Stiri sportive

Andrei Dicu, parafrază istorică după Rennes – CFR Cluj 0-1: „Nimic nu e mai trist decât o bătălie câștigată!”

25.10.2019 | 01:19
Andrei Dicu parafraza istorica dupa Rennes  CFR Cluj 01 Nimic nu e mai trist decat o batalie castigata
ADVERTISEMENT

După o victorie surprinzătoare cu Lazio și un eșec previzibil cu Celtic, CFR Cluj mergea la Rennes pentru un triumf cel puțin firesc în fața echipei gazdă, care își „câștigase”, meritat, statutul de codașă a grupei. Cu toate acestea, prevăzător cum îi place să pozeze, Dan Petrescu sufla și în iaurt, încercând să justifice, dinaintea primului fluier, o eventuală scufundare în derizoriu:„ Faptul că Rennes n-a mai bătut de 9 meciuri e o sabie cu două tăișuri. Nu știm cum va reacționa echipa lor. Am spus că m-aș mulțumi cu un punct. E normal, Rennes nu e mai slabă decât Lazio sau Celtic”. Știa „Bursucul” ce știa sau mai exact a intuit ce avea să se întâmple, pentru că n-a izbutit să roadă decât o surcică amărâtă dintr-un întreg trunchi prăbușit, iar asta, cu noroc.

Potrivit FANATIK.RO, singura veste bună din tabăra francezilor era că… patronul Francois-Henri Pinault este… soțul celebrei actițe Salma Hayek, de fix 10 ani. Dacă în dragoste are noroc, se pare că soarta nu-i surâde boss-ului de la Group Artemis și în fotbal, pentru că, altfel, nu s-ar fi aflat, în acest moment la numai 3 puncte distanță de retrogradare, diamantul echipei n-ar fi un puști de 16 ani, Camavinga, iar antrenorul Julien Stephan nu s-ar fi aflat cu capul pe butucul demiterii. Așadar, ar fi fost logic ca echipa din Gruia să profite de ordinea dezordinilor de la Rennes și să defileze. Asta, chiar și sub auspiciile deranjului creat de DIICOT, care-i căuta pe acasă pe clujeni, din pricina transferului lui Lacina Traore.

ADVERTISEMENT

Dar nici n-a apucat să se spele de cuvinte Petrescu, pentru că norocul i-a surâs, iar nefericitul Mendy a fost trimis în tribună, după un fault la Traore. Deac a marcat din lovitură liberă, iar „Bursucul” se vărgase ca un leopard… Mai mult, în locul faultangiului Mendy, a intrat un alt copil de 16 ani, Bonet, care întregea liga picilor. Doar că, tot ceea ce avea să se întâmple ne-a arătat că nu vârsta contează, ci faptul că „zmeii” Casei Pariurilor Liga 1 se dovedesc niște jucători inodori, incolori, când e vorba despre provocări lansate de niște domni cu ambâț.

Andrei Dicu, parafrază istorică după Rennes – CFR Cluj 0-1: „Nimic nu e mai trist decât o bătălie câștigată!”

CFR Cluj a rămas cu golul lui Deac, deși a ratat câteva ocazii, prin însuși marcatorul golului și mai ales prin Djokivic. Mai târziu, francezii au dominat, au trecut în câteva rânduri pe lângă egalare și să nu uităm că și până la cadoul oferit de Mendy, îi călăriseră pe dinozaurii lui Petrescu precum preșcolarii noștri pe ponei, în Orășelul Copiilor. Iar asta, în condițiile în care Rennes a jucat aproape o repriză cu doi jucători în minus, pentru că și micul star Camavinga a văzut roșu în fața ochilor. Mai mult, Rennes a ratat și un penalty, prin Niang, la un fault stupid al lui Boli. Ce mai, cu un Bonet firav în fața lor, cu o apărare hăituită care se chinuia să respire, CFR și-a dat arama imposibilității pe față! Rar atâta echilibru între „viziune” și „expresie”… Ai zice, chiar poetic. Nu-i nimic, maestre Dan Petrescu, și Nichita Stănescu a rămas repetent în clasa 1.

ADVERTISEMENT

Dincolo de cele 3 puncte câștigate (aproape cu forcepsul), tragicomedia de pe „Roazhon Park” mi-a amintit de cuvintele Ducelui de Wellington, după ce l-a învins, în circumstanțe încă neclare, pe Napoleon, la Waterloo:„ Nimic nu e mai trist decât o bătălie câștigată!”… La vremea aceea, deși Împăratul se simțea victorios, întăririle sale, conduse de mareșalul Grouchy, s-au „rătăcit” inexplicabil. Au apărut, în schimb, „rezervele” aliaților, antrenate de Blucher, astfel că Bonaparte a pierdut în… prelungiri. Wellington a înțeles nedreptatea de pe urma căreia triumfase mincinos și a grăit demn. În tabăra Clujului, însă, viețuioarele derutate celebrează o victorie, deși n-au fost capabile să gestioneze un meci ușor. Aceasta este „mândria Ardealului”?… O echipă depășită de propria condiție, care tremură până în ultimul minut și din curtea căreia un alt neinspirat (delicat spus…), Susic, faultează inconștient, conștient fiind că mai are un „galben”… În prezentul lor inamic, jucătorii clujeni și antrenorul lor ne-au oferit un șirag de fețe palide, de pe care foamea de ideal și-a ridicat stema.

Grădinița bretonă, nedreptățită de hazard

Probabil că Petrescu și echipa sa nu se vor mai întâlni niciodată cu o asemenea șansă, cu un asemenea context. Cu toate astea, ar trebui să-i microcipăm, ca să nu se dezlipească de ratare. E inutil să ne întrebăm, retoric, cum am fi privit lucrurile, dacă Rennes ar fi egalat. Și sincer, păcat că n-a făcut-o, pentru că a noastră campioană și actuală lideră merita o lecție mai dură. Câtă muncă încremenită în piatră și la copiii ăștia, care alcătuiesc grădinița bretonă… N-a fost să fie. Hazardul, neșansa, cine știe…

ADVERTISEMENT

Imaginile de la final, cu jucătorii clujeni felicitându-se, înfățișau, parcă, vreo doi-trei bolovani îmbrățișați, visându-se o statuie a lui Brâncuși. Imitând copacii și iedera, se întind și fotbaliștii noștri până la iluzia maximă, aceea a unor succese meritate, când, de fapt, nu ei sunt cei „buni”, ci adversarii sunt greblați de ghinion.

O clipă de sinceritate

Cel mai grav este că meciul de pe arena „Roazhon Park” a arătat adevărata măsură a campionatului României. Rennes, o echipă care nu se poate lăuda cu detenta lui PSG sau a lui Marseille, a făcut, în multe momente, instrucție cu lidera la zi din Casa Pariurilor Liga 1. În inferioritate numerică, repet. Cu ce a semănat, din punctul nostru de vedere, meciul la finalul căruia CFR a depășit, în premieră, o formație din „Hexagon”? Cu o colindă pentru sfârșitul lumii. Asta, dacă vrem să fim sinceri cu noi înșine.

ADVERTISEMENT
Tags: