Editoriale

Andrei Dicu, voios după România-Ucraina 3-0: Moruțan și-a luat Insula Șerpilor înapoi

11.10.2019 | 00:16
Andrei Dicu voios dupa RomaniaUcraina 30 Morutan sia luat Insula Serpilor inapoi
ADVERTISEMENT

„Gura bate fundul”, se spune pe la noi, dar sintagma a fost înlocuită, în urmă cu ceva vreme, grație clasicului în viață Olimpiu Moruțan cu „tricoul bate popoul”. Ne amintim cu toții cum România a ratat calificarea la turneul final U19, după un meci pierdut cu Ucraina (scor 1-2), după ce jucătorul botoșenean (la vremea aceea, deși semnase cu FCSB..) și-a dat jos textila și a fost eliminat, tocmai după ce deschisese scorul. „Tricolorii” aveau nevoie de o remiză pentru a obține biletele pentru Finlanda, dar „arta modernă” a lui Olimpiu ne-a vârât toți șerpii-n suflet și ne-a lăsat năuci, pe insula noastră, bântuită de necalificări.

De data asta, evenimentele nu s-au mai repetat, deși scenariul părea să se deruleze în același stil. Moruțan a marcat, a deschis scorul ca și în „episodul trecut”, dar și-a stăpânit „actul artistic”. Fie că i-a venit mintea la cap, fie că a fost stăpânit de colegi, ca de niște unchi grijulii, nu mai contează… Cert e că nu și-a mai lăsat echipa în inferioritate, într-un moment în care bătălia nu era, nici pe departe, câștigată. România s-a impus cu 3-0, deși, pe teren, în unele momente, jucătorii noștri au părut vitejii unei triste absențe. Moruțan, pentru că el este personajul principal al povestirii noastre, ne-a arătat că oamenii se pot schimba, dar numai atunci când renunță la alura de tinichele poleite.

ADVERTISEMENT
  • Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,55 este cota pentru “primul gol – oaspeții” la meciul Insulele Feroe – România. Vezi aici toate cotele!

Andrei Dicu, voios după România-Ucraina 3-0: Moruțan și-a luat Insula Șerpilor înapoi

România „puștilor” începea meciul cu Ucraina, de pe ultima poziție a „poligonului” grupei de calificare și fără „tunurile” Florinel Coman și Ianis Hagi. Mirel Rădoi a fost silit să atace această campanie fără o mulțime dintre foștii titulari, care jucau, astă vară, semifinala turneului final CE U21, contra Germaniei, pentru că mulți dintre jucătorii de bază (Pușcaș, Radu, Hagi, Nedelcearu, etc) ori nu mai sunt eligibili ca vârstă, ori au fost „transferați” la Naționala lui Contra. De altfel, din lotul care a impresionat la Euro, vedetele au rămas Man și Băluță. Așa, și? Dacă istoria ar fi conștientă de ce urmează, sunt convins că ar fi sărit peste câteva din secolele sale…

ADVERTISEMENT

Din componența naționalei Ucrainei, care a întâlnit România pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești, au făcut parte mai mulți jucători care au câștigat Campionatul Mondial U20, chiar în acest an. E greu, după o primă înfrângere în grupă, să defilezi cu profilul în zdrențe al merelor rănite, pe fondul setei de revanșă față de propriile incapacități. Cu toate astea, echipa pregătită de Rădoi s-a impus – e drept, mult mai greu decât o arată scorul – depășindu-și adversara, în primul rând, la capitolul mental.

Naționala de Tineret nu e o recoltă veche, care își învinge programarea la un nou turneu final, ci o poamă mereu vie, în ciuda frecventelor altoiri. Jos pălăria în fața selecționerului, pentru că el a știut cum să-și îngrijească grădina și să-l transforme pe Moruțan, dintr-un imberb, într-un stăpânit.

ADVERTISEMENT

Copitălogul Marin, copia tristă a lui Jean Vlădoiu

Cu toate astea, un trist contrapunct era pe cale să dărâme o poezie frumoasă. Marius Marin a văzut cartonașul roșu după doar 56 de secunde de joc, la o intrare absolut stupidă, cu care mai avea puțin și își băga adversarul în spital. Nu-mi reamintesc exact câte secunde a petrecut pe gazon incomparabil mai cunoscutul Jean Vlădoiu în celebrul meci cu Elveția, de la Mondialele din 1994, dar cert este că faultul lui Marin putea să-l transforme pe Rădoi în subMarin.

Meciul nu era, nici pe departe decis, iar intrarea copitălogului Marin a însemnat un poem destul de aspru despre sufletul meu, necăjit de nonvalori. Pe lângă această demonstrație de insolență, striptease-ul lui Moruțan a fost floare la ureche… Și pentru că aminteam de Jean Vlădoiu, să spunem lucrurilor pe nume. Când atacantul Naționalei lui Nea Puiu și-a cotonogit adversarul, contextul era altul. Vorbim despre o partidă disputată la Campionatul Mondial, elvețienii ne conduceau, iar săracu’ Jean chiar a crezut că atacă balonul, numai că l-a orbit Dumnezeu. Acum, Marin a oferit o lecție vie de inconștiență, o demonstație de lipsă de educație. Un jucător la vârsta lui, care se laudă că bate mingea prin Italia, ar trebui să știe că pe teren se intră cu un alt tip de „aplomb”.

ADVERTISEMENT

Petre, schiorul care ne-a luminat pârtia

Pentru că vorbim despre maturitate, iar în colțul vesel îl avem pe Moruțan, iar în colțul trist pe Marin, iată că mai avem un exemplu de oferit. Dacă alde Marin s-a grăbit să părăsească pășunea pentru că s-a jucat de-a karateka, după numai câteva clipe petrecute în tricoul Naționalei, există și un alt tip de rezervă. Petre a călcat solid pe iarbă și a marcat două goluri. Ultimul, de parcă ar fi schiat prin apărarea ucrainiană… În 20 de minute, acest fotbalist a înscris de două ori, nu și-a dat jos lenjeria, n-a rupt piciorul nimănui, dar a aprins nocturna pe pârtia unei viitoare calificări. Merită salutați acești tineri, gen Petre, pentru că, prin comparație cu semenii lor învață din exemple.

De la Moruțan (cel vechi) până la Petre (cel nou) nu e drum lung. Important este, însă, ce va pricepe Marin cel viitor de la Moruțan cel nou. Și de la Petre cel schior, care a știut cum să-și valorifice șansa de a fi chiar și rezervă.

La Echipa Națională de Tineret nu există vremuri ușoare sau vremuri urâte. Pentru noi, cei care vrem să ne dezvoltăm, să creștem, există doar timp necesar și timp potrivnic. Frumosul și urâtul sunt „chestii” mai relative decât își închipuie copiii, inclusiv copiii U21…

ADVERTISEMENT