100 ani de Romania

Andrei Pavel, ultimul tenismen român care a câştigat un turneu Masters! Sfertfinalist la Roland Garros în 2002

22.10.2018 | 22:00
Andrei Pavel ultimul tenismen roman care a castigat un turneu Masters Sfertfinalist la Roland Garros in 2002
Andrei Pavel, ultimul tenismen român care a câştigat un turneu Masters

Andrei Pavel este ultimul tenismen român care a câştigat un turneu Masters ATP. În 2001, sportivul reuşea să triumfe la Montreal după ce îl învingea în finală pe Patrick Rafter, fost număr 1 mondial în 1999.

Născut pe 27 ianuarie 1974, la Constanţa, Andrei Pavel a început să practice tenisul la opt ani, iar un an mai târziu a reuşit să câştige un trofeu la juniori. În 1990, tenismenul român şi-a făcut debutul profesionist, când s-a şi mutat în Germania. “De la 17 la 19 ani a fost foarte greu să mă obişnuiesc cu mentalitatea din Germania, apoi eu sunt foarte apropiat de familia mea şi deodată a trebuit să mă despart de ei, să rămân singur”

Andrei Pavel, ultimul tenismen român care a câştigat un turneu Masters ATP

Primul mare succes din cariera lui Andrei Pavel a venit în aprilie 1998, când a cucerit turneul de la Tokyo. În finală, tenismenul român îl învingea pe Byron Black, scor 6-3, 6-4. Un an mai târziu, Andrei Pavel a pierdut în ultimul act al turneelor de la Munchen şi ‘s-Hertogenbosch. În 2000, sportivul a cucerit trofeul la St. Polten, unde l-a învins în finală pe Andrew Ilie, tenismen născut în România, scor 7-5, 3-6, 6-2.

În iulie 2001, Andrei Pavel a obţinut cea mai mare performanţă din carieră şi a câştigat turneul Masters de la Montreal. Tenismenul român i-a învins până în sferturile de finală pe Xavier Malisse, Francisco Clavet şi Hicham Arazi. Următorul adversar al lui Pavel a fost Andy Roddick, aflat în al doilea an al său în tenisul profesionist. Americanul a reuşit să-i smulgă un set românului şi a împins meciul în decisiv, unde tenismenul de 27 de ani a obţinut victoria. În semifinale, Andrei Pavel l-a întâlnit pe Tommy Haas, un duel clasic în lumea tenisului în acei ani. Neamţul a trebuit să se recunoască învins şi s-a retras la scorul de 6-4, 5-0. Ajuns în finală, românul l-a învins pe Patrick Rafter, scor 7-6(3), 2-6, 6-3, după un meci incredibil. Primul set a fost uşor. La începutul celui de-al doilea m-am gândit cum să-l abordez. A fost cea mai mare greşeală. Am ratat două lovituri uşoare şi setul s-a terminat. În cel decisiv, m-am concentrat să-mi intre primul serviciu. În faţa lui Pat, dacă nu reuşeşti să serveşti din prima, te mănâncă la cină”, a povestit Andrei Pavel peste ani.

Andrei Pavel, ultimul tenismen român care a câştigat un turneu Masters ATP
Andrei Pavel, ultimul tenismen român care a câştigat un turneu Masters ATP

Andrei Pavel, finalist la Masters-ul de la Paris

În 2002, Andrei Pavel a ajuns până în sferturile de finală la Roland Garros, cea mai bună performanţă obţinută de tenismenul român la un turneu de Mare Şlem, fiind învins de Alex Corretja. Un an mai târziu, Andrei Pavel a ajuns în a doua finală a unui turneu de Masters, de acestă dată la Paris. Românul a pierdut ultimul act în faţa lui Tim Henman, scor 2-6, 6-7(6), 6-7 (2). Performanţele obţinute în 2004 l-au adus pe tenismenul român pe locul 13 în ierarhia ATP, cea mai bună clasare a acestuia.

  • 3 trofee a câştigat Andrei Pavel de-a lungul carierei
  • 277 de victorii a obţinut tenismenul român
Tags: