News

Andrei Țăranu, politolog: “Amenințările Rusiei față de România sunt reale, dar care nu se pot materializa”

Analiza politologului arată că, în acest moment, deși amenințările din ultimele zile au o bază juridică, Federația Rusă nu are puterea reală de a acționa împotriva României, dată fiind situația din Ucraina.
08.03.2022 | 06:50
Andrei Taranu politolog Amenintarile Rusiei fata de Romania sunt reale dar care nu se pot materializa
Andrei Țăranu atrage atenția că situația din Ucraina împiedică Rusia să ia măsuri împotriva României. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Politologul Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politice SNSPA, a făcut o analiză a conflictului din Ucraina. În plus, el a vorbit și despre amenințările Federației Ruse din ultimele zile care vizau mai multe state din estul NATO, printre care și România, notează News.ro.

Un act complet irațional, lipsit de logică

Andrei Țăranu a vorbit la Profit TV despre începutul invaziei din Ucraina și a explicat că s-a aflat printre cei care considerau că Rusia nu va recurge la un astfel de gest. El considera că o astfel de acțiune este lipsită de rațiune.

ADVERTISEMENT

“Din punct de vedere politic, al relaţiilor internaţionale, a sistemului de putere, este un act complet iraţional, nu are nicio logică”.

Analistul politic a vorbit și despre declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia în care oferirea Ucrainei de avioane sau acces la aeroporturi ar putea fi considerată drept participare la acest conflict. Aceste afirmații au fost clasificate în spațiul public drept o amenințare voalată.

ADVERTISEMENT

“Aproape toată aviația regimului de la Kiev a fost distrusă. În același timp, știm sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat către România şi în alte ţări învecinate. Folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări ca bază pentru avioanele militare ucrainene şi folosirea ulterioară a acestora împotriva forţelor armate ale Rusiei poate fi considerată o implicare a acestor ţări într-un conflict armat”, a declarat oficialul rus, citat de TASS.

După cum explică politologul, amenințările Rusiei au o bază reală, în dreptul care guvernează desfășurarea conflictelor militare. Cu toate acestea, el se îndoiește că aceste amenințări ar putea deveni realitate.

ADVERTISEMENT

“O ameninţare reală, care are baze juridice din dreptul războiului, dar care în realitate nu se poate materializa, dacă evident forţele Federaţiei Ruse nu sunt complet iraţionale”, a declarat Andrei Țăranu.

Acesta a atras atenția asupra faptului că, dată fiind evoluția luptelor din Ucraina, Rusia nu are forța necesară pentru a impune sancțiuni sau de a lua alte acțiuni împotriva României sau Slovaciei. Asta chiar dacă, în acest moment, cele două țări oferă ajutor Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Atunci când un stat terţ sprijină una dintre părţile beligerante, e considerat ca fiind aliat sau punct de sprijin şi de obicei, sau aşa se întâmpla într-o perioadă, este sancţionat fie militar, fie economic. În acest moment, însă, este greu de crezut că Federaţia Rusă, pe care o vedem împotmolită în Ucraina, ar avea puterea reală de a face vreun gest împotriva României sau Poloniei, cu atât mai puţin a Slovaciei”, a mai adăugat politologul.

ADVERTISEMENT

Amenințarea nucleară, reală?

Pe 27 februarie, Vladimir Putin a decretat punerea în alertă a forțelor rusești de descurajare nucleară, gest care a alimentat speculațiile legate de o posibilă escaladare a conflictului. În plus, luptele de centralele atomice Cernobîl și Zaporojie accentuează aceste îngrijorări.

După cum explică Andrei Țăranu, atrage atenția că un atac nuclear pe continentul european va duce la un nou război mondial și, în cele din urmă, chiar la sfârșitul omenirii.

În plus, politologul a atras atenția asupra faptului că folosirea armelor nucleare într-o eventuală escaladare a conflictului din Ucraina s-ar dovedi irațională și, în cele din urmă, pierderile lui Vladimir Putin ar depăși cu mult eventualele câștiguri.

“Degeaba stai într-un buncăr, în Munţii Urali, şi te bucuri că ai ocupat o Ucraină care este golită de oameni şi în care nu se mai poate locui câteva sute de ani sau mii de ani de-acum încolo”, a concluzionat Andrei Țăranu.