Fotbal intern

Andrei Vochin analizează victoria României: “Normalitatea de a bate Lituania. Dar cum?”

19.11.2018 | 10:40
Andrei Vochin analizeaza victoria Romaniei Normalitatea de a bate Lituania Dar cum
ADVERTISEMENT

O echipă de pe locul 129 în lume trebuie bătută de una aflată vreo sută de locuri mai sus, chiar dacă nici noi nu ne putem lăuda cu pozițiile de altă dată. O echipă care are în componență jucători ce valorează doar 8.5 milioane de euro, conform transfermarkt, trebuie bătută de un adversar de vreo 7 ori mai bine cotat.

59 de milioane de euro valorează în acest moment lotul României pe transfermarkt. Serbia face 234 de milioane, iar Muntenegru 78!

ADVERTISEMENT

România a învins de două ori Lituania în această divizie a treia a Europei, făcându-și datoria, raportat la cifrele de mai sus, și și-a depășit statura contra Serbiei și Muntenegrului, indiferent de ce vrem noi să ne închipuim că suntem la această oră. Dincolo de normalitatea rezultatelor cu balticii, mai contează un lucru atunci când cei mai bine cotați îi bat pe cei mai slabi: modalitatea în care o faci.

Dominați la Vilnius

Acum o lună, la Vilnius, n-am arătat deloc bine. Am avut o singură scuză, terenul sintetic, și o grămadă de restanțe la capitolul joc în câmp. Până la urmă am scos-o la capăt cu golul izbăvitor al mult contestatului Maxim, omul care apare la rampă cu execuții și reușite decisive, cum au fost pasele sau golurile cu Finlanda, Faroe, Armenia, desi a fost sărit de la selecții de Iordănescu la turneul final Euro și de Daum, în cam tot mandatul lui.

ADVERTISEMENT

Dominanți la Ploiești

Sâmbătă seară, la Ploiești, lucrurile au stat complet altfel. România a trecut de Lituania într-o manieră seniorală, fără niciun pic de emoție, așa cum îi șade bine unei naționale superioară valoric adversarului. Aș îndrăzni să spun că a fost cel mai bun meci din actuala campanie de Nations League.

Primul meci fără obligații pentru Contra

Întâmplător sau nu, a fost abia cea dintâi partidă oficială în care Contra a putut alege din tot ce a avut mai bun. Până acum, dovedind un altruism pe care nu l-am întâlnit la niciun selecționer, fie că el s-a numit Pițurcă sau Iordănescu, Cosmin a pus interesul echipelor naționale, de tineret și U19, mai presus de al său, lăsând colegilor Rădoi și Boingiu tot ce au avut nevoie, chiar dacă fotbaliști precum Pușcaș, Cicâldău, Nedelcearu, Ivan, Drăguș, Băluță i-ar fi fost de trebuință la prima echipă. Jos pălăria pentru atitudine!

ADVERTISEMENT

Cu toate cărțile disponibile, mai puțin accidentații Pintilii, Chiricheș sau Dragoș Grigore, selecționerul a putut să gândească palnul tactic pentru al doilea meci cu Lituania. Unul ofensiv echilibrat, cu doi fundași maturi, Săpunaru și Moți, protejați în permanență de Anton, și apoi o quintă de atac mobilă în care am regăsit două vârfuri, Pușcaș și Keșeru, două benzi mobile, Maxim și Chipciu, colaborând bine cu lateralii Benzar și Bancu, și un regista basso, cum zic italienii, Nicu Stanciu, regizorul majorității acțiunilor de atac. A rezultat un 3-0 final, dar, în același timp o statistică a partidei așa cum naționala României n-a mai avut de mult timp: suverană la toate capitolele.

[table id=3 /]

Dincolo de sistemul tactic ales și de piesele cele mai în formă pe care le găsește de cuviință să le etaleze un antrenor, atitudinea din timpul celor 90 de minute contează enorm. Ea se reflectă în cele din urmă pe tabela de marcaj. Dar până acolo se construiește din implicarea în faza defensivă și în capacitatea ofensivă.

ADVERTISEMENT

Prima e data în raportul INSTAT de Indexul intensității acțiunilor defensive. Adică de numărul de dueluri câştigate și de intercepții al echipei în apărare într-un minut de posesie al adversarului. Cu alte cuvinte, cât de repede iei mingea de la adversar pentru a o putea duce la poarta cealaltă.

  • 9,2 la 6,3 pentru România a fost Indexul intensității acțiunilor defensive în meciul cu Lituania

Al doilea indicator INSTAT e coeficientul mentalității ofensive. Adică raportul dintre acțiunile active de atac și acțiunile de păstrare a posesiei și controlului balonului al echipei (pase pregătitoare). Coeficientul mai ridicat indică un stil mai ofensiv, mai vertical de joc al echipei.

  • 4,1 la 3 pentru România a fost Coeficientul mentalității ofensive în meciul cu Lituania

Pe zona de posesie am avut ceva ce nu prea mai regăsisem de mult, indiferent dacă jucam cu Grecia sau Ungaria, cu Irlanda de Nord sau Faroe, cu Polonia sau Danemarca: 30 de secțiuni de joc mai lungi de 20 de secunde și nu mai puțin de 8 porțiuni de peste 45 de secunde!!!

Pe plan individual, câțiva ”tricolori” s-au situat peste media echipei:

  1. Claudiu Keșeru – 358 Index Instat
  • Folosit al doilea vârf, cel mobil, Claudiu a făcut unul dintre cele mai bune meciuri la echipa națională. A expediat 3 șuturi, toate cadrate, a avut un procent de aproape 60% dueluri castigate, ceea ce pentru un atacant e foarte bine. Are un procentaj de 74% de pase precise și de 100% de driblinguri reușite, 7 din 7!!! Și a și marcat
  1. Nicolae Stanciu – 322 Index Instat
  • Folosit în centrul liniei de 3 mijlocași din spatele celor două vârfuri, Nicu a fost principalul tunar al echipei cu 5 șuturi, 3 cadrate, 1 gol marcat și altul creat. În plus a participat la peste 100 de acțiuni de atac, cu un procentaj al paselor bune de 86%. Mai mult a încercat și reușit cele mai multe pase lungi pentru schimbarea direcției, 7 din 7!!!
  1. Alexandru Maxim – 318 Index Instat
  • Folosit în banda stîngă, Alex a intrat mult în centrul terenului pentru a lega jocul cu Stanciu, Keșeru sau Pușcaș, eliberând totodată banda de atac pentru Bancu. Foarte ordonat în joc, a pierdut doar 4 mingi tot meciul, înregistrînd cel mai bun procentaj de pase bune, 95%!!!, ceva asemănător cu Kroos la Real sau Rakitici la Barcelona. A avut două ocazii de gol, dar a șutat o data în bară și o data în plasa laterală
  1. Paul Anton – 316 Index Instat
  • Folosit în fața fundașilor centrali, Paul și-a păstat poziția, cel mai important lucru, loc de unde a inițiat cele mai multe acțiuni offensive, 110. A recuperate cele mai multe ,mingi dintre toți jucătorii, 12, și nu a pierdut decât 8 baloane, procentajul paseleor corecte, 90%, fiind al doilea din toată echipa. Extrem de important: n-a pierdut nici o monge în propria jumătate
  1. Cristian Săpunaru – 315 Index Instat
  • Căpitanul și-a onorat banderola: 100% dueluri cîștigate, adică 11 din 11, tot atâtea mingi recuperate, cu care a inițiat, la fel ca Anton, 110 acțiuni de atac. Cu o precizie de 88% a paselor precise, Cristi a oferit, împreună cu colegul din defensivă, Cosmin Moți, siguranța de care a avut nevoie o echipă ce nu i-a permis adversarului niciun șut pe poartă!

 

 

 

ADVERTISEMENT