News

Andrei Tinu, fostul candidat al AUR la Primăria Sectorului 2, solicită despăgubiri de la Statul român. Cum s-a ajuns în această situație

Andrei Tinu s-a retras din cursa electorală pentru Primăria Sectorului 2, în care era susținut de AUR, partidul lui George Simion.
24.05.2024 | 18:21
Andrei Tinu fostul candidat al AUR la Primaria Sectorului 2 solicita despagubiri de la Statul roman Cum sa ajuns in aceasta situatie
Colaborarea politică dintre Andrei Tinu și George Simion a eșuat. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Andrei Tinu, fiul fostului ziarist Dumitru Tinu, este membru al Partidului Republican și a fost susținut de Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) pentru candidatura la Primăria Sectorului 2, la alegerile locale din 9 iunie. Pe 8 mai, Andrei Tinu a anunțat Biroul Electoral al Sectorului 2 că nu mai candidează. AUR nu a desemnat un alt candidat pentru această primărie.

Andrei Tinu dorește despăgubiri pentru un teren de 376 metri pătrați

Ulterior, Tinu a dezvăluit că el și colegii săi din Partidul Republican, aflați pe listele AUR pentru consiliile locale din București, s-au retras deoarece nici un candidat republican nu avea asigurat un post eligibil. Tinu a mai explicat că s-au investit bani, timp, energie şi suflet în construcţia unui nou proiect politic nu pentru a fi membri ai AUR, ci pentru a reprezenta în cadrul alianţei suveraniste, pe baza unui protocol şi a unui algoritm, valorile şi principiile republicane.

ADVERTISEMENT

Astfel, Andrei Tinu a renunțat la cursa electorală, anunțînd că își va pune în aplicare proiectele politice în cadrul Partidului Republican. Numele lui Andrei Tinu apare ca reclamant într-un dosar înregistrat pe 17 mai 2023 la Tribunalul București, în timp ce Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex-SA și Statul Român prin Ministerul Finanţelor, au calitatea de pârâți.

Obiectul dosarul este “expropriere”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. În acest dosar, Andrei Tinu dorește să primească despăgubiri pentru un teren de aproximativ 376 metri pătrați, pentru care a depus cerere de emitere a titlului de proprietate. Tinu a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri și a probei cu expertiză în specialitatea evaluarea proprietății imobiliare având ca obiective evaluarea imobilului ținând cont de valoarea de piață a acestuia, ținându-se cont și de terenul aflat în folosință pentru care s-a formulat cerere de emitere a unui titlu de proprietate.

ADVERTISEMENT

La interpelarea instanței, Andrei Tinu a precizat că este proprietar exclusiv asupra construcției. Tribunalul a precizat că la dosarul cauzei se află doar un contract de vânzare – cumpărare prin care s-a dobândit o cotă de 59% din construcție. Tinu a transmis că, până la termenul următor, va depune la dosarul cauzei dovada cu privire la calitatea de proprietar exclusiv al terenului, solicitând încuviințarea unui expert parte.

Andrei Tinu solicită despăgubiri pentru lipsa de folosință a terenului

Instanța a menționat că va încuviința reclamantului Andrei Tinu solicitarea acestuia de evaluare a terenului reprezentând curtea imobilului de la aceeași adresă – un teren în suprafață de 376,25 mp, aflat în prezent în folosința sa, cu privire la care Andrei Tinu susține că a depus cerere de emitere a titlului de proprietate conform Legii 87/2020.  Tinu a arătat că nu dorește contravaloarea terenului întrucât nu este proprietar, ci despăgubiri pentru lipsa de folosință a terenului.

ADVERTISEMENT

Metrorex SA, prin avocat, a precizat faptul că terenul pentru care reclamantul cere despăgubiri pentru lipsa de folosință începând de la momentul exproprierii până în anul 2032 nu face parte din culoarul de expropriere. Instanța a încuvințat proba cu expertiză în specialitatea evaluarea proprietăţii imobiliare, având ca obiectiv evaluarea imobilului ţinând cont de valoarea de piaţă a acestuia, ce face obiectul deciziei de expropriere nr. 1 din 20.10.2022 – calculul despăgubirilor cu privire la curtea imobilului deţinută în folosinţă de reclamant, ce constau în lipsa de folosință a terenului de 376,25 mp calculată de la momentul exproprierii, din 20.10.2022 până în 29.02.2032.

În dosar se arată că se va emite adresă către comisia de experţi, pentru a efectua şi a depune raportul de expertiză în specialitatea evaluarea proprietăţii imobiliare, cu cel puţin 10 zile înaintea termenului fixat pentru judecată, în exemplare suficiente pentru comunicare pentru părţi şi pentru instanţă. S-a mai emis adresă către Biroul Local de Expertize Judiciare, Tehnice şi Contabile, pentru aducerea la cunoştinţă a desemnării comisiei de experţi în specialitatea evaluarea proprietăţii imobiliare.

ADVERTISEMENT

Andrei Tinu urmează să încaseze 800.000 lei pentru un teren și o construcție

Tribunalul a mai pus în discuţie emiterea unor adrese către OCPI Sector 1 şi DITL Sector 1 pentru a comunica contracte de vânzare-cumpărare cu privire la imobile similare încheiate în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023. De asemenea, instanța a comunicat pârâților ca până la termenul de judecată din data de 25.04.2024 să comunice copii ale unor contracte de vânzare-cumpărare încheiate în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023 cu privire la imobile similare cu imobilul din prezenta cauză, situat în Bd. Aerogării nr. 1, din care se expropriază 99,59 mp teren, 143,8 mp construcţie şi 52,6 metri liniari gard.

Pe 25 aprilie 2024, Tribunalul București a amânat cauza pentru 27 iunie 2024, din cauza lipsei raportului de expertiză, se arată în dosarul consultat de FANATIK. În 2017, Ministerul Transporturilor a publicat lista imobilelor de expropriat pentru realizarea magistralei de metrou 1 Mai – Otopeni. Totalul despăgubirilor era de 62,8 milioane lei şi reprezinta despăgubirile pentru un număr de 42 de imobile cu o suprafaţă de expropriat de 39.160 metri pătrați.

Andrei Tinu se afla pe listă, el urmând să împartă 3 milioane de lei cu RATB, Orange și alte două persoane fizice pentru un teren de 1.500 metri pătrați. În 2022, s-a actualizat lista imobilelor de expropriat, suplimentându-se cuantumul despăgubirilor cu 52,26 milioane lei. Pe noua listă, Andrei Tinu figura cu un teren și o construcție pe Bulevardul Aerogării, pentru care urma să încaseze 800.000 lei.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”