Fotbal intern

Andrei Vlad crește spre… „Messi al portarilor”! Intervenții salvatoare în victoria FCSB cu Universitatea Craiova. Video

20.12.2020 | 14:14
Andrei Vlad creste spre Messi al portarilor Interventii salvatoare in victoria FCSB cu Universitatea Craiova Video
ADVERTISEMENT

Numit de Gigi Becali nici mai mult, nici mai puțin decât „Messi al portarilor”, Andrei Vlad crește de la o etapă la alta în poarta lui FCSB. În ultima etapă, vineri seară, a contribuit decisiv, cu două intervenții salvatoare, la victoria cu 2-0 în fața Universității Craiova, pe stadionul „Ion Oblemenco”.

Transferat cu scandal chiar de la Universitatea Craiova la începutul lui iulie 2017, Andrei Vlad a debutat la FCSB pe 9 septembrie, 0-1 cu Viitorul, la Ovidiu.

ADVERTISEMENT

În ciuda unor evoluții modeste, marcate de câteva gafe antologice, începând cu cea din meciul cu Rapid Viena din septembrie 2018, care a costat-o pe FCSB calificarea în grupele Europa League, Gigi Becali l-a impus pe Andrei Vlad în poarta echipei sale.

Andrei Vlad crește spre… „Messi al portarilor”! Intervenții salvatoare în victoria FCSB cu Universitatea Craiova

Încă de atunci, după acel meci nefericit cu echipa austriacă au fost voci care l-ai cauționat pe Andrei Vlad și au văzut în el viitorul portar de valoare.

ADVERTISEMENT

„Andrei Vlad a jucat bine, să știți. Va fi unul dintre marii portari ai acestei țări, să știți. Se vor repezi toți în el, dar ar trebui să-l apere, pentru că o să fie un mare portar, o să vedeți” – Dumitru Dragomir, la finalul meciului FCSB – Rapid Viena 2-1

Știa „Oracolul din Bălcești” ce spune. Evoluțiile lau Andrei Vlad au fost mult timp oscilante, dar, încet, încet a căpătat siguranță, dată și de experiența acumulată jucând meci de meci, iar psihicul său s-a „profesionalizat” ca atare.

Paradele din Bănie la 0-0, când un gol al „oltenilor” putea schimba cursul jocului

O dovadă a maturizării sale poate fi evoluția din derby-ul jucat vineri seară în Bănie, câștigat cu 2-0 de FCSB în fața Universității Craiova, în urma căruia echipa lui Andrei Vlad a revenit pe primul loc.

ADVERTISEMENT

Două intervenții salvatoare a avut Andrei Vlad în prima repriză, la scorul de 0-0, când, un gol al gazdelor putea să ducă la cu totul altă turnură a partidei și a fotoliului de lider al campionatului.

În minutul 21, Dan Nistor i-a dat o pasă „luminoasă” lui Ivan Mamut, croatul a ajuns în poziţie de şut la un metru în interiorul careului mare lateral stânga, a tras puternic și plasat la colţul lung, dar Vlad a plonjat și a scos spectaculos o minge care se ducea în plasă, lângă bara din stânga sa.

ADVERTISEMENT

În minutul 34, Ionuț Panțîru a încercat să-i dea mingea printre picioare lui Dan Nistor, „olteanul” nu s-a lăsat păcălit, din contră mingea a ajuns la Andrei Ivan, care i-a pasat lui Alex Cicâldău pe linia de 16 metri, iar șutul de gol al acestuia a fost deviat în corner de sub transversală de Andrei Vlad.

La doar câteva minute, mai precis în minutul 39 Dennis Man deschidea scorul spre victoriea consfințită tot de el prin al doilea gol, marcat în minutul 55.

Lăudat și de MM Stoica: „E foarte serios, pleacă ultimul din bază în fiecare zi”

Andrei Vlad nu a beneficiat numai de încrederea patronului Gigi Becali, decisivă pentru susținerea și titularizarea sa. Mihai „MM” Stoica, dintotdeauna, se știe, cu un cuvânt „greu” în fața „șefului cel mare”, i-a dat girul său tânărului portar.

„Chiar pare deosebit față de ceilalți, vine primul, intră primul în sală. După antrenament el vine iar la sală și lucrează foarte mult. Nu l-am văzut glumind nici măcar o dată. E foarte serios, pleacă ultimul din bază în fiecare zi” – MM Stoica

„Vreau ca seria bună a lui Vlad să continue, să continue și la echipa națională U21, mă bucur foarte mult că a apărat bine. Daca ați ști cât de cuminte e, și-a luat mașină decentă, se îmbracă decent, nu există aroganță. Nu este un tip care să glumească, e sfios, e exact ce ai nevoie, foarte, foarte serios” – MM Stoica

Cel mai tânăr portar din istoria FCB/Steaua în cupele europene

În cupele europene, respectiv în Europa League, Andrei Vlad a jucat prima dată pentru FCSB pe 23 noiembrie 2017, într-un meci din grupe, pierdut în Cehia, 0-2 cu Viktoria Plzen.

Andrei Vlad devenea atunci cel mai tânăr portar din istoria clubului FCSB/Steaua într-o competiție europeană: 18 ani, 7 luni, 1 săptămână și 1 zi.

Top cei mai tineri portari din istoria FCSB/Stelei în cupele europene

1. Andrei Vlad                      18 ani, 7 luni, 8 zile
2. Valentin Cojocaru           19 ani, 9 luni, 13 zile
3. Dumitru Moraru             21 ani, 4 luni si 6 zile
4. Dumitru Stângaciu         22 ani, 2 luni, 13 zile
5. Tibi Lung                          22 ani, 7 luni, 28 zile

Andrei Vlad: „Criticile sunt constructive, mă ajută să mă motivez mai mult. Sunt binevenite, deci puteţi să daţi în mine”

Iar crezul declarat public chiar de Andrei Vlad în legătură cu evoluțiile sale, cu greșelile sale, cu motivația care îl împinge înainte după ce este criticat, spune totul despre psihicul său, în linie dreaptă spre maturizarea oricărui fotbalist care se vrea… „Messi al portarilor”.

„Asta e treaba mea, să nu iau gol. Sunt motivat permanent, vreau să joc meci de meci. Asta e vârsta la care trebuie să joc şi sunt foarte motivat. Se întâmplă să greșesc, sunt criticat şi vin înapoi. Cu forţe proaspete, o iau mereu de la capăt” – Andrei Vlad

„Criticile sunt foarte constructive, mă ajută să mă motivez mai mult. Sunt binevenite, deci puteţi să daţi în mine, că nu e nicio problemă. E foarte uşor să critici, dar când eşti acolo, pe gazon, e mai greu. Dar, repet, nu am nicio problemă să fiu criticat” – Andrei Vlad

  • „Vlad trebuie să rămână cu picioarele pe pământ. Faptul că i s-a dat încredere și că a apărat meci de meci s-a văzut. Dar, trebuie să fie atent, dacă se gândește de acum că va merge la o echipă mare și că va câștiga nu știu câte milioane, atunci va avea probleme. El trebuie să înțeleagă că FCSB se bazează pe el, sunt convins că și el conștientizează asta. Poate ajunge un portar mare dacă va continua așa” – Helmuth Duckadam
  • „Vlad a avut intervenţii de mare portar. Este unul dintre cei mai buni portari din România şi trebuie să aibă mare încredere în el. Doar aşa, jucând şi cu tupeu, poate să ajungă acolo unde îşi doreşte” – Adrian Mutu după Finlanda U21 – România U21 1-3
  • „Vlad a evoluat mult în ultimul an, când a fost folosit din ce în ce mai mult. A căpătat experiență și siguranță, nu mai este gafeurul care debusola echipa, acum este un jucător de bază la FCSB” – Radu Paraschivescu
  • 400.000 de euro a dat FCSB Universității Craiova pe Andrei Vlad
  • 700.000 de euro este cota lui Andrei Vlad pe transfermarkt.com, cea mai mare din cariera sa
  • 21 de ani a împlinit Andrei Vlad pe 15 aprilie 2020

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – Sepsi: 1,75 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT