Veste bună: fără rezultatele lui Lennon, Rapid e-n primele 6!
Veste proastă: tot în același clasament nu prinde podiumul
Chiar dacă se tot ferește public de a intra într-o comparație cu predecesorul său, pe Marius Șumudică îl tot mănâncă să facă referire la trecut. Corectitudinea politică de care ar tot vrea să se țină, dar care se lipește de el cam ca apa de gâscă, îi tot zice să se abțină. Instinctul însă nu și nu, astfel că fantoma lui Lennon îi tot apare în cale. Sincer să fiu, nu prea înțeleg de ce tot insistă, pentru că lucrurile îmi par clare și, pentru moment, îi sunt favorabile.
În decursul a câtorva săptămâni, noul tehnician al Rapidului a făcut ordine prin lotul de jucători. A putut evalua situația destul de repede, a făcut un necesar de jucători pentru obiectivele sale și, având ușa deschisă a patronatului și contul dispus spre cheltuială, a transferat pe ultima sută de metri câteva piese importante pentru filosofia lui de joc.
Prin mișcările făcute, valoarea lotului Rapidului a crescut cu aproape 7,5 milioane de euro. Tobias Christensen (1,5 mil), Mihai Dobre (1,0 mil), Clinton Njie (0,95 mil) și Aaron Boupendza (4 mil.), piesele introduse de el în SuperLiga, au însemnat o ajustare pozitivă de circa 25% a valorii lotului, ceea ce l-a ajutat, dar îl și obligă la mai mult. Pentru că Rapidul are în momentul de față al doilea lot după FCSB conform transfermarkt.com.
Cu lotul ramforsat, noul tehnician din Giulești a avut curajul de a schimba din mers modulul de joc. După câteva etape de rătăciri și bâjbâieli, a trecut la 1-3-4-3, sistemul lui preferat. Întâmplător sau nu, din acel moment, Rapidul n-a mai fost echipa aceea imprevizibilă, care să primească gol în fiecare meci și care să nu convingă pe nimeni că tot ce face nu e altceva decât rolul hazardului. Vișiniii au închis ușile către propria poartă, au fost preocupați în primul rând să nu mai încaseze gol. Ceea ce au reușit, oferind încredere unei ofensive ce a început să miște.
În decursul celor 10 jocuri oficiale disputate, 9 în campionat și unul în Cupă, Rapidul a reintrat în primul obiectiv și a pornit foarte bine în cel de-al doilea. De când a schimbat sistemul, Șumudică a mai făcut un lucru corect și benefic: a stabilizat un prim ”11”. Dacă vrei rezultate trebuie să ai omogenitate. Echipa de bază se conturează greu, dar după ce ea prinde formă cei de pe bancă trebuie să arate prin realizări concrete că merită să intre de la început. Asta înseamnă că aportul rezervelor trebuie să se vadă mai întâi pe tabelă. Din nou, avantaj pentru echipă.
Cu toate acestea realizate, tehnicianul Rapidului a făcut ca echipa să înceapă să acumuleze puncte. Dacă tragem o linie îmaginară pentru a separa era Lennon de ce a lui Șumudică, observăm că, spre deosebire de cele 5 puncte acumulate de britanic în primele 6 etape, Șumi a strâns 15 puncte. Un clasament al SuperLigii realizat pentru etapele 7-15 arată astfel:
Așadar, în mandatul lui, Șumudică e-n grafic. Asta-i vestea bună. Raportat însă la valoarea lotului, poziția 4-5 nu e încă ce trebuie. Egalul cu FCSB, prima clasată în topul valorii loturilor, acel 0-0 pe terenul ei, este un mare plus pentru tehnicianul rapidist.
Vestea rea e că domnul Șucu e un ”data-driven manager” și obișnuiește să lucreze cu cifre. Iar tabelul transfermarkt nu lipsește din ședințele domniei sale! Asta-I enervant la ăștia care nu se pricep la fotbal: văd că investiția e de locul 2 și cer rezultate cel puțin egale.
Carevasăzică, felicitări, Șumi, pentru ce ai făcut până acum, dar targetul mutinaționalei tale e podiumul în SuperLigă și finala Cupei. Hai că, până acum, pe ”milestones” stai bine!