Editoriale

Andrei Dicu, despre recordurile ascunse ale S1monei Halep: Suflul lui Dumnezeu, România lăuntrică și esența… rodajului

16.08.2020 | 18:21
Andrei Dicu despre recordurile ascunse ale S1monei Halep Suflul lui Dumnezeu Romania launtrica si esenta rodajului
ADVERTISEMENT

Am văzut o pasăre, clătinând un cer. S1mo Halep a câștigat Turneul de la Praga. Cârcotașii (și nu mă refer la cei… de la televizor, ci la oamenii normali) pot afirma că a fost un turnir de rodaj, în așteptarea marilor bătălii. Important este că Halep a câștigat a treia finală consecutivă, după cele de la Wimbledon și de la Dubai. Asta, în condițiile în care se spunea că este depășită fizic și mai ales psihic. Greșit. Întunecând întunericul, iată poarta spre lumină!

Elise Mertens nu este… Marlene Dietrich sau ce altă actriță teribilă vă place, dragi cititori, a tenisului mondial. Dar am citit în ea, sincer, cu nedumerire, spaima bruscă a unui papagal (nu e o ofensă dar această vietate imită sunete…) față de explozia sonoră a unei simfonii. Mi-am imaginat că, pentru belgiancă, un astfel de strigăt nu putea să iasă decât din pliscul unei păsări uriașe, un fel de vultur sonor. Iar acest strigăt poate proveni doar din înălțimi…

ADVERTISEMENT

Andrei Dicu, despre recordurile ascunse ale S1monei Halep: Suflul lui Dumnezeu, România lăuntrică și esența… rodajului

Scorul (6-2, 7-5) nu are decât o importanță statistică. Secretul victoriei S1monei Halep este redevenirea ei. Este alt om, dar a rămas același, găsindu-și balanța. Și nu prin psihiatri sau prin psihologi. Echilibrul dintre forță psihică și instinct se constituie foarte rar, dar atunci când el apare, se numește geniu. Iar geniul presupune suflu divin.

Taina acestei fete este sufletul ei și puterea ei de a CREDE în ea. În frumusețea ei interioară… Și cine crede în frumusețea sa interioară, crede în Dumnezeu. E o pildă… S1mona a căzut și s-a ridicat. Nu doar pentru că a cucerit cel de-al 21-lea titlu din carieră, ci pentru că trăiește. Știe să trăiască. Mulți n-ar paria pe faptul că va redeveni lider mondial. Hm… Unicul începe prin a muri și continuă prin a renaște.

ADVERTISEMENT

Cum spuneam, în ultimele trei finale jucate, Halep a cucerit trei titluri. Un triunghi. Un triunghi reprezintă o piramidă. Către înalt. Triunghiul este prima roză a stelelor. Și S1mo a primit roze în arcușul rachetei, la festivitatea de premiere. Semnul este clar…

Puterea de regenerare a unei nații, în smash-ul unei fete

S-ar putea afirma că turneul de la Praga a fost, pentru Halep, cel mai ușor de câștigat. Aș avea, totuși, dubii. Important este (re)startul promițător pentru a (re)deveni Numărul 1. S1mo a devenit una dintre cele mai constante jucătoare din circuit. În ultimele turnee, indiferent dacă a câștigat sau dacă a pierdut, jocul ei a fost bun. Ba chiar progresiv, deși au existat lacune. Cine e perfect, oare? Până și Shakespeare a recunoscut că nu era deloc mândru de unele dintre scrierile sale…

ADVERTISEMENT

Această constanță în încrederea în propria forță reprezintă o imensă temeinicie de har, care trebuie întruchipată în piramidă, pentru a susține punctul culminant al vârfului său.

Iar dincolo de harul oferit de Cel de Sus și de „rodajul” redevenirilor, Halep mai are un secret: „Harul” Românismului. S1mona poartă în ea puterea de regenerare a Poporului Român. Cu racheta aproape ruptă, a jucat un tenis solid. Parcă, la un moment dat, părea că glumește cu noi, distrându-se cu sufletele noastre, lăsând-o pe Mertens să preia căpăstrul unui cal de dar, care nu-i era dăruit. Pentru Elise a fost o iluzie. Iar iluziile costă.

ADVERTISEMENT

Un termen de comparație

În Primul Război Mondial, nemții și austro-ungarii au trăit cu… iluzia că ne vor dezintegra, mai ales după ce Familia Regală, Guvernul și Armata s-au auto-exilat în Moldova. Acea parte de glie rămăsese puținul de Românie. Cu toate acestea, am câștigat Războiul Mondial cu noi înșine. Iar unul dintre merite i-a aparținut tot unei doamne, Regina Maria. Puterea de renaștere, capacitatea sfântă de a redeveni prin noi înșine, acestea stau la temelia Românismului.

Smash-urile S1monei Halep și redresarea ei mentală, ba chiar și fizică, pot deveni un termen de comparație cu afirmațiile de mai sus. Să nu ne ferim de comparații istorice, pentru că, dincolo de războaie, de tratative de pace ori de meciuri de tenis, istoria curge prin noi și crează seva și caracterul unei națiuni.

Praga, pământ românesc

Primăvara de la Praga”, așa cum a fost numită revolta anti-sovietcă dar mai ales anti-dictatorială din 1968, a venit, pentru noi, în august. A fost prima bucurie, din punct de vedere sportiv, pe care o româncă ne-a oferit-o, la nivel național, în timpul acestei pandemii. Ce mai conta pentru Halep să joace la Praga? Ipoteza legată de obsesia locului 1 este simplistă. A mers și a câștigat pentru că a ignorat imberbul proverb, cel cu văzutul sacilor în căruță.

România lăuntrică mustește de trăire, indiferent de vremuri, de turnee, de coronaviruși și de alte contexte, mai mult sau mai puțin firești. Am traversat molime, Uniri dezunite (apropo de ce s-a petrecut după tăierea lui Mihai Viteazul), momente de cădere, de… decădere spirituală și emoțională, dar am răzbit.

S1mona Halep arată, astăzi, tuturor, că, deși nu ești la cel mai bun nivel al tău, trebuie, este obligatoriu, să găsești soluții. Și mai ales, resurse.

Mai în glumă, mai în serios, Praga a devenit pământ românesc pentru că o fată și-a regăsit… racordajul, a învățat să nu se mai înfurie și să-și arunce obiectul muncii în zgură și a știut să creadă în ea.

Așa cum tot repet, turneul din Cehia a însemnat doar un rodaj pentru Halep. Dar și un rodaj în relația cu Credința în ea însăși. Redevenirea e destul de sărată. Știm, cu toții, că suntem de mâncare pentru dezamăgirile noastre, în timp ce Renașterea e ca sarea în bucate. E un fel de a muri în timp ce… ești, dar și un mod de a te trezi după somn.

ADVERTISEMENT