Sport

Andrei Vochin, verdict după CFR Cluj – Universitatea Craiova 1-0: “Cornerul, norocul și ardelenii”

Andrei Vochin a analizat în FANATIK derby-ul rundei a 9-a din Liga 1: CFR Cluj - Universitatea Craiova 1-0. Este prima victorie a lui Dan Petrescu după revenire.
21.09.2021 | 00:09
Andrei Vochin verdict dupa CFR Cluj  Universitatea Craiova 10 Cornerul norocul si ardelenii
Andrei Vochin, analiză după CFR Cluj - Universitatea Craiova 1-0: "Cornerul, norocul și ardelenii"
ADVERTISEMENT

La aproape o lună după ce a semnat contractul, Dan Petrescu a ajuns în sfârșit la CFR. Până acum fusese numai cu numele. Se ferise de primul joc de după debarcarea lui Șumudică, câștigat la pas de echipă în fața FCSB-ului, 4-1, pentru ca mai apoi să apară trufaș pe bancă și, mai ales pe la interviuri.

Fără succes în două rânduri, și la Botoșani, și în Cehia, contra lui Jablonec, două eșecuri cu scor identic, 0-1, care începuseră brodeze semne de întrebare pe aura sa de câștigător. Contra Craiovei lui Rotaru, ”Bursucul” s-a întors, dar nu cu mâna goală, ci cu același arsenal de procedee cu care și-a răpus mai toți adversarii. Fotbal sărăcăcios, dar riguros, atenție sporită acordată fazelor fixe și o doză substanțială de noroc.

ADVERTISEMENT

Presiune pentru faze fixe

Tactic, el și-a luat adversarul de sus și pe sus. A început meciul cu o dispunere orientată pe presing înalt, care să zădărnicească formele de construcție de la portar ale Craiovei, scopul fiind acela de a-i provoca pe olteni să trimită minge lungă și înaltă pentru un excelent antrenament la cap a puternicilor stoperi Burcă și Bouhena.

Timp de mai bine de 20 de minute, oamenii lui Reghecampf n-au putut să iasă din propria jumătate, acolo unde baloanele se întorceau ca la Flipper înspre poarta lui Pigliacelli. Ceea ce a rezultat nu a fost un vulcan de șuturi, ci o mare de faze fixe. Exact ce dorea Petrescu.

ADVERTISEMENT

10 cornere a obținut CFR pe tot parcusul meciului, cu 3 peste media înrregistrată până acum în Liga 1

În minutul 21, s-a întâmplat inevitabilul. Corner Petrila, cap Burcă, 1-0. Scenariul cunoscut. Cum de a ajuns Screciu și nu Găman să-l ia în marcaj pe cel mai periculos om al fazelor fixe de la CFR?, iată o întrebare la care ar trebui să răspundă tehnicianul oaspeților.

Cât despre ADN-ul defensiv al lui Houri, care, pus la bară, a lăsat capul în jos în loc să respingă, asta e o altă dilemă, dar nu a mea, ci a celor care, seduși de o fentă de-a latul, ajung să compare un jucător obișnuit cu o mare stea.

ADVERTISEMENT

Șansa cuplată cu antijocul

Din păcate pentru telespectatori, meciurile lui Dan Petrescu se cam termină la 1-0 pentru el. Echipa lui a petrecut mare parte din următoarele 70 de minute în propria jumătate, apărându-se eroic, muncitorește, spuneți-i cum vreți, dar cu sudoare și dorință, elementele definitorii ale jucătorilor care au dominat fotbalul românesc în ultimii 4 ani.

Cu o asemena prestație, singura condiție ca să nu ți se dea planul peste cap e să nu ai ghinion. Petrescu nu doar că nu a avut, ba a beneficiat de un (kilo)gram de noroc. Când a fost lăsată să construiască, trupa lui Reghecampf a izbutit să se apropie periculos de careu, în special prin lansările lui Ivan în spatele liniei defensive clujene.

ADVERTISEMENT

Nu de multe ori, că nu poți avea, în general, multe ocazii cu CFR-ul, dar șansa ardelenilor a fost lipsa de formă a lui Ivan. Că de o gafă-două pe meci ale lui Bălgrădean mai faci rost. Așa cum era să beneficieze Câmpanu, în minutul 48, când goalkeeperul campioanei a însoțit cu privirea balonul care a lovit bara.

15-5 pentru Universitatea Craiova a fost raportul șuturilor la poartă

4-3 pentru Universitatea Craiova a fost raportul marilor ocazii

Ce a urmat deja se știe. O tehnică dusă la perfecțiune de fragmentare a jocului. Dispariția copiilor de minge ar putea fi raportată la 112 și nu s-ar considera un delict. Apariția cârceilor este felul secund, urmat de desertul procedurii de schimbare a titularilor, survenită în minutele 83, 86 și 90. Una câte una.

Cu toate acestea, cele doar 4 minute de prelungire au trecut ca o clipă pentru Reghecampf. Un antrenor care a încercat o construcție prin mijlocul terenului, urmată de mingi aruncate în spatele liniei defensive. Un tehnician care, în disperare de cauză, a schimbat și sistemul pentru vreun sfert de oră, trecând din 4-3-3 la un 4-4-2. Dar un tip care s-a văzut în final neputincios, o dată cu scurgerea timpului și a întregului bazin de energie a marcatorilor de altădată, Koljci și Ivan, nereveniți la formă după îndelungatele accidentări.

Una peste alta, Dan Petrescu s-a întors. Mai bine mai târziu decât niciodată. Rămâne de văzut dacă și cât o mai ține?


  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – CFR Cluj: 2,27 este cota pentru „Universitatea Craiova marchează primul gol”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT