Life

Scandal între Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru pentru piesa simbol a Cenaclului Flacăra: ”Sper să nu fi fost vorba de o ilegalitate”

Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru sunt în mijlocul unui scandal cu privire la autorul piesei ”Iancu la Țebea”, melodia simbol a Cenaclului Flacăra, lui Adrian Păunescu fiindu-i contestată paternitatea liniei melodice.
17.01.2022 | 14:53
Scandal intre Andrei Paunescu si Vasile Seicaru pentru piesa simbol a Cenaclului Flacara Sper sa nu fi fost vorba de o ilegalitate
Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru, ceartă pentru drepturile de autor ale melodiei favorite a lui Adrian Păunescu Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Imediat după moartea lui Victor Socaciu, pe 28 decembrie 2021, între doi artiști dintre cei care, de-a lungul timpului, au reprezentat Cenaclul Flacăra a izbucnit un scandal de proporții. Totul a pornit după ce Andrei Păunescu a postat pe conturile sale de socializare o piesă, ”Iancu la Țebea”, și a precizat că melodia este compoziția – atât în ceea ce privește versurile, cât și muzica –  tatălui său, Adrian Păunescu.

Vasile Șeicaru însă a protestat vehement, acuzându-l pe fiul poetului dispărut că minte, că, de fapt, muzica a fost compusă de el, doar versurile fiind opera lui Adrian Păunescu, cei doi intrând într-o polemică aprinsă pe acest subiect.

ADVERTISEMENT

Andrei Păunescu: ”Lucrurile sunt clare cu Iancu la Țebea”

Contactat de FANATIK, Andrei Păunescu a vorbit despre piesa care a provocat cearta între el și Vasile Șeicaru, fiul poetului povestind, totodată, și felul în care s-a născut melodia care a devenit, printre altele, simbolul Cenaclului Flacăra.

”Lucrurile sunt clare cu ”Iancu la Țebea”! Melodia este a lui Adrian Păunescu, versurile sunt ale lui Adrian Păunescu, el a cântat și i-a spus lui Vasile să rețină cântecul, atât! Eu am fost de față! În rest, nu există niciun fel de discuție. Nu știu de ce insistă și de ce discuția asta a apărut la atâția ani după ce a murit tatăl meu”, spune Andrei Păunescu.

ADVERTISEMENT

Cu toate că Andrei Păunescu este categoric în a susține că melodia este, în întregime, compoziția tatălui său, Vasile Șeicaru, pe contul de socializare al fiului poetului, sugerează că lucrurile nu sunt deloc așa.

”Dacă poetul a compus atât de multe cântece, de ce nu le-a declarat la Uniunea Compozitorilor din Romania? Eu mi-am declarat piesa la momentul acela și bine am făcut! Cred că ar trebui să-și spună părerea și domnii compozitori din țara asta! Adevărul va ieși la iveală oameni buni!”, susținea Vasile Șeicaru, în replică, după ce Andrei Păunescu a notat că piesa e compusă de tatăl său.

ADVERTISEMENT

Cine a compus piesa Iancu la Țebea?

”Piesa a apărut pe albume, cronicile din ziare, pe discuri, acolo unde se scrie clar muzică Adrian Păunescu, versuri Adrian Păunescu, chiar e ceva absurd. Tatăl meu nu era de meserie compozitor, dar la afirmația că Adrian Păunescu nu compunea muzică este eronată. El, la Uniunea Compozitorilor, are câteva piese declarate.

Iar aici este de studiat, sper să nu fi fost vorba de o ilegalitate și de o înlocuire a declarației inițiale din anii `80, cu una mai nouă, fără semnătura tatălui meu, depusă în secret”, a spus, pentru FANATIK, Andrei Păunescu, sugerând că Vasile Șeicaru s-ar lăuda cu o muzică ce nu îi aparține.

ADVERTISEMENT

De altfel, pe contul de Youtube al lui Vasile Șeicaru, piesa ”Iancu la Țebea” este trecută ca fiind, ca melodie, compoziția artistului, versurile fiind însă puse în dreptul lui Adrian Păunescu.

Vasile Șeicaru: ”Eu îmi voi apăra până la capăt cântecul meu”

După ce Vasile Șeicaru i-a scris lui Andrei Păunescu că muzica îi aparține, lucrurile s-au încins. ”Eu îmi voi apăra până la capăt cântecul meu! Acesta este adevărul! În rest, parole de adormit copiii”, a mai spus Vasile Șeicaru, lucru care l-a deranjat pe Andrei Păunescu, fiul poetului care susține că melodia este compoziția integrală a tatălui său.

”Dacă erau  de făcut precizările, erau de făcut atunci, dacă era prin absurd o nedreptate, sau un neadevăr, fiecare era liber să plece din acel cenaclu. Nu spun acum decât că e un adevăr clar și mă mir doar că s-a așteptat să moară Adrian Păunescu, că s-au așteptat atâția ani să treacă ca să apară așa ceva.

Eu pe Vasile Șeicaru îl consider un mare artist, extraordinar, cu capodopere. Tatăl meu l-a sprijinit necondiționat, i-a scris, fără niciun fel de condiții contractuale sau financiară, cântece, l-a lăudat…

Compozițiile lui au fost lansate, afirmate, făcute împreună cu tatăl meu. De aceea este cu atât mai absurd cu cât un cântec, pe care tatăl meu l-a compus și pe care i l-a încredințat, spre cântare, lui Vasile Șeicaru la început – pentru că l-au cântat foarte mulți după -, să apară acum această problemă”, a mai spus, pentru FANATIK, Andrei Păunescu.

Adrian Păunescu iubea piesa Iancu la Țebea

Mai mult, a mai precizat, pentru FANATIK, fiul poetului, reacțiile lui Vasile Șeicaru le consideră ca fiind o răzbunare și o ieșire publică care nu îi face cinste cântărețului.

”Iancu la Țebea e compoziție completă a tatălui meu. Să fie iertați cei care mușcă din tatăl lor spiritual sau din binefăcătorul lor. Eu nu am nimic cu nimeni și sunt chiar trist că se întâmplă lucrurile astea.

Melodia si autorii
Andrei Paunescu susține, cu dovezi, ca tatăl său, Adrian Păunescu, ar fi compus și versurile, și melodia cântecului Iancu la Țebea Fotomontaj: Fanatik

Nu uitați un lucru, tatăl meu era foarte mândru de acest cântec și a fost bucuros să îl transforme în imnul cenaclului, în semnalul sonor al cenaclului, având acest orgoliu ca un cântec al lui să devină simbolul Cenaclului Flacăra”, a mai spus Andrei Păunescu, aducând, ca dovadă, înscrisuri din presa vremii în care piesa în disucție este asumată, integral, de Adrian Păunescu.

Trebuie precizat că FANATIK l-a contactat și pe Vasile Șeicaru, cântărețul refuzând însă cu vehemență să discute despre acest subiect. ”Nu comentez, nu mă mai deranjați”, a fost singura declarație a lui Vasile Șeicaru pe această temă.

Vasile Șeicaru și Victor Socaciu, certuri grele cu Adrian Păunescu

Lansați în cadrul Cenaclului Flacăra de Adrian Păunescu, Vasile Șeicaru și Victor Socaciu aveau să se certe cu poetul și, la un moment dat, chiar să părăsească gruparea culturală inițiată de acesta.

De-a lungul anilor, deși s-a discutat pe motivele care au generat supărarea celor doi artiști, lucrurile nu au fost lămurite, Vasile Șeicaru refuzând de fiecare dată să explice ce s-a petrecut între el și Adrian Păunescu, iar fiul poetului a fost foarte discret. ”Nu știu ce s-a întâmplat acolo, nu am ce să spun”, a zis, pentru FANATIK, Andrei Păunescu.

Nici Victor Socaciu, pe când trăia, nu a fost mai explicit, chiar dacă, la un moment dat, povestea fosta lui soție, Marina Almășan, se împăcase cu poetul, spre marea bucurie a regretatului cântăreț.

ADVERTISEMENT