Andrei Pleşu şi Adrian Sârbu, audiaţi în dosarul ”Mineriada”

Fostul ministru al Culturii Andrei Pleşu s-a prezentat, joi, la Parchetul General pentru a fi audiat în calitate de martor de procurorii militari în dosarul "Mineriada". Tot la Parchetul General a...
13.01.2017 | 00:00
Andrei Plesu si Adrian Sarbu audiati in dosarul Mineriada

Fostul ministru al Culturii Andrei Pleşu s-a prezentat, joi, la Parchetul General pentru a fi audiat în calitate de martor de procurorii militari în dosarul “Mineriada”. Tot la Parchetul General a venit, joi, şi omul de afaceri Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, pentru a fi audiat în acelaşi dosar.

Andrei Pleşu a declarat, la intrarea în Parchetul General, că pentru el este o “experienţă nouă”, pentru că nu a mai fost la Parchetul General. Fostul ministru al Culturii a precizat că este bucuros că se fac eforturi pentru a-i găsi pe cei vinovaţi de evenimentele din 13-15 iunie 1990.

“O sa vedem ce ma intreaba si ce imi aduc aminte de acum 20 si atatia ani. Sunt foarte bucuros ca se fac eforturi. Pentru mine e o exeprienta noua, pentru ca nu am mai fost la procuratura”, a declarat Andrei Pleşu.

Acesta a povestit cum a trăit experienţa acelor zile din iunie 1990, când minerii au venit în Capitală. “Eu am aflat de prezenta minerilor, cand vrand sa merg la serviciu, adica la Ministerul Culturii, mi-au oprit masina, au perchezitionat-o, m-au legitimat, mi-au dat drumul sa plec si mi-au spus “venim si noi”. Atunci mi-au dat seama ca orasul este impanzit, pentru ca eu nu eram intr-un Executiv restrans care lua decizii. Apoi au urmat tot felul de nefacute. Eu nu pricep toata situatia de atunci. In orice caz, ne-a costat foarte mult acel episod”, a mai spus Andrei Pleşu.

Adrian Sârbu nu a vrut să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

Marţi şi miercuri au fost audiaţi tot în dosarul Mineriadei şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican-Voiculescu, inculpat pentru infracţiuni contra umanităţii, şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

La sfârşitul lunii decembrie 2015, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că o soluţie în dosarul “Mineriada” va fi dată în primele luni din 2017. “Dosarul privind Mineriada se află în faza finală de soluţionare şi după ce se vor administra probele care mai sunt de administrat şi se vor verifica apărările ce se vor formula în cauză, se va emite o soluţie legală şi temeinică. În primele luni ale anului următor vom avea o soluţie”, a precizat Augustin Lazăr.

Pe 23 decembrie 2016, procurorii militari au decis punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu în dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.

De asemenea, au fost puşi sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale (FSN), general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Sursa: RTV.NET