Editoriale

“Chirurgul” Andrei Vochin. Analiză tăioasă despre cel mai slab derby: “Dică și Mircică, fără frică. De penibil!”

12.11.2018 | 14:33
Chirurgul Andrei Vochin Analiza taioasa despre cel mai slab derby Dica si Mircica fara frica De penibil
Cristian Balgradean il saluta pe Sergiu Hanca dupa meciul de fotbal dintre Dinamo Bucuresti si FCSB, contand pentru Liga 1 Betano, disputat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 11 noiembrie 2018.
ADVERTISEMENT

Aseară am avut încă o dată confirmarea că avem o presă de Liga Campionilor. Atâta tam-tam, atâta desfășurare de forțe prin paginile print sau online, prin studiourile de televiziune. Sute de știri, zeci de materiale de analiză și anchete-mozaic au îmbrăcat derby-ul Dinamo – Steaua în niște haine de gală, pe care protagoniștii le-au purtat de-a dreptul ilicit.

Oamenii tastaturilor au făcut risipă de energie, au adus în prim-plan un război ajuns la a 174-a bătălie, au făcut trimitere la eroii de aievea și, blasfemie!!!, au încercat chiar comparații între ce fuseseră, Voinescu, Lobonț,  Gică Constantin, Belodedici, Lăcătuș, Dudu și Dumitrache, Liță și Puiu, Cămătaru, Răducioiu, Balint și Vlădoiu. Pe la televiziuni s-au perindat Ilie Dumitrescu, Marius Niculae, Miu, selecționerii Rădoi și Contra, cu toții încercând să țină viu acest Clasico de România. Un fel de reclamă exacerbată, că, vorba aceea, reclama e sufletul comerțului. Comerțul de duminică seară, însă, …sufletul!!!

ADVERTISEMENT

Două ocazii în 90 de minute! Dați-ne banii înapoi!

Rar mi-a fost să văd, în ultimii 40 de ani, un Dinamo – Steaua mai slab ca ăsta. Dacă e să scoatem din calcul fazele celor două penalty-uri care au stabilit scorul final, gazdele și-au trecut în cont două momente periculoase pentru poarta lui Bălgrădean, iar oaspeții nici una!!!! Măcar un lucru se confirmă: că din două echipe umflate cu pompa, ale celor mai importante branduri din fotbalul românesc, selecționerul Contra n-a chemat la lot decât un singur jucător! Corectă alegere, ar zice cele vreo douăzeci de mii de spectatori și cele câteva sute de mii de telespecatori, plătitori de bilete sau de abonamente tv, care au rămas cu buza umflată după acest derby. Oameni seduși și abandonați.

Antrenori de muzică ușoară

Mircea Rednic a apelat la o strategie din vremea Beatelșilor. A anunțat la conferința de presă că va sta la cutie și va juca pe contraatac, iar la ora meciului a încercat un pressing în ultima treime. Și la trombon, jocul ăla de cărți în care se întrec mincinoșii, am văzut scheme mai înșelătoare. Șansa lui a fost doar aceea că a întâlnit cea mai slabă Steaua/FCSB de când se televizează derbyul pe la noi.

ADVERTISEMENT

Norocul lui a stat în faptul că pe acest fond de joc haotic, dar avântat, celălalt antrenor n-a știut cum să reacționeze sau n-a avut minimele arme de cotrapresing pentru a face varză aceste ieșiri neantrenate, lăbărțate și necontrolate. Cu un adversar întins pe vreo 70 de metri, oamenii lui Dică n-au fost în stare să ajungă articulat măcar o data într-o zonă de finalizare. Nici nu vreau să mă gândesc cam ce pățeau apărătorii adverși, dacă Panduru, Lăcătuș sau Ilie Dumitrescu primeau pe mână asemenea spații. Doar că ei erau antrenați de Ienei, Iordănescu, Dumitriu sau Stoichiță.

Unde-i mingea și grămada!

Scuza principală pentru oboseala asta de derby a fost terenul. Care, într-adevăr, s-a ridicat la înălțimea întâlnirii: puțin mai mult decât nimic. Dar asta nu pentru că Primăria ”a organizat o șușanea cu copii”, cum păcătos a grăit la final gura lui Rednic. Da, momentul ales a fost total neinspirat! Pentru că, altfel, nimic din ce oferi copiilor nu înseamnă șușanea, domnule Rednic! E adevărat că, la vârsta lor, nu sunt încă purtători de comision, ca să vă stârnească interesul. Dar ei sunt singura noastră șansă ca într-un viitor să nu mai asistăm la penibilități de derby de genul ăsta! De meciuri între cele mai titrate echipe din România în care să vedem scenele de la pitici, unde e mingea și grămada!

ADVERTISEMENT

Dă-mi-o mie, na-ți-o ție! Asta-i, tată, strategie!

Cifrele meciului, oferite prompt de INSTAT, vorbesc răspicat despre calitatea lui. Când procentajul paselor precise e de 72% în cazul FCSB și 83% pentru Dinamo, echipă care a jucat în superioritate numerică aproape o repriză!!!, nu poți avea pretenții de fluiditate.

Știți ce rezultă din asta? Că dintr-un total de 611 pase precise, doar 9 (nouă) au fost pase ofensive!!! Că Dinamo a avut o medie de timp de posesie de 14 secunde, iar FCSB de 10!!! Că FCSB a avut o singură secvență de posesie mai mare de 45 de secunde, iar Dinamo, echipă cu un om în plus timp de o repriză, doar 3 astfel de momente!!! Adică un fel de du-te vino, de țaca-paca, de bufa-bufa!! Problema e că pentru asta nu trebuie să vii pe Arena Națională la derby-ul fotbalului românesc. Poți rămâne liniștit la Liga a 5-a, la 11 dimineața și prinzi și ciorba de burtă de la prânz!

ADVERTISEMENT

14 cornere, unul bun. 29 de centrări, doar 5 la coechipieri!

Dacă Dică are scuza că echipa lui a fost nevoită să evolueze în inferioritate numerică aproape o repriză, strategul de pe banca lui Dinamo a atins performanța ca, în perioada de superioritate, să nu expedieze nici un șut pe poarta lui Bălgrădean!!! Nu că înainte ar fi reușit mai mult. Norocul lui rămâne acela că trebuie să fie comparat cu omologul lui, a cărui echipă a izbutit să tragă de două ori pe poartă dintr-un singur penalty!!!!

La centrări au stat mai bine: au ajuns la colegi 5 mingi trimise din margini. Dintr-un total de 29!!! Și ca să închei această statistică neagră, hai să vă mai zic una: din 14 cornere bătute (6 Dinamo- 8 FCSB), unul singur a ajuns a creat pericol. Nu-i de mirare că un altul, cel din minutul 39, bătut de oaspeți, s-a transformat în faza penalty-ului gazdelor la poarta cealaltă! Da, știu, jocul greșeala așteaptă. Doar că în Derby de România, ediția 174, ea a apărut din 10 în 10 secunde! Șocant!

  • 0 șuturi pe poartă a expediat FCSB în prima repriză
  • 0 șuturi pe poartă a expediat Dinamo în repriza a doua, când a avut și superioritate numerică
  • 1 singur jucător din cei 28 folosiți, a avut ocazii în acest derby: Daniel Popa, cu două șanse
ADVERTISEMENT