Editoriale

Andrei Vochin, concluziile după CFR-FCSB 1-0: când fizicul și mentalul se distrează cu tehnicul

03.02.2020 | 00:01
Andrei Vochin concluziile dupa CFRFCSB 10 cand fizicul si mentalul se distreaza cu tehnicul
ADVERTISEMENT

Dan Petrescu nu bătuse niciodată FCSB din postura de antrenor al CFR. Așa, și? Întrebarea e dacă a avut el vreodată cu adevărat nevoie. A fost el în vreun moment obligat s-o facă? Niciodată. În fapt, ăsta e idealul său în viața de antrenor. Să aibă nevoie, la meciurile importante, doar de un egal. Situație în care nu mai riscă nimic, ci doar așteaptă greșeala adversarului și/sau o fază fixă, ca să înmulțească punctul protejat cu 3. Pentru asta însă, are grijă de tot parcursul din campionat, tocmai pentru a putea ajunge în situația mult invidiată de a nu fi disperat să câștige.


  • (P) Cota BETANO pentru FC Voluntari – FCSB: 2,12 este cota pentru ”ambele înscriu”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT

Andrei Vochin, concluziile după CFR – FCSB 1-0. Echipă contra vedete

Dacă te uitai pe transfermarkt înainte de meci vedeai că CFR e mai puternică la portar, la linia de fund și la cea de mijloc. Per total echipă, FCSB avea cotă mai mare, grație valorii individuale a oamenilor de atac, Coman și Man, ambii valorând fiecare câte 5,5 milioane de euro. Prin comparație, cel mai valoros jucător al CFR -ului era Omrani (3,6 milioane de euro)

  • 22,8 milioane euro a fost valoarea primului ”11” al FCSB, conform transfermarkt
  • 16,65 milioane de euro a fost valoarea primului ”11” al CFR, conform transfermarkt
ADVERTISEMENT

Valoarea jucătorilor titulari de ieri pe compartimente

[table id=49 /]

*Sumele sunt exprimate în miloane de euro

Toate meciurile importante jucate în acest sezon de Dan Petrescu au purtat pecetea outsiderului. De fiecare dată, fie că a fost vorba de Astana, Maccabi Tel Aviv, FCSB, Celtic, Lazio sau Rennes, Clujul a fost echipa mai slab cotată. Dar, aproape de fiecare dată, a fost o echipă. Singura șansă de a depăși o sumă de valori. Chiar și așa, se poate obserava că primul ”11” din Gruia a câștigat bătălia posturilor, pe 3 din 4 compartimente: portar, apărători și mijlocași. Și din acest aliaj a făurit cheia succesului.

CFR, o cușcă pentru staruri

Revenind la remiza pe care și-o dorea Petrescu, ea a fost pregătită cu minuțiozitate. Așezată într-un permanent 4-5-1,  echipa campioană n-a riscat nimic. A format un bloc defensiv cu 10 jucători în spatele liniei mingii, ca o cușcă mobilă plimbându-se prin fața careului lui Arlauskis. O temniță cu zăbrele dese, prin care să se strecoare greu spre deloc tehnicii jucători ai bucureștenilor. Prinși într-o astfel de ambuscadă, Coman, Moruțan, Man și Tănase au fost obligați mai mereu să suporte dueluri fizice, să nu se joace, ci să fie nevoiți să se bată pentru fiecare balon. Și să fie puși la respect de îndată ce își manifestau intenția de a intra în ultima treime.

ADVERTISEMENT
  • 0 șuturi pe poartă a expediat FCSB pe parcursul întregului meci

Terenul și presingul, prietenii lui Petrescu

Roș-albaștrii nu aveau decât șansa să pună mingea jos și s-o joace repede. Pe un teren precum cel din Gruia, cred că și Messi ar fi avut probleme de menținere a echilibrului și de control al balonului. Având în suprafața de joc un puternic aliat, clujenii au adăugat tactica de a-și lua adversarul în presing foarte de sus. Fiecare repunere din careul mic a oaspeților, care intenționau să plece cu mingea de jos, a fost zădărnicită de presiunea atentă făcută de trioul ofensiv al clujenilior: Deac – Omrani – Costache. Din acest motiv, FCSB a fost obligată să plece cu minge lungă, câștigată de fiecare de dată de fundașii adverși.

Cum transformi punctul în puncte: Fazele fixe și erorile adversarului

Cu planul defensiv bine articulat și excelent implementat,CFR a specultat momentele fixe ale jocului și erorile adversarului pentru a transforma egalul în victorie. Prima lovitură liberă laterală (min. 3) a creat momentul în care Itu a cerut penalty, iar primul corner (min. 5) a adus și cel dintâi șut la poartă, expediat de Djokovic. Asta chiar dacă Vintilă a luat măsura de a lăsa 3 jucători la jumătatea terenului, așa cum făcea și Mirel Rădoi la Europeanul de tineret.

ADVERTISEMENT

Evident, golul a venit pe o greșeală, de data asta a lui Nedelcu, și în urma unei loviturii libere executate de Deac. Chiar dacă meciul părea să se îndrepte spre un 0-0, adevărul e că CFR merita victoria de vreme ce a fost mai periculoasă ca oponenta de peste 7 ori, conform monitorizătii InStat.

  • 1,54 – 0,21 pentru CFR a fost indexul de periculozitate în meciul de ieri
  • 4-1 pentru CFR a fost raportul ocaziilor de gol

Cum arată sacrificiul pentru echipă și responsabilitatea

Eroarea lui Nedelcu a fost însă precedată de un moment care poate vorbi despre diferența de disponibilitate la sacrificiu a jucătorilor steliști. Cu un minut înainte de gol, mijlocașul oaspeților a fost descălțat într-un contact. Mingea a rămas în joc, în posesia clujenilor, care au declanșat un contraatac. Nedelcu însă s-a oprit să se încalțe, parcă fără să-i pese ce s-ar fi putut întâmpla. Peste câteva zeci de secunde, cu gheata aranjată, i-a pasat neglijent lui Planic, determinându-l să facă faultul de eliminare, fază în urma căreia a venit și golul. Dacă așa arată sacrificiul pentru echipă, dacă asta înseamnă atitudine profesionistă, dacă jena de la gheată e mai importantă decât soarta coechipioerilor tăi, atunci e clar că Vintilă și stafful său n-au putut să activeze palierul mental pentru a putea fi la înâlțimea adversarului.

Uite de ce nu jucăm pe nicăieri pe afară!

De fapt, ceea ce s-a întâmplat aseară la Cluj explică multe dintre insuccesele fotbalului românesc la nivel internațional. Dan Petrescu a construit o echipă inestetică, de multe ori, dar care măcar se poate bate de la egal la egal cu adversarii mai tehnici și mai valoroși, tocmai pentru că poate rezista în duelul fizic, pentru că rămâne în permanență concentrată și subordonată planului tactic și pentru că pe palierul mental e capabilă de sacrificiu.

Din nefericire, aceste atribute lipsesc multora din jucătorii români cu pretenții. Și asta nu din vina lor, ci din cea a celor care îi pregătesc, care visează Messi și Iniesta peste tot, care tot vorbesc aiurea despre așa-zisa tehnicitate în ritm de doi pe patru, în loc să constriască săli de forță, să caute preparatori fizici de top și psihologi care să le lucreze jucătorii. Din acest motiv, sărmanii noștri copii, atunci când ajung în fotbalul mare, se lovesc de stânci fizice și mentale, care-i dau la o parte și râd de așa-zisa lor abilitate tehnică.

Petrescu a înțeles mult mai bine și mai realist totul. De aceea domină întrecerea nosatră internă, de aceea a prins grupele E.L., de aceea a trecut în primăvara europeană. Și tot de aceea a bătut ieri o echipă cu fotbaliști cotați mult mai bine decât ai lui.

ADVERTISEMENT