Simona Halep

Andrei Dicu, hotărât după victoria lui Halep: „S1mo” se scrie doar cu „1”!

15.02.2019 | 19:05
Andrei Dicu hotarat dupa victoria lui Halep S1mo se scrie doar cu 1

S1mona Halep Există! Chiar dacă mulți au zâmbit, acid, după ce românca a alunecat, un pic, după căderea din vârful topului WTA, Halep rămâne acolo unde îi este locul. Asta, chiar dacă, temporar, cifrele spun altceva. S1mona a bătut-o, ca-n filmele de la Hollywood, în care eroul renaște din țărână și urcă în soare, pe Svitolina, o ucrainiancă învățată, din gena propriului popor, că orice pradă pe limba ei piere. De data aceasta, cuceritoare a fost românca, o jucătoare cu un psihic care a dresat șerpii să se joace pe insula moralului Elinei.

6-3, 3-6, 6-4 a fost scorul cu care S1mo a învins-o pe Svitolina, dar nu asta este cel mai important. „Acest meci va fi câștigat pe fond mental”, declarase Halep, înaintea partidei. Și a avut dreptate. S-a văzut, încă o dată, că această sportivă crește de la meci la meci, de la o zi la alta, nu doar în joc, ci mai ales la capitolul forță mentală. Tenisul este un sport care nu crede în emotivitate. Tenisul ori te iubește, ori te omoară. Dar ambele procese se petrec la nivelul creierului și la cel al stăpânirii interioare.

Andrei Dicu, hotărât după victoria lui Halep. Halep
Simona Halep joacă pentru a 34-a oară în finala unei competiții din circuitul WTA

Andrei Dicu, hotărât după victoria lui Halep: „S1mo” se scrie doar cu „1”!

Până la semifinala de la Doha, Svitolina conducea la scorul general, în disputa cu Halep, cu scorul de 4-2. Acum, situația s-a echilibrat, după un meci înfiorător de tensionat, în care, așa cum spuneam, factorul psihologic a contat cel mai mult. A fost o lecție pentru noi, românii, obișnuiți să ne clătinăm în fața istoriei și după ce picăm cu năsucurile în țărână, să găsim explicația firească:„ Asta e, dom’le, n-am avut noroc!”. Tocmai de aceea este sportul atât de frumos și în speță tenisul, pentru că adună toate „ingredientele” lumii, la un loc: istorie, cultură, civilizație, trăiri de genul… bucurie, tristețe și uneori chiar și ură. Da, ura și răzbunarea pe propria ta neputință.

0-3, 1-4, sunt cifrele unei reveniri pe care mulți o consideră „spectaculoasă” dar care, de fapt, pentru Halep a devenit, deja, o tradiție. Am mai scris despre ea că aduce, pe undeva, cu legendarul erou de film „Rocky Balboa”, deși comparația dintre o domnișoară și un haidamac cu mușchi pare forțată. Numai că aici vorbim despre mușchiul sufletului și despre tendonul de beton armat al stăpânirii de sine. Nu-i ridicăm statuie S1monei pentru că a bătut-o pe Svitolina, când îi era ucrainencei jocul mai drag. Dar îi sudăm un soclu pentru ce va urma să devină. Sau să redevină. Pentru că, dincolo de faptul că, foarte probabil, va urca, din nou, pe prima poziție a topului mondial, ea poate reprezenta modelul unei constanțe a „stării de bine”, în sportul mioritic, o constanță care, la nivel macro, este sublimă dar lipsește cu desăvârșire.

„Nu mai da(ți) din cap aiurea!”

La scorul de 5-3, în primul set, când S1mo a ratat o minge de set, a privit ascuțit către loja în care se afla noul ei antrenor, Thierry Van Cleemput, pe care l-am văzut, cu toții, vizibil nemulțumit. Iritată, Halep i-a strigat:„ Nu mai da din cap aiurea!”. Ca orice bărbat docil, care își cunoaște interesul, belgianul a tăcut și bine a făcut. Până la urmă, a ieșit bine. A ieșit, un pic rău pentru cârcotașii care o judecă pe S1mo după propriile lor neputințe. Repet, S1mona înseamnă mai mult decât o jucătoare de tenis sau decât un simbol național. Ea reprezintă un psiholog pentru noi înșine. Poate o să învățăm să nu mai dăm din cap (poate doar la concertele rock sau când vorbesc unii politicieni analfabeți la televizor) ci să ne folosim tărtăcuțele și sufletele fiind, vorba eternului Gică Hagi, „pozitivi”.

Pentru că tot vorbeam, în paranteză, evident, despre Elina Svitolina, adversara S1monei, o să râdeți, dar pentru noi, această victorie a „Halepei” a semănat cu o gură sănătoasă, sorbită dintr-un pahar umplut cu o celebră vodcă ucraineană, pe a cărei etichetă scrie, parcă predestinat:„ Medova ze pârțem”. Adică e și dulce și cu focul lui ardei… Cam așa s-au petrecut lucrurile, pe teren, cu ambele jucătoare. Numai că, doar cea care a ținut la „tăvăleală” a ieșit cu fruntea sus și a simțit acel gust, „dulce”. Cealaltă, de unde s-a crezut, la un moment dat, cu sacii în căruță, s-a trezit sub un clopot de sticlă. Fără a știrbi cu nimic din meritele și din talentul Elinei, S1mona a arătat multora cine este jupâneasa pe moșie și mai ales că numai o sportivă demnă de un basm știe să câștige un meci de poveste.

Serenisima…

Cu siguranță, participarea în Fed Cup i-a ridicat moralul S1monei și probabil că așa s-a născut cel mai bun meci (de până acum) al ei, din 2019. Dincolo de finala de mâine, pentru care, din superstiție, nu mă hazardez la vreun pronostic (mai ales că, la această oră, încă nu cunoaștem numele adversarei româncei), pentru Halep mai rămâne un singur obstacol de depășit…

Chiar dacă S1mo va urca, din nou, pe primul loc în ierarhia WTA, probabil nu peste multă vreme, marea ei încercare stă în eternul meci cu Serena Williams. Făcând o paralelă cu tenisul masculin, această dispută seamănă perfect cu aceea dintre „teribilii” anilor ’80, Ivan Lendl și Boris Becker. De mult timp nu am mai văzut o asemenea rivalitate, cu atâtea reveniri. Acesta este, de fapt, marele examen al S1monei. Răpunerea „balaurului” Williams. Dar, până atunci, ea este Serenisima noastră, un titlu de noblețe pe care un popor i-l acordă, cu sufletul în poziție de drepți.