News

Andrei Vochin analizează derby-ul FCSB – Craiova: Man&Co Show

23.12.2019 | 01:25
Andrei Vochin analizeaza derbyul FCSB  Craiova ManCo Show
ADVERTISEMENT

Păi, ce-am făcut, Bobiță? Ne băgași în ceață. Carevasăzică, Gigi Becali e tot timpul pe banca FCSB-ului, conform declarației amuzante a lui Victor Pițurcă. Cu el acolo, roș-albaștrii au făcut un adevărat tur de forță după eliminarea din Europa League: 16 meciuri în campionat și Cupă, 13 victorii, două egaluri (cu CFR și cu Dinamo) și o singură înfrângere. De pe ultimul loc în Liga 1 ajunge să ierneze pe podium, în Cupă se califică în ”sferturi”, iar în dispută directă cu Craiova obține 6 puncte din tot atâtea posibile fără să primească gol.

Îi dăm licență sau o lăsăm mai ușor cu ironiile? Ori, cel mai bine, recunoaștem cam cine suntem, dacă o echipă în care decide patronul și problemele tehnice ajunge să aibă un asemenea parcurs în fața altora, chipurile, manageriate corect.

ADVERTISEMENT
  • (P) Cota BETANO pentru CFR Cluj – FCSB: 1.97 este cota pentru ”2-3 goluri”. Vezi aici toate cotele!

Andrei Vochin analizează FCSB- Craiova: Man&Co Show versus Lei în blană de motan

”Vreau victoria!”, a spus Pițurcă înainte de plecarea spre București. Pentru asta a pregătit și surpriza de a juca un fel de 4-4-2, cu Ivan și Mihăilă pe post de vârfuri. Și a gândit că trebuie să provoace jocul. Să domine. Surprinzător pentru un antrenor care și-a construit succesele de la naționale pe un joc mai degrabă reactiv. Și, cu atât mai mult cu cât avea pe mână un lot inferior valoric. E ca și cum Dan Petrescu s-ar fi apucat să atace Celticul și Lazio, sau, pe vremuri, Victor Pițurcă să se arunce peste Franța sau Italia.

ADVERTISEMENT
  • 37,8 milioane euro e valoarea lotului FCSB, conform transfermarkt
  • 27,5 milioane de euro e valoarea lotului Craiovei, conform transfermarkt

Simplu, calm, pragmatic

Dincolo, Vintilă și Gigi au avut replică la ceea ce a propus Craiova. A folosit inițial un 3-4-1-2, pe care l-au schimbat din mers într-un 4-3-1-2, după accidentarea timpurie a lui Soiledis. În față, Coman și Man, secondați de Tănase, au frânt intenția de construcție olteană printr-un presing și o presiune începută de la fundașii lor centrali.

ADVERTISEMENT

Iar pe jocul de posesie au optat pentru dese schimbări de direcție, cu diagonale venite din spate și destinate fundașilor laterali Crețu și, mai ales, Panțîru, poziționați, deseori, pe linia atacanților. Ce superiorități (2 contra 1 sau 3 contra 2) s-au creat în acele zone de teren…

No look goal

Ce a urmat? Nicio emoție la poarta lui Bălgrădean, în primul rând, și liniște în așteptarea greșelii adversarului. Iar când în fața lui portarului Popescu sunt Acka și Bălașa, așteptarea n-are cum să dureze prea mult. Scânteia a fost aprinsă de Man. Cursa acestuia din finalul primei reprize, în care s-a debarasat de fundașul de culoare cu o lejeritate incredibilă, urmată de o execuție în care s-a uitat la Coman, ca și cum ar fi vrut să-i paseze, și a aruncat mingea în plasă fără să privească poarta, a fost începutul sfârșitului Universității.

ADVERTISEMENT

În numai 5 minute, bucureștenii și-a făcut rost de două goluri și un penalty ratat, la capătul unei reprize în care nu ajunseseră la poartă decât o dată până atunci.

  • 4-0 pentru FCSB a fost raportul ocaziilor în prima repriză
  • 61% – 39% pentru FCSB a fost raportul posesiei în prima repriză, conform InStat
  • 58% – 42% pentru FCSB a fost raportul duelurilor câștigate în prima repriză, conform InStat

De ce așa târziu cu schimbările?

La pauză, Craiova ne-a mai oferit o surpriză. N-a făcut nicio modificare. Nici de sistem, nici de jucători. Acka și Bălașa au rămas acolo, prilej pentru Man&Co să se mai distreze un pic cu ei în minutul 48. Se zice că antrenorii mari se văd la pauză și la schimbări.

Victor Pițurcă a ratat prima oportunitate, dar s-a revanșat după o oră de joc, când a renunțat la Cosic Warrior și a mai băgat un fotbalist: pe Ivanov. Cu el pe teren și, mai apoi cu Mățel, Universitatea a dominat finalul și a avut șansa să reintre în meci la bara lui Zakaric.

  • 3-2 pentru Craiova a fost raportul ocaziilor după intrările lui Ivanov și Mățel
  • 61% – 39% pentru Craiova a fost raportul posesiei în ultima jumătate de oră, conform InStat
  • 56% – 44% pentru Craiova a fost raportul duelurilor câștigate în ultima jumătate de oră, conform InStat

De ce nu-i prelungiți lui Planic?

Dincolo de sisteme tactice sau de schimbări, diferența în acest ultim cap de afiș al sezonului a făcut-o calitatea jucătorilor. Man, Coman și Tănase s-au distrat cu linia de fund a oaspeților, din care doar Vătăjelu poate fi exonerat pe alocuri de erori.

Dar e suficient doar să-i comparăm pe Acka și Bălașa cu Planic și Cristea și putem avea răspunsul scorului înregistrat. În vreme ce primii doi s-au întrecut în comicării, stoperii FCSB au dominat clar duelul cu atacanții olteni. Cu o mențiune pentru sârb. La care se adaugă imediat și o nedumerire: de ce nu i se prelungește contractul?

Dar, mă rog, cum putem să ne dăm noi cu părerea în fața unuia care bântuie pe banca echipei lui și își duce echipa de pe ultimul loc până în ceafa liderului. Păi, ce-ai făcut, Bobiță?

TOP 3 jucători FCSB

  1. Dennis MAN – 312 Index INSTAT
  • Gol și pasă de gol, la care se mai adaugă cel mai mare număr de mingi periculoase oferite colegilor în suprafața de pedeapsă. Ar fi fost suficient pentru a fi declarat omul meciului, însă faza cu Acka l-a încoronat definitiv
  1. Bogdan PLANICI – 312 Index INSTAT
  • A pierdut doar două dueluri tot meciul, a fost imbatabil în jocul aerian, iar la capitolul pase corecte a înregistrat un procentaj de 92%.A contat mult în planul tactic, el reușind să furnizeze nu mai puțin de 7 pase lungi corecte, cele mai multe din toată echipa.
  1. Florin TĂNASE – 283 Index INSTAT
  • Dacă nu rata penaltyul, probabil că se bătea cu Man, Planici și Coman la titlul de omul meciului. A oferit un assist de gol și a greșit doar 5 pase tot meciul.
  • Niciun jucător al Craiovei nu a depășit pragul de 300 – Index InStat, care echivalează cu nivelul inim internațional. Cel mai aproape a fost Bogdan Vătăjelu (293 – Index InStat)
ADVERTISEMENT