Dinamo cu o echipă căreia abia îi pot pronunța numele, că mi se leagă limba de gât, este o lecție. Reprezintă felul în care se manifestă ceea ce numim, în alte medii, „tensiunea de la serviciu”. Într-un mediu toxic, nu poți crea. Iar aceasta este marea… realizare a acestui domn Negoiță, la Dinamo: crearea unui context vicios și a unei stări de spirit găunoase. O lipsă de profesionalism desăvârșită și o sărăcie morală susținută cu patos revoluționar.

Rednic și vinovații fără vină

După meci, antenorul Mircea Rednic a oferit o declarație surprinzătoare. „Până nu mori, nu înveți. Ce a fost azi, e rușinos. Așa e când iei fotbalul la mișto. Plătești! Îmi cer scuze fanilor, nu poți să-ți bați joc de echipă. Adversara noastră, cu tineri, cu necunoscuți, ne-a dat o lecție de viață. Mi-e rușine de cum s-au comportat jucătorii, și-au bătut joc de toată lumea. Vor plăti, dar știm ce avem de făcut, ca să ne revenim. Dinamo i-a întins o mână lui Gicu Grozav și el a venit și s-a comportat așa… Cine arată că nu merită să rămână la Dinamo, va pleca! Am ajuns la fundul sacului!”, a spus tehnicianul alb-roșiilor.

Întâmplarea face să-l cunosc pe Mircea Rednic de foarte mulți ani, mai exact din perioada în care mai juca la Rapid. Este un tip echilibrat. Însă, de data asta, greșește. Nu Gicu Grozav e vinovat, ci persoanele care au dus la vulcanizare o păpușă gonflabilă destul de ciuruită. De ceva vreme, Grozav nu mai juca nimic. Mai pe românește, n-ar fi avut „față” de un club cu pretenții, cum s-ar putea spune că este Dinamo. Nici el și nici alții. Altă greșeală pe care a făcut-o „Puriul” este cea legată de „fundul sacului”. Negoiță n-a cheltuit, nici pe departe, cât crede lumea. A cumpărat la mica ciupeală, a cârpit. În stitlul acesta, nu se poate clădi o echipă, ci doar un atelier de remaiat ciorapii istoriei.

Înțelegem că în „Groapă” va poposi un albanez cu nume „ilustru”, Aliji și că, pe lângă respectivul megastar vor mai veni alți doi-trei jucători. Din păcate, e momentul să-l lăudăm pe Gigi Becali, în comparație cu sărmanii care conduc, astăzi, clubul Dinamo. Gigi nu se uită la bani și iese în câștig. Ăștia se uită în buzunarele altora, fac coadă la second-hand și pleacă plini de păduchi.

Spre falimentul total

Eșecul din Cupă nu este un episod trist. Este o continuare logică a unui faliment total. La finalul primelor 13 etape ale sezonului regulat, Dinamo se află pe locul 12, cu 13 puncte. S-a dat vina pe pregătirea fizică a jucătorilor, pe incapacitatea lui Bratu de a conduce echipa… Până la urmă, a venit Rednic. Un antrenor de top. Din păcate, evenimentele decurg în aceeași notă. Falsă. Totul ține de mentalitate, de aburul toxic care este împărtășit, cu sfințenie, de sus. Din cerurile năuce ale patronatului. Președintele David este jurnalist, nu om de fotbal. Face ce poate și învață din mers. Problema e… mult mai amplă. Și din păcate, este și una de ordin moral, pentru că atunci când te obișnuiești să distrugi, cu greu mai revii cu picioarele în apă rece.

Falimentul spre care se îndreaptă Dinamo nu este, neapărat, unul de ordin financiar sau chiar fotbalistic. Este o sinucidere morală. Sunt oameni care dărâmă fără să contruiască nimic în loc și se cred profesioniști doar pentru că merg îmbrăcați în costume de fițe, discută prețios și fac pe finanțatorii, când le tremură moneda de 50 de bani, în buzunar. Cimitirul este prețul minciunii, iar la Dinamo pare cel mai plauzibil viitor. N-o spunem doar noi, au mai afirmat-o Lupu și Cornel Dinu. Printre alții.

Când va fi liniște în „Groapă”? Poate când o zbura… patronul.

Sala tronului din palatul „dulăilor roșii” a devenit sat fără câini.