Duminica arzătoare de august debutase excelent pentru vișinii. Întâi, o superafacere avea să-și găsească strângerea finală de mână. Când s-a suit în jetul pus la dispoziție de generosul patron al clubului, Dan Șucu, pentru a merge la următorul club al carierei lui, Sparta Praga, Albion Rrahmani a pus punct nu doar unei aventuri fotbalistice importante, ci și unei operațiuni financiare cu impact pozitiv pentru bugetul clubului. Cumpărat cu nici un an în urmă în schimbul a circa 600.000 de euro de la Ballkani, kosovarul a fost vândut cu circa 5 milioane.
Pentru orice club din România, income-ul provenit din vânzările de jucători reprezintă un pilon important al surselor de venit. De la preluarea de către domnul Șucu a pachetului majoritar al societății, departamentul de scouting a fost încurajat și finanțat pentru a putea produce.
Și el, contrar opiniei generale, și-a făcut treaba. Chiar dacă e condus de ”un băiat de 31 de ani pe care nici nu știm cum îl cheamă” (am reprodus descrierea cu iz de persiflare pe care foștii fotbaliști i-o fac lui Daniel Sandu), departamentul ăsta a reușit, printer altele, să producă în această vară circa 7 milioane de euro doar din vânzarea lui Krasniqi și Rrahmani. Asta în condițiile în care investiția în ei se cifrează undeva la doar 25% din suma încasată. Obiectiv îndeplinit!
A doua miză a zile era meciul. Dar, înainte de rezultatul final, am detectat încă o parte de strategie de care managementul clubului dorește să se țină cu dinții. Promovarea jucătorilor tineri înseamnă, în fapt, plantarea semințelor pentru viitoarele culture fotbalistive valoroase care să ajute clubul să crească organic.
Și aseară, la derby-ul cu Dinamo, Rapidul și-a confirmat statutul de cea mai tânără echipă din SuperLiga. Scuza că situația în clasament e dificilă și că urmează un meci cu miză emoțională uriașă pentru fani nu a fost folosită atunci când a fost anunțat primul ”11”. În echipa de start, Neil Lennon a folosit doi jucători români under 21, pe Ignat și pe Borza, pentru ca finalul meciului să urce numărul la 4, prin introducerea lui Rareș Pop (la pauză!) și a lui El Sawy.
Dacă la asta mai adăgăm că slovacul Jambor e născut 2003, că vedeta echipei, Petrila, n-a făcut încă 24 de ani sau că un alt proaspăt transfer, Gojkovici, e cam de aceeași vârstă, avem tabloul unei echipe care, în paralel,cu căutarea rezultatului, se preocupă cum trebuie de viitor. Alt obiectiv atins!
Ceea ce vede și așteaptă lumea în principal de la o echipă cu tradiția Rapidului rămâne însă clasamentul. Ziua de ieri a Giuleștiului a fost la vreo 20 de minute de a fi perfectă. Într-un meci încâlcit, fără multe faze de poartă, cu multă adrenalină, dar puțin spectacol fotbalistic, gazdele au avut norocul să marcheze primele. Ai fi spus, într-un astfel de joc, că ar cam fi suficient pentru a-ți trece în cont, în sfârșit, prima victorie de sezon. Dinamo n-a fost de acord cu asta și, demn de toată lauda, nu a cedat mental. A strâns din dinți, a suferit, iar șansa avea să-i surâdă și ei până în final.
Două penaltyuri cu VAR au venit într-o simultaneitate a întâmplărilor menită parcă să facă dreptate pe tabela de marcaj în raport cu situația din câmp. Iar, nota bene, Dinamo cu o garnitură, și ea, bine garnisită de ”underi” (Bani, Cîrjan, Caragea, Licsandru) ce denotă grija pentru viitorul clubului și pentru sustenabilitatea aia financiară care să asigure normalitate, nu insolvență nesfârșită sau, mai grav, faliment.
Rapidul n-a încheiat ziua în perfecțiunea dorită. Jocul încă scârțâie, echipa nu reușește, pentru a nu știu câta oară, să securizeze victoria după ce deschide scorul. Dacă ar fi făcut-o după ce a fost în avantaj la UTA, la Buzău, acasă cu Sepsi sau cu Dinamo, astăzi în Giulești nu s-ar mai fi auzit ”Demisia! Demisia!”, ci probabil s-ar fi vorbit cu voce puternică despre cupe europene sau titlu.
8 puncte a pierdut Rapidul în aceste prime 6 etape în finaluri de meci după ce a condus.
Cu cele 5 agonisite până acum, trupa lui Lennon ar fi acumulat 13, unul mai puțin decât liderul la zi, Universitatea Craiova. Doar că, neputând face asta, obiectivul punctelor rămâne, momentan, unul neîndeplinit. Și, din păcate la fotbal, rezultatul meciului și ierarhia finală sunt singurele lucruri cu care-ți poți satisfice fanii.
Aseară, ei au plecat acasă triști, purtând în suflet senzația încă unui sezon ratat. La rândul lor, conducătorii simt presiunea rezultatului și sunt în pericolul de a vedea dracul mai negru decât este. Dar, când se vor trezi dimineață și se vor gândi la ziua de duminică, lucizi și cu capul rece, vor descoperi câte lucruri bune a făcut ieri Rapidul pentru viitorul Rapidului.