Editoriale

Andrei Dicu, emoționat de atacantul „de buzunar” al lui CFR Cluj: Valentin Costache, o stea pulsatorie!

02.02.2020 | 23:12
Andrei Dicu emotionat de atacantul de buzunar al lui CFR Cluj Valentin Costache o stea pulsatorie
ADVERTISEMENT

Cu multe ore înaintea întâlnirii din Gruia, dintre CFR și FCSB, colegii de la FANATIK, plecați în inima Ardealului pentru a ne ține la curent cu tot ce este legat de meciul zilei (și unul dintre cele mai importante ale anului…) anunțau că antrenorul roș-albaștrilor, Bogdan Vintilă, avea motive de bucurie, legate de revenirea lui Momcilovic (după 543 de zile și n-a făcut-o prea rău!), dar mai ales a lui Florin Tănase. L-a întristat, însă, faptul că a pierdut pentru că, la jumătatea reprizei secunde, Nedelcu a întors, parcă, armele…. Recuperarea căpitanului era importantă nu doar în economia jocului în sine, ci și privind în perspectivă, pentru că, în cazul unui succes pe arena „Dr.Constantin Rădulescu”, coroborat cu o victorie în restanța cu Voluntari, de peste patru zile, echipa finanțată de Gigi Becali urma să urce substanțial în ierarhie. Dar, vorba lui Nichita Stănescu, „pentru a exista frunze, trebuie mai întâi să existe ramuri”, așa că primordial era triumful din Gruia. FCSB nu a pierdut, însă, pentru că a greșit tactic, ci pentru că hazardul jocacă, deseori, pe post de agent dublu. Altceva a fost, însă, important.

  • (P) Cota BETANO pentru FC Voluntari – FCSB: 7,10 este cota pentru ”1”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT

Andrei Dicu, emoționat de atacantul „de buzunar” al lui CFR Cluj: Valentin Costache, o stea pulsatorie!

Dan Petrescu, tehnicianul gazdelor, avea de înfuntat un adversar important. În 15 ani, CFR Cluj a câștigat doar două derby-uri cu FCSB acasă, ultimele 6 întâlniri terminându-se nedecis. În schimb, bucureștenii se impuseseră în 4 rânduri. Cumva, interesant, din tabăra clujeană venea și declarația zilei. „Campionatul românesc este foarte greu, mai greu ca în Anglia, Italia sau Spania”, șoca Dan Petrescu, invocând sistemul cu play-off.

Mare figură este acest Dan Petrescu! Ne incită, ne farmecă, ne fascinează… Pare a fi de neînțeles, deși e plin de înțelesuri… În general epatante, spusele sale trebuie „măcinate”, nu lăsate să doarmă într-un raft uitat. Probabil că a noastră Casa Pariurilor Liga 1 nu e deloc o întrecere simplă, ba din contră, crește în spectaculozitate și în agresivitate pozitivă, pe zi ce trece.

ADVERTISEMENT

Asta a arătat-o și meciul. S-a jucat antrenant, la sânge, relativ diferit de ultimele isprăvi pe care ni le ofereau, când se întâlneau în ultima vreme, cele două combatante. Burcă, surpriza (anticipată) a lui Petrescu, urma să-l anihileze tocmai pe Florinel Coman, cel mai în formă fotbalist al roș-albaștrilor. Ceea ce, de altfel, a și reușit… Asta ar trebui să-l supere pe Florinel…

La ce echipă a jucat Nedelcu?

Din păcate, totuși, fotbalul oferă, uneori, surprize nemeritate. Chiar dacă Petrescu a „spart” ghinionul, bucuria nu i-a fost oferită de un elev de-al său, cum ar fi fost logic, ci de un adversar… Nedelcu a părut să joace pentru… CFR, mai ales când a pasat năucitor, forțându-l pe Planic să-l trântească, decisiv, pe Deac. Vintilă a pierdut și un om, dar, mai cu seamă, a ratat meciul, pentru că din respectiva fază s-a născut golul lui Vinicius.

ADVERTISEMENT

Unde dai și unde crapă! Incontestabil, victoria gazdelor ar fi trebuit să apară din alt bocanc. Mai exact, din gheata lui Costache, poate singurul fotbalist care a impresionat, în aceasă seară…. Atunci s-ar fi deșurubat frunza și s-ar fi vopsit cu eleganța unei dreptăți, logice…

O nouă afacere profitabilă a ardelenilor

Petrescu ne-a oferit „cel mai” estetic dar prin introducerea lui Costache. Nici nu era greu de anticipat decizia „Bursucului”, pentru că jucătorul său impresionase în ultima vreme, jucase tot timpul și marcase 4 goluri. În trei rânduri, s-a aflat la o aruncătură de băț de a marca și cu adevărat, a făcut un meci reușit. S-a arătat bătăios, a făcut curse din atac în apărare…

ADVERTISEMENT

Legat de acest jucător, am descoperit un amănunt interesant. Până acum, Costache a contabilizat același număr de goluri, 9, ca și Mario Camora, pe care selecționerul Rădoi vrea să-l naturalizeze. Costache a bătut în toba ierbii clorofile și n-ar fi rău să ne îndreptăm, mai des, privirile asupra „înfloririi” sale viitoare.

Și încă un fapt important. Valentin Costache a fost transferat de la Dinamo, poate surprinzător și pentru doar 700.000 de euro. Este încă o afacere reușită de ardeleni, care s-au obișnuit să investească în forță și în inteligență, nu în astre șamponate și pamponate, care se sting în clarobscur.

Un astfel de jucător și mai ales de tânăr, care face afirmații de genul „dacă dai greș, numai tu ești vinovat”, ar trebui să ne pună pe gânduri. Când citești propoziile unui asemenea om, te întrebi dacă spiritul său e mai înalt decât talentul lui.

Chiar dacă nu a marcat cu FCSB și a fost înlocuit cu Petrila, vom mai vedea lucruri frumoase, la acest băiat… El este o stea pulsatorie, apărută într-o iarnă nezăpezită și prelungită de paradoxul secetelor, de orice tip.

Calcule, cu paramedici și cu aprigul surâs al setei de liniște

Cum spuneam, s-a jucat aprig, așa cum era firesc. Dincolo de calcule și de superstiții (spre exemplu, până acum, cine a câștigat sezonul regulat, s-a încoronat campioană la finalul play-off-ului!), stilul lui Petrescu, bazat pe un pressing agresiv și foamea de performață a lui Bogdan Vintilă, „paramedicul” chemat din neant ca să izbutească o resuscitare teribilă a „pacientului becalist”, recomandau o luptă aprigă. Una, nu neapărat „împănată” cu figuri de stil. Sau mai exact, cu „floricele” în jocul celor două combatante.

Așadar, dacă Petrescu a izbutit să dobândească liniștea detașării în clasament (totuși, una aparentă…) Vintilă a năzuit la încă o „operație”, care să-i crească atât șansele unui viitor prelungit la curtea năbădăiosului patron. Niciunul dintre antrenori n-a părut îndrăgosit de risc, dar ambii au pariat pe nebunia unei lovituri decisive, de moment, pregătită, însă, de zbaterea cifrelor și a calculelor.

Dincolo de eterna întrebare a arbitrajului

Nu s-a jucat „urât”, cum a spus Florinel Coman, ci tare. Dincolo de arbitrajul mult discutat al lui Istvan Kovacs, echipele noastre trebuie să se adapteze la orice stil de joc. Nu întotdeauna întâlnim balerine și nici n-ar trebui să se întâmple așa, pe un teren de fotbal.

Pe undeva, unii dintre noi sperăm să (re)vedem o atitudine forte, pe care o visăm cu atâta drag și cu atâta foame, de parcă ne-ar fi propria noastră dorință de noi înșine, exprimată într-un viitor împlinit… Așa se petrec lucrurile și cu visurile și cu aspirațiile legate de apariția unor noi jucători înzestrați cu ceea ce numim, mai mult sau mai puțin elevat, „tupeu pozitiv”, precum clujeanul „de import” Costache. Dar, mai întâi trebuie să poți să exiști, pentru ca apoi să izbutești și să visezi.

ADVERTISEMENT