Editoriale

Andrei Dicu, în al nouălea cer: Da, S1mona Halep, te iubim… FANATIK!!!

13.07.2019 | 19:39
Andrei Dicu in al noualea cer Da S1mona Halep te iubim FANATIK

Se zămislește dimineața peste țară și pe străzi se vorbește despre un singur subiect: S1mona Halep joacă, azi, prima ei finală la Wimbledon… Meciul cu Serena deja a început. Colegul Vlad transmite, de la fața locului, inclusiv pentru Digi Sport, Radio România cât și pentru Wimbledon Channel. Suntem peste tot acasă, porțile ni se deschid, vorba unui cântec… Aflăm că S1mo nu resimte nicio presiune. E greu de crezut, dar e bine că a învățat să disimuleze. Vorbesc cu Vlad, ne urăm baftă și discuția se încheie cu atât de românescul „Doamne ajută!”. „Așa să fie!”… Și așa a fost… Dumnezeu ne-a ajutat, pentru că suntem cei mai buni. Atunci când vrem. Serena e greu de bătut, dar poate fi ușor de învins, dacă știi s-o alergi. S-o pui pe fugă. Și mental și mai ales, fizic… Și asta a făcut-o S1mo, încoronându-se Regina Angliei, sub privirile unor Altețe Regale, care probabil că au ținut cu americanca. Dar, să rememorăm aceste clipe istorice….

Trec orele și FANATIK.RO oferă pronosticurile marilor publicații internaționale. Simt, deja, nevoia unui calmant. După 9 victorii în fața româncei, tancul american pleacă, evident, cu prima șansă. Dar și S1mo a chelfănit-o o dată, chiar de i-au mers fulgii, însă Williams știe că pericolul o va pândi constant. S1mo știe să creeze fiori pe unde calcă. Învinge exact atunci când i se oferă mai puține șanse. Și ne condamnă pe noi la bucurii la care, uneori, nu credeam că vom fi martori. Dar, de data asta, am crezut și poate că o parte din energia pozitivă a trecut granițele și către Anglia, înspre vestiarul S1monei…

Andrei Dicu, în al nouălea cer: Da, S1mona Halep, te iubim… FANATIK!!!

Clementine Blondet, expertul L’Equipe prezent la Wimbledon, ne spune că „șansele Simonei Halep depind de serviciul Serenei. Dacă Williams va servi la cel mai înalt nivel, Simonei îi va fi extrem de greu să returneze”. Serena n-a servit așa de bine, iar retururile S1monei au trimis-o la culcare. 13 mingi decisive, într-o zi de 13, iar Halep a lăsat-o pe Williams… fără serviciu, un fel de șomeră a iluziilor sale.

Înțelegem că Daniel Dobre, antrenorul S1monei, nu a putut s-o vadă pe Serena, la semifinala cu Strycova, pentru că organizatorii nu i-au permis accesul în tribune. Toate biletele, inclusiv cele de protocol fuseseră vândute, asta în condițiile în care tehnicianul român făcuse cerere încă de dimineață pentru a asista la semifinală, în cazul în care Helep își câștiga meciul. Până la urmă, ce să mai „spionezi” la Serena, că o știm cu toții. „Grațioasa” bubuie de forță, are talent cât carul, iar la capitolul mental nu prea îi scârțâie nicio șaibă. E drept, din acest punct de vedere, S1mo îl are pe Țiriac, fapt deloc de neglijat și remarcat inclusiv de Dumitru Hărădău. În schimb, este cel puțin discutabilă atitudinea gazdelor. Cu siguranță, dacă s-ar fi dorit, se găsea un loc și pentru Daniel Dobre. Nu ne plângem de milă, dar, uneori, lipsa de eleganță scoate oamenii din istorie și îi trimite în geografia marginală, astfel că asistăm și la momente în care, dincolo de măreția sa, în asemenea momente, Wimbledonul nu se poate compara nici măcar cu linia de centură a unui sat românesc. Nu-i nimic, românii câștigă indiferent de șicanele altora.

A trecut pe lângă tancul Serena ca pe lângă o bornă

Orele trec și chiar dacă e vară, în București geamurile sunt înghețate de respirări. Ne visăm visul și chiar dacă până și frunzele intră într-o panică formidabilă la auzul cifrelor din palmaresul Serenei și indiferent de faptul că un prieten îmi trimite o…. pastilă pe un site de socializare, sunt român și mă simt onorat să fiu contemporan cu S1mona Halep. Nu contează nici măcar rezultatul finalei… De data asta, colegul Iulian e pesimist dar… speră să greșească. „Citează-mă dacă mă înșel”, îmi spune, zâmbind. Apoi, urmează aceeași replică, pe care am primit-o inclusiv de la colegul prezent la finală: „Doamne ajută!”. Și da, Iulian, ai greșit! Sigur, trebuie să deosebim momentele istorice de momentele isterice, dar jur că m-am trezit de dimineață cu această convingere: S1mona Halep va învinge!

Serena e la a 11-a finală pe iarba de la Wimbledon, din care a câștigat 7. S1mo e, însă, prima româncă prezentă aici în ultimul act și știe că misia sa este istorică. Mats Wilander spunea că „Halep nu trebuie să se teamă de un eventual început mai slab. Poate că e mai bine că pornește ca outsideră”… Și S1mo nu s-a temut. La ieșirea din tunelul care duce către teren, românca a trecut pe lângă colosul american ca pe lângă o bornă. Nici nu s-a uitat la ea…

55 de minute, lungi cât 43 de ani

Începe nebunia și parcă asistăm la o minune. Halep domină categoric. Serena arată de parcă a biciuit-o cineva. S1mo joacă, probabil, cel mai bun turneu pe iarbă, din carieră. De până acum… Simțim cu toții că dacă repetă jocul prestat cu Svitolina, vom asista la un moment magnific. Tensiunea scurtcircuitează aerul. 4-0!!! Williams încearcă să respire, dar românca îi retează aripile. 6-2 în primul set și nebunia continuă. De fapt, nu nebunia. Devenim partizanii ireductibili ai artei. Birocrația războiului e dură, dar notăm, minge cu minge, cum Halep își crucifică adversara. Trage românca de ni se aburesc ferestrele ochelarilor…

Serena pare să revină, dar nu izbutește. E ca bătută de lună după echinox, aduce aminte de priveliștea unui vulcan care s-a domolit… Cineva trebuia să-i spună când trebuie să se retragă… Glasul ei a sunat ca un marș funebru, cântat într-o grădină botanică. Acolo, deja, înflorise S1mona.

Surâsul proletar al Altețelor din tribună mă face să zâmbesc superior. Au venit drept spectatori ai revenirii unui mit și s-au trezit martorii unui tunet. Halep n-are nicio șansă să… piardă. Izbește. Și mai important, gândește. Nu cedează, așa cum o făcuse, pe vremuri…

6-2, 6-2!!! Repet, în 55 de minute… Probabil nimeni nu și-ar fi imaginat. Vă jur, dragi cititori, că i-am pronosticat mamei mele că Halep o va bate pe Williams în mai puțin de o oră. Evident, am fost catalogat drept un „exaltat”… Dar am avut dreptate. 43 de ani au trecut de când Ilie Năstase a pierdut a doua finală, cu IceBorg (prima o pieduse în 1972 cu lunganul care i-a terorizat cei mai buni ani, Stan Smith) și ni se părea că trofeul de la Wimbledon ne este interzis. Ei bine, Halep l-a arestat!

Regină printre Altețe Regale

Meciul s-a sfârșit. Pe iarbă pășește Ducele de Kent, un personaj foarte interesant, printre altele, șeful Masoneriei mondiale. Pentru că în povestea asta, Anglia e… în fruntea bucatelor. „Kentanul” oferă distincții, rece și calculat. În tribune, prințesele aplaudă triumful Reginei S1mona Halep. S1mo primește trofeul cu satisfacția cu care Caravaggio a pictat momentul în care David ține în mână capul tăiat al lui Goliat… Din nou, acesta nu este un editorial, ci cronica unei minuni. Probabil, la această oră de după prânz, în România au cântat cocoșii, de sar oamenii din fotolii ca la alarma atomică.

Psihologia de panică dansează, de multe ori, lângă noi cu pași mărunți, dar important e să ne ținem firea. Dar îmi amintesc de acel moment, cu S1mo pe culoar, în drumul spre teren. N-a câștigat, a biruit!

Suntem gând la gând. „Alteța Sa Regală, S1mona”, titrează colegii de la FANATIK.RO. La televizor, Mats Wilander e numai un zâmbet. Serena a început să asfințească, împovărată de soarele care tocmai a renăscut. Din păcate, trebuie să recunoaștem că, vecini cu viața și cu un puternic miros de hienă universală, unii încă nu o apreciază pe această fată, mă refer evident la S1mo, drept o comoară națională.  Mă deranjează atitudinea unora, de supervizori plictisiți, excedați de probleme inventate. Pe ei, pericolul bucuriei îi paralizează, iar S1mona Halep este o bucurie. Important e să știm să merităm să fim români și să ne închinăm acestui dulce, sacru templu.

Șocurile lui McEnroe

Din Anglia, iubita mea îmi trimite ultimele noutăți. Cât mi-aș fi dorit să fiu acolo… Poate, anul viitor! John McEnroe, citat de BBC și preluat de The Guardian, spune: „Sunt șocat! Halep e, clar, o atletă desăvârșită, în acest moment, dar nu mă așteptam s-o intimideze pe Serena în maniera în care a făcut-o”. Asta, pentru că nu o cunoaște… Exploziile de trandafir sunt greu de „cunoscut”.

Merităm fericirea numai în măsura în care reușim s-o dobândim. Timpul, acest inchizitor al mirării, ne-a pedepsit de multe ori. A pățit-o și S1mo, după ce s-a cocoțat pe locul 1 și apoi a uitat să-și gestioneze această fericire. Acum, a reînvățat să existe. Este pe locul 4 în lume, cel puțin potrivit cifrelor oficiale. În realitate, pentru noi este prima și poate urca… mai sus de… locul 1. Iar românii se luminează, atunci când descoperă câte o trăsnaie minunată, precum S1mona Halep…

Da, S1mo, te iubim FANATIK!