Sport

Andrei Dicu, despre încă un sezon fără drept de promovare la CSA Steaua! „Ceaușeii” vechi și noi sau cum tragem mortu’ pe Academiei, ca să promoveze Steluța

CSA Steaua va juca, pentru al doilea an, în Liga 2 Casa Pariurilor fără să aibă dreptul de promovare în SuperLiga. "Militarii" au pornit deja sezonul 2022-2023 cu frâna de mână trasă, după 1-1 cu Metaloglobus.
15.08.2022 | 09:00
Andrei Dicu despre inca un sezon fara drept de promovare la CSA Steaua Ceauseii vechi si noi sau cum tragem mortu pe Academiei ca sa promoveze Steluta
Suporterii lui CSA Steaua au protestat după ce echipa va juca încă un an, în Liga 2 Casa Pariurilor, fără drept de promovare (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Al doilea an consecutiv, CSA Steaua, club departamental rămas în negura vremurilor trecute, nu a primit dreptul de promovare, iar singura soluție poate fi schimbarea numelui „patronului”, din MApN în Soldatul Svejk, ca în celebrul banc cu mutarea mortului pe Strada Academiei.

“Tupeu cu cozoroc, dar stratagema funcționează, pentru că le-a făcut patria recunoscătoare stadion, din bani publici”

CSA Steaua este o struțocămilă, care sub armura de abur a palmaresului, unul mai degrabă cerșit decât rezonabil meritat și mai ales legalizat, s-a transformat în simbolul ranchiunii pe care niște politruci i-o poartă lui Gigi Becali. Ca pe timpul „Ceaușeilor”, cum era numită, cu frică, pe la colțuri, echipa militară pe vremea Ciuruitului, tribunii din Ghencea au mai adăugat un cimitir pe harta bulevardului, după ce, de doi ani, dorm în post și nici nu le trece pe sub chipiuri cum să-și rezolve situația juridică.

ADVERTISEMENT

Mentalitatea este simplă, găunoasă și ține tot de reminiscențele din Epoca de Aur, când steliștii se obișnuiseră să „li se dea” pe daiboji, fie că era vorba despre un penalty petrecut la o fază dinafara careului, de un apartament ori o mașină Dacia. Tupeu cu cozoroc, dar stratagema funcționează, pentru că le-a făcut patria recunoscătoare stadion, din bani publici. Câinii latră, ursul merge, iar cântecele galeriei pătrund deslușit într-un mental colectiv abrutizat, conform căruia revenirea CSA în primul eșalon ar fi, Doamne ferește, un recurs la dreptatea istorică.

Cu Soldatul Svejk patron, camuflăm spiritul cazon!

În frunte cu eminentul strateg Talpan, CSA Steaua s-a îngropat în birocrație și într-o frică de asumare, soră cu dizgrația. Democrația cu cozoroc din cadrul clubului ar fi putut să-și arate roadele măcar dacă pifanii ar fi „trecut” clubul, contra unui preț cazon, pe numele unui personaj, fie acela chiar și Soldatul Svejk, creat de scriitorul Jaroslav Hașek tocmai pentru a pastela mințile abrutizate și morala morganatică a apologeților unui sistem pe cât de dictatorial, pe atât de anacronic.

ADVERTISEMENT

Talpan și sinistra lui soție, Doctrina cu Ochelari de Carne de Tun, dovedesc imobilitatea conducerii CSA Steaua în privința condițiilor legale de a promova. Este oglinda unei societăți cu tare educaționale și în materie de bun simț, o aberație, o „emulație” stalinistă, între handicap, pumnul bătut în piept și lipsa de respect pentru restul cetățenilor.

Care ar fi soluția pentru CSA, că „și ei ie oameni”, iar fasolica din gamelă vrea și ‘mneaei să se facă auzită, la apelul de seară?.. Simplu. Să modifice ăștia Legea Sportului, ca să promoveze și Steluța, la prima lovitură de bocanc! Sau să tragă mortu’ pe Academie, că juriștilor clubului le cad epoleții când e cazul să pronunțe cuvântul „lege”, așa cum se bâlbâiau milițienii din banc, când se strofocau să scrie numele străzii Edgar Quinet.

ADVERTISEMENT

Dincolo de orice, chiar și în acest context, rămâne greu de explicat tăcerea urlătoare a conducerii clubului, care toată vara a uitat să explice cum stau lucrurile în unitate și ce se poate face, coerent, în privința obținerii dreptului la promovare. Este nu doar o probă de aroganță la nivel social și sportiv, ci și o bătaie de joc la adresa suporterilor care, dincolo de „mărețele” sentimente anti – Gigi (în condițiile în care, dincolo de bune și de rele, patronul FCSB chiar a construit ceva durabil în țară!), nu au dreptul să spere în deșertăciuni.

Cocoșel cu două creste, CSA cu două „neveste”: Democrația și morala socialistă

Regretatul Mircea Angelescu, fost președinte al FRF, declara pe parcursul unui documentar dedicat fotbalului din fostele țări comuniste și difuzat în anii ’90, că „Nicolae Ceaușescu, personal, a fondat clubul Steaua”. Este un trecut ciuruit, pe care unii îl vor îngropat, numai că mortul țipă din adâncuri, împrăștiind aceleași metehne, prost îmbălsămate.

ADVERTISEMENT

Să tratezi legea, competiția și mai ales omul plătitor în suflet și în bani cu un sictir demn de epoca gumarilor, a butaforiilor și a discursurilor în dulcele stil al limbii de lemn, e dovada că unii n-au înțeles, nici după mai bine de 30 de ani de la Revoluție, că schimbarea se produce fără să ceară părerea dinozaurilor încăpățânați să sălașluiască în grote. Dar, ce să-i faci? Cocoșel cu două creste, CSA cu două „neveste”, adicătelea democrația și morala socialistă…

Orânduirea contemporană taxează asemenea atitudini, iar CSA-ul cu vipușcă rămâne captiv în propria cutiuță, precum niște creveți vietnamezi într-un raft de Alimentară ceaușistă, care nu vor cunoaște niciodată efervescența, dacă nu neapărat creatoare, măcar hrănitoare, la un șpriț cu realitatea.

ADVERTISEMENT