Fotbal international

Andrei Vochin critică modul cum FIFA va extinde Cupa Mondială din 2026: „O fi politically correct, dar football e tare incorect”

În exclusivitate pe FANATIK.RO, cunoscutul jurnalist Andrei Vochin critică modul cum FIFA va împărți numărul de echipe calificate la Mondialul din 2026.
04.12.2022 | 13:55
Andrei Vochin critica modul cum FIFA va extinde Cupa Mondiala din 2026 O fi politically correct dar football e tare incorect
Andrei Vochin nu e de acord cu împărțirea pe care FIFA a face pentru Mondialul din 2026. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Acum două zile, colegul Răzvan Nicolae ne-a reîmprospătat memoria, relatând, într-un amplu material pe care-l puteți lectura AICI, cum va arăta viitorul Mondial. Găzduită în premieră de 3 țări de pe continentul nord-american, Mexic, SUA și Canada, marea întrecere planetară își va extinde numărul participantelor de la 32, câte sunt acum, la 48.

Andrei Vochin nu e de acord cu modul cum FIFA va extinde Cupa Mondială din 2026: „UEFA primește cel mai mic supliment de invitații la festivalul mondial al fotbalului”

La prima senzație, pare că numai cine nu vrea nu se va califica, iar, judecând prin prisma noastră, România ar căpăta o șansă în plus să mai ajungă la balul lumii, acolo unde nu și-a mai câștigat locul din 1998. Adică de 24 de ani. Iar aidoma nouă, și alți necalificați din Europa sau de aiurea își fac același tip de gânduri. Vești bune pentru toată lumea, s-ar spune. În realitate, însă, lucrurile nu stau chiar așa pentru oricine.

ADVERTISEMENT

Dacă punem vorbele în cifre, realitatea capătă alt contur. Trecerea de la 32 de echipe la 48 afectează în mod diferit continentele. După un calcul aproximativ, în care cifrele de după virgulă din tabelul de mai jos reprezintă echipele ajunse la diferitele baraje, se observă cu ușurință că marea perdantă este Europa! Creșterea numărului de calificate la turneul final de peste 4 ani pentru continentul nostru este de la 13, în prezent, la 16, ceea ce înseamnă un plus de 23%. Sau, cu alte cuvinte, UEFA primește cel mai mic supliment de invitații la festivalul mondial al fotbalului.

Așadar, Africa aproape își dublează numărul reprezentantelor. America de Sud va avea posibilitatea să-și califice 7 sau chiar 8 dintre cele 10 echipe care participă la preliminarii. Iar în ceea ce privește Oceania, ne putem trezi cu două echipe la Mondial, asta în condițiile în care Australia candidează pentru Asia. Situație în care Noua Zeelandă va începe să concureze Brazilia, Argentina, Spania sau Germania la calificări consecutive. În mod evident, dacă nu se va încurca de Insulele Cook, Vanuatu sau Papua Noua Guinee!

ADVERTISEMENT

Cu acest tablou în față, realizăm că, de fapt, decizia de extindere a World Cup are o puternică tentă de ”politically corect”.

tabel 1
Reprezentarea Confederațiilor la Mondialele din 2022 și 2026

Europa, premianta echipelor calificate în optimi la Mondialul din Qatar

Analiza lui Răzvan a venit chiar în momentul în care în Qatar faza grupelor se finaliza, iar cele mai merituoase echipe pășeau în ”optimile” de finală. Tranșat tot pe baza confederațiilor din care provin, corpul valoros al calificatelor ne oferă un alt tablou decât cel al împărțirii planetare.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce sita cerne, fotbalul ne arată și cum ar trebui să se facă noua împărțeală a locurilor la viitoarele turnee finale. Aici, evident, Europa e premianta. 8 dintre cele 13 echipe ajunse la Doha și-au câștigat dreptul de a continua competiția, rezultând astfel cel mai mare procentaj dintre toate confederațiile, 63%. Și asta în condițiile în care Germania sau Belgia, două favorite, au plecat acasă.

Africa, marea câștigătoare a împărțirii paușale, nu a trecut mai departe decât în procent de 40%, iar America Centrală și de Nord a mai trăit, prin SUA, o singură zi în plus, până când, sîmbătă seara, Olanda a finalizat curățirea totală a CONCACAF, prima confederație care a părăsit in corpore competiția.

ADVERTISEMENT

Tabelul de mai jos arată întreaga situație de la finalul grupelor Mondialului din Qatar.

tabel 2
Confederațiile și echipele calificate în optimi la CM din Qatar

Campionatele Mondiale nu trebuie să ajungă întreceri olimpice, în care „important e doar să participi”

La situația de fapt din acest moment nu mă pot abține să nu mai adaug încă o statistică grăitoare. De a lungul istoriei aproape centenare a acestor Campionate Mondiale, câștigătoarele s-au ales doar de pe două continente. Germania, Italia, Franța, Anglia și Spania au izbutit să se încoroneze stăpâne ale lumii, ca reprezentatnte ale Europei, iar Brazilia, Argentina și Uruguay au triumfat pentru America de Sud.

  • 12-9 este scorul titlurilor mondiale în lupta Europa – America de Sud

5 echipe europene, Olanda, Cehia, Ungaria, Suedia și Croația, au jucat cel puțin o finală de Campionat Mondial. Iar alte 5 echipe ale UEFA, Polonia, Austria, Portugalia, Belgia și Turcia, plus Chile din CONMEBOL, au obținut măcar bronzul Mondial. Dacă adăugăm și locul 4, mai apar din Europa naționale ca Serbia/Iugoslavia, Rusia și Bulgaria, și ajungem la un total de 18 națiuni de pe continentul nostru care au prins măcar semifinalele în istoria World Cup.

În schimb, cu excepția SUA, care a luat bronzul în 1930, și a Coreei de Sud, care a prins locul 4 în 2002, nicio altă națională de pe celelalte continente nu a mai produs vreo mărgică la turneele finale.

Asia, Africa, Oceania, America de Nord, Centrală și Caraibeană au punctat până acum doar la principiul olimpismului, enunțat de Pierre de Couberatin: „important e să participi”. Campionatele Mondiale nu sunt sau nu ar trebui însă să ajungă întreceri olimpice, în care să ne rugăm pentru vreun înotător nu doar să ajungă la finiș, ci să nu se înece. Ele ar trebui să strână toată crema valorilor lumii.

Pentru că, altfel, acest ”politically correct” se va transforma într-un profund ”incorrect for football”.

ADVERTISEMENT