Sporturi

Cel mai bun atlet român în ultimii doi ani îşi dezvăluie secretul: “Mănânc bile pe pâine”

Vicecampionul mondial la aruncarea greutăţii, Andrei Gag, sportiv legitimat la CSM Bucureşti, dezvăluie reteţa succesului său.
23.02.2018 | 22:33
Cel mai bun atlet roman in ultimii doi ani isi dezvaluie secretul Mananc bile pe paine

Cel mai bun atlet român în 2016 şi 2017 se luptă la concursuri cu uriaşi de 150 kg. Un tip carismatic şi pus pe glume, sportivul legitimat la CSM Bucureşti are un meniu special pentru a compensa diferenţa de gabarit.

“Sunt un om mic în sportul pe care-l practic, adversarii mei sunt coloşi, dar nu mi-e teamă. La mic dejun, la prânz şi seara mănânc bile pe pâine pentru a-i putea învinge în concursuri. Sper însă să nu copiez sigla de la Apple. Folosesc condiment un praf magic (n.r pudra talc) şi bila zboară singură”, afirmă zâmbind Gag muşcând dintr-o bilă de fier.

 

“Dai cu praf magic şi bila zboară singură!”

În urmă cu trei săptămâni, Gag şi-a trecut în cont un nou titlu naţional pentru CSM Bucureşti cu o aruncare de 19,52 metri. Zilele trecute, atletul de la CSM Bucureşti a obţinut medalia de argint la Balcaniada de la Istanbul cu o aruncare de 20.41 metri.

Vicecampionul mondial de sală din 2016 se pregăteşte intens acum pentru Campionatul European în aer liber din vară (7-12 august). La Berlin, el speră să aducă prima medalie României din 2010 încoace la acest nivel.

În 2019, la Doha, se va organiza Campionatul Mondial în aer liber (competiţie unde România a obţinut ultima medalie în urmă cu un deceniu prin Nicoleta Grasu). “Mi-am propus să ating vârful de formă la Europene şi acolo să fac ceva cu totul deosebit. În 2019 visez la o medalie la Mondiale, să sparg gheaţa pentru atletismul românesc”.

300 euro, o bilă de oţel din Japonia

Atletul de 26 ani s-a născut la Bocsig, într-un sat de lângă Arad, şi crede că stilul de viaţă bio l-a făcut “voinicul” de azi. “Am crescut la ţară, pe străzi, alergam, nu aveam gadget-uri, aşa cum au toţi copiii în zilele noastre. De mic mi-am dorit să ajung departe,  nu m-am limitat la o anumită performanţă, mereu am vrut mai mult, există la mine o mare foame de performanţă”.

Aruncarea greutăţii nu e o probă uşoară şi nici chiar ieftină. Bilele se deteriorează în timp, iar una din oţel perfect omogen se procură tocmai din Japonia şi ajunge la 300 euro.

A refuzat SUA pentru Bucureşti

Venit la CSM Bucureşti în 2017, Gag spune că gruparea din capitală este singurul club care îi poate asigura condiţii ok pentru performanţă în România. De altfel, atletul de 26 ani a refuzat în perioada junioratului mai multe oferte de a emigra peste Ocean prin burse sportive la Universităţile din SUA.

“Am venit la CSM Bucureşti pentru că aici am ştiu că voi fi susţinut, voi fi încurajat şi ajutat pentru marea performanţă. Majoritatea cluburilor din ţară nu au bani, nu au minimum necesar să te ajute pentru marea performanţă. La CSM lumea are răbdare, are resurse, nu pune presiune pe umerii tăi. Am avut oferte din SUA, dar îmi doresc să fac performanţă pentru România!” – Andrei Gag, atlet CSM Bucureşti.

Carte de vizită Andrei Gag

– cel mai bun atlet român în 2016 şi 2017 (conform FR Atletism)

Vicecampion mondial juniori la Montcton (Canada) în 2010

Campion balcanic 2015 la Piteşti

Vicecampion mondial universitar Gwangju (Coreea de Sud) 2015

Aur la Cupa Europei de iarnă la aruncări (Arad 2016)

Bronz la Universiadă Taipei 2017

Vicecampion mondial seniori în sală Portland (SUA) în 2016

Recordmen naţional – 21.06 metri (Cluj 2016)

Vicecampion balcanic 2018 la Istanbul