Sport

Andrei Vochin analizează cifrele sumbre ale fotbalului românesc: ”Ultimii din Europa”

Andrei Vochin, specialistul FANATIK, analizează eficacitatea echipelor din fotbalul românesc și a ajuns la concluzia tristă că suntem la coada Europei din acest punct de vedere
09.12.2021 | 08:13
Andrei Vochin analizeaza cifrele sumbre ale fotbalului romanesc Ultimii din Europa
Andrei Vochin face o altfel de analiză a eficacității echipelor din Liga 1. Sursă foto. Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fotbalul românesc se vinde bine. Valoarea drepturilor TV plasează Liga 1 la jumătatea topului campionatelor din Europa. Analiza eficacității echipelor arată, însă, că milioanele plătite de televiziuni nu se justifica.

De ce ne ia somnul când privim multe dintre jocurile din primul nostru eșalon? De ce numărul spectatorilor prezenți în tribune a scăzut an de an chiar și înainte de apariția restricțiilor impuse de pandemie?

ADVERTISEMENT

De ce interesul consumatorului de entertaining pentru fotbalul românesc scade pe zi ce trece conform tuturor sondajelor de opinie? De ce avem probleme în a selecta atacanți centrali pentru toate loturile naționale?

Unde se situează fotbalul românesc din punct de vedere al eficienței

La toate aceste întrebări se pare că un răspuns se conturează a fi numitorul comun. Cauza tuturor problemelor invocate. Sursa acestei maladii care pare să paralizeze pe zi ce trece sportul favorit al românilor.

ADVERTISEMENT

Campionatul Ligii 1 a ajuns PE ULTIMUL LOC la capitolul GOLURI MARCATE între toate întrecerile interne din primele trei divizii naționale din Europa!!!

Cu o medie de 2,13 goluri marcate pe meci, Liga 1 este sub oricare alt campionat, indiferent că vorbim de întrecerile ”zeilor” din primele Top 5 (Anglia, Spania, Italia, Germania, Franța), de diviziile secunde din Polonia, Cehia sau întrecerile din al treilea eșalon de oriunde. Și, mai mult, la o distanță uriașă!

ADVERTISEMENT

În fapt, într-o statistică efectuată de transfermarkt, care baleiază tot fotbalul continental până la diviziile 5 sau 6, singurul loc unde se înregistrează o medie de goluri inferioară celei din campionatul nostru este Divizia a 4-a din Spania, acolo unde într-o singură serie din 5, ultima, găsim un procentaj inferior: 2,08 goluri pe meci!

Rezultatul cercetării are darul să șocheze. Liga 1 din România nu e nici cea mai săracă, nici cea mai puțin populată cu jucători de valoare, nici cea mai puțin atractivă, judecând după sumele investite de televiziuni în achiziționarea drepturilor TV, nici printre ultimele în coeficientul UEFA.

ADVERTISEMENT

Nu, România e undeva pe locurile 25-30 cam la toate capitolele financiare invocate, și pe ultimul loc, 54, între primele Ligi ale țărilor europene la capitolul eficacității.

Fotbalul românesc între iluzie și realitate

Optimiștii ar zice că suntem urmașii lui Traian și la fotbal. Adică, adepții ”Catenaccioului” italian din anii 60-70. Că avem fundași de fier și defensive impenetrabile.

Că suntem niște stânci de care se tem toate armatele ofensive ale lumii. Recentele experiențe numite Laci și Karagandy în cupele europene ne arată că marile probleme ale echipelor noastre de club nu sunt prezente în absolut toate zonele terenului, dar, cu preponderență, în cea ofensivă.

Revenind la Liga 1, suferința ofensivă este relevată și de o altă problemă demnă de notat în Cartea Recordurilor. 11 dintre cele 16 participante în Liga 1 au un număr de goluri marcate mai mic decât numărul de puncte acumulate!!!

Doar CFR, FCSB, CS Universitatea Craiova, Dinamo și Clinceni au mai multe goluri marcate decât puncte obținute. Și asta în condițiile în care ultimele două au câte 9, respectiv 7 puncte.

La polul opus, Voluntariul are un raport incredibil, cel mai bun din Liga 1, din acest punct de vedere. Chindia (12 goluri pentru 19 puncte) și Mioveni (11 goluri pentru 17 puncte) o secundează cu brio.

  • 22 de goluri a marcat Voluntariul cu care a obținut nu mai puțin de 32 de puncte!!!

Situația riscă să devină dramatică dacă nu se va interveni în vreun fel pentru a remedia defectul major de fabricație pe care-l reclamă în acest moment Liga 1.

Dacă vom continua să asistăm cu mâinile în sân la acest fenomen dăunător, gluma aceea care circulă pe net va deveni slogan pentru întrecerea noastră fanion. Anume că în curând vom începe să primim mesaje pe mobil de genul: Averitizare Ro-Alert!!! S-a marcat în Liga 1!

ADVERTISEMENT