Sport

Andrei Vochin, avertisment pentru “tricolorii” lui Mircea Lucescu: “Se apropie Bosnia. Și nu e ce pare!”

Andrei Vochin prefațează debutul complicat în preliminariile pentru Campionatul Mondial pentru echipa națională pregătită de Mircea Lucescu.
08.03.2025 | 19:44
Andrei Vochin avertisment pentru tricolorii lui Mircea Lucescu Se apropie Bosnia Si nu e ce pare
Andrei Vochin, avertisment pentru "tricolorii" lui Mircea Lucescu: "Se apropie Bosnia. Și nu e ce pare!". Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Ne mai despart mai puțin de două săptămâni de primul meci din preliminariile CM 2026. Cum stăm? Am tras o grupă preliminară prietenoasă. Prima se califică direct la turneul final de la anul, găzduit de SUA, Mexic și Canada, a doua merge la baraj. Capul de serie, Austria, nu face parte din categoria balaurilor cu care să nu avem vreo șansă reală pentru a-l da la o parte.

Andrei Vochin, avertisment pentru “tricolorii” lui Mircea Lucescu: “Se apropie Bosnia. Și nu e ce pare!”

Dar lupta nu va fi doar cu el. În calea noastră va sta și o ”dublă” cu Bosnia, precum și lupta pentru al doilea criteriu de departajare: golaverajul. Cel la care ar trebui să lucrăm în ambele manșe ale partidelor cu Cipru și cu San Marino. Până atunci, trebuie să începem perfect, pe 21 martie, contra balcanicilor. Care nu par a fi o firmă extrem de luminoasă, însă e plină de fotbaliști importanți.

ADVERTISEMENT

România lovită de accidentări, Bosnia cruțată

Selecționerul Serghey Barbarez a anunțat lotul înaintea lui Mircea Lucescu. El conține 23 de jucători:

Portari: Nikola Vasilj (FC St. Pauli), Martin Zlomislic (Rijeka), Osman Hadzikic (Velez Mostar)
Fundași: Sead Kolasinac (Atalanta), Amar Dedic (Marseille), Nihad Mujakic (Partizan), Jusuf Gazibegovic (FC Koln), Nikola Katic (Plymouth Argyle), Adrian Leon Barisic (FC Basel), Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig), Stjepan Radeljic (Rijeka), Tarik Muharemovic (Sassuolo)
Mijlocași: Benjamin Tahirovic (Brondby), Armin Gigovic (Holstein Kiel), Dario Saric (Cesena), Ivan Sunjic (Pafos), Haris Hajradinovic (Kasimpașa), Dzenis Burnic (Karlsruher), Ivan Basic (Orenburg)
Atacanți: Edin Dzeko (Fenerbahce), Amar Memic (Viktoria Plzen), Samed Bazdar (Real Zaragoza), Ermedin Demirovic (Stuttgart)

ADVERTISEMENT

Plecând de la ideea că nimic nu se va modifica în componența lor și că, la noi, Slavă Domnului!, nu vom mai avea și alți jucători care să declare forfait în săptămâna ce va urma, să dăm drumul analizei.

Forța unei echipe naționale e dată, în principal, de valoarea jucătorilor ei. Iar acest element poate fi măsurat în mai multe feluri:

ADVERTISEMENT

1. Valoarea totală a lotului conform transfermarkt

2. Numărul de jucători care evoluează în Top 5 campionate europene

3. Numărul jucătorilor care evoluează în grupele principale ale competițiilor europene intercuburi

ADVERTISEMENT

Să le luăm pe rând:

Valoarea totală a lotului conform transfermarkt: pe hârtie noi, în realitate ei!

La prima vedere, aici am avea un avantaj, doar că el nu este unul real. România valorează pe site-ul amintit 112,70 milioane de euro pentru un lot extins la 26 de persoane, în vreme ce Bosnia acumulează 94,65 milioane de euro pentru numai 23. Problema noastră vine din indisponibilitatea unora dintre fotbaliștii noștri cel mai bine cotați.

Drăgușin, care e evaluat la 25 de milioane, și Olaru (7,5 milioane) sunt accidentați și nu au nicio șansă să evolueze pe 21 martie pe Arena Națională. Mai mult, Coman (6 milioane), Drăguș (4 milioane), Bîrligea (3,8 milioane) și Mihăilă (3 milioane) sunt incerți la acest moment și șansele ca ei să se poată regăsi în lotul sau în formula de sart a lui Mircea Lucescu sunt mai degrabe mici.

Aritmetica ne dă, așadar, fiori. Fără cei invocați, valoarea lotului României scade la 63,4 milioane, ceea ce devine o mare prblemă, deoarece, oricare ar fi înlocuitorii lor, ”tricolorii” n-au nicidecum rezerviști cu cotații atât de importante. În lipsa celor invocați, oamenii cei mai bine plasați în ierarhia transfermarkt rămân:

  • Dennis Man – 17 milioane euro
  • Andrei Rațiu – 7 milioane euro
  • Răzvan Marin – 4 milioane euro
  • Nicoale Stanciu – 4 milioane euro
  • Alexandru Mitriță – 4 milioane euro

În contrapartidă, adversarii noștri din meciul de debut stau mai bine. Dacă la noi valoarea însumată a primilor 5 este de 36 de milioane, la ei cvintetul celor mai bine cotați se ridică la 62 de miloane, ceea ce înseamnă apropape dublu!!!

  • Ermedin Demirovic – 28 milioane de euro
  • Amar Dedic – 15 milioane de euro
  • Sead Kolasinac– 10 milioane de euro
  • Jusuf Gazibegovic – 5 milioane de euro
  • Adrian Leon Barisic – 4 milioane de euro

Numărul de jucători care evoluează în Top 5 campionate europene: 4-3 pentru ei

Accidentările au lovit cel mai tare în zona noastră de forță, TOP 5 (Premier League, Serie A, La Liga, Ligue 1 și 1. Bundesliga), cea în care crescusem binișor în ultimii doi ani. Fără Drăgușin (Tottenham) și, foarte posibil, Mihăilă (Parma), Coman (Cagliari) și Sava (Udinese), România rămâne cu doar 3 jucători în principalele 5 campionate europene:

  • Dennis Man (Parma)
  • Andrei Rațiu (Rayo Vallecano)
  • Răzvan Marin (Cagliari)

Și la acest capitol, la care, în condițiile în care ai noștri nu ar fi avut neșansa accidentărilor în lanț am fi stat mai bine, Bosnia ne depășește: 4 dintre fotbaliștii lui Barbarez joacă în Top 5!

  • Sead Kolasinac (Atalanta)
  • Ermedin Demirovic (Stuttgart)
  • Amar Dedic (Marseille)
  • Nikola Vasilj (FC St. Pauli)

Numărul Jucătorilor care evoluează în grupele principale ale competițiilor europene intercuburi: noi cu cei de FCSB, ei cu cei din Champions League

România a însemnat ceva în acest sezon al cupelor europene. FCSB este în continuare în competiție, după ce a terminat grupa principală pe locul 11 și după ce a trecut cu două victorii uriașe în fașa lui PAOK Salonic în faza optimilor de finală. Probabil că 4-5 jucători se vor regăsi în lotul convocat de Mircea Lucescu. În plus, telegrame de convocare au mai primit Ianis Hagi (Rangers – Europa League) și Vlad Dragomir (Pafos – Conference), ambii calificați cu echipele lor în ”optimi”.

De partea cealaltă, Bosnia a fost reprezentată la nivel înalt de Borac Banja Luka. Campioană în sezonul precedent, Borac a trecut primul tur preliminar, eliminând-o pe Egnatia KF, din Albania, după lovituri de departajare, dar s-a oprit în al doilea tocmai în fața echipei lui Răzvan Lucescu. Cu două victorii, 1-0 și 3-2, grecii i-au retrogradat pe bosniaci în Europa League, dar și acolo traseul viitorilor noștri aversari a fost cumva similar.

Au izbutit să treacă, inițial, de KI Klaksvik, reprezentatnta Insulelor Faroe, după prelungiri în retur, dar au fost dați la o partre de Ferencvaros (Ungaria) și au fost trimiși în a treia competiție continentală. Acolo unde n-au mers doar ca să fie drumul cu oameni, ci au reușit calificarea în primăvară de pe poziția a 20-a.

Mai mult, în ”16”-imi au eliminat pe Olimpja Ljubliana!!! Joi, când FCSB pierdea acasă cu Lyon, Borac termina la egalitate lui Rapid Viena, 1-1, păstrând, în continuare, șanse să ajungă chiar în faza sferturilor. Chiar în aceste condiții, Barbarez n-a chemat niciunul dintre bosniacii de la Banja Luka la lot!!! N-au avut loc de alții care joacă în cupele europene: Edin Dzeko (Fenerbahce – EL), Amar Memic (Viktoria Plzen – EL), Ivan Sunjic (Pafos – Conference) și, în mod special, cei ce au evoluat în Champions League, Demirovic și Kolasinac.

Carevasăzică, noi venim cu reprezentanții unei echipe din Europa League, iar ei cu alții din EL și Conference, dar și cu doi din Champions League, competiția supremă, acolo unde România n-a avut anul acesta niciun reprezentant.

Atuurile noastre înainte de partida cu Bosnia

Statistic, nu prea stăm bine. Bosnia, abia locul 74 în clasamentul Mondial, a evoluat, grație valorii individuale a unora dintre jucători,  în prima divizie a Ligii Națiunilor, acolo unde noi am evoluat abia în a treia. Ei au retrogradat, noi am promovat.

Mai important însă, iar acesta e un prim atu, că noi ne-am calificat la Euro 2024 fără înfrângere și am reușit ieșirea din grupe, ceea ce nu se mai întâmplase de aproape un sfert de secol.

Al doilea atu e acela că, terminând cu maximum de puncte grupa de Nations League, avem o plasă de salvare într-un eventual baraj în primăvara viitoare.

Al treilea atu e reprezentat de faptul că ”Zidul Galben” se va însufleți din nou pe Arena Națională, FRF izbutind să comută pedeapsa de suspendare de acum pentru ediția viitoare de liga Națiunilor.

Și, în fine, al patrulea atu, poate cel mai important, e că la noi pe bancă stă Mircea Lucescu. Pentru a cărui valoare nu a fost inventată încă o unitate de măsură!