La a șaptea încercare din acest sezon, Rapid a izbutit să-și treacă în cont, în sfârșit, prima victorie. A bătut cu 2-1 la Iași, după ce a condus cu 2-0, într-un meci care a diferit mult, dar s-a și asemănat periculos cu celelalte.
A diferit, pentru că Rapidul lui Șumudică a arătat două chestiuni importante pentru orice construcție a succesului: folosirea jucătorilor potriviți pe pozițiile și în sistemul potrivite și încrederea în forțele proprii. Și s-a asemănat, pentru că finalul a fost la fel de prost controlat ca și în mandatul lui Lennon.
Până să pună mâna pe postul actual, Marius Șumudică s-a manifestat în studioul FANATIK SUPERLIGA. A fost locul din care tehnicianul fără contract a început, încă după prima etapă, să evalueze ce vedea. A contestat mai întâi sistemul cu 3 fundași centrali, explicând, pe de o parte, de ce nu este el potrivit pentru lotul actual al echipei și, pe de altă parte, că mai este și interpretat prost. N-a apucat el să-l schimbe ieri, pentru că Lennon îl modificase cu două etape în urmă. Piesele puse pe table de joc nu erau însă cele corecte.
Șumudică i-a luat la mână, pe rând, pe Blazek, pe Jambor, pe Pedro Mendes și a opinat că, în filosofia lui, nu poți avea o siguranță defensivă folosind mulți jucători fără experiență în linia de fund într-un moment în care echipa nu este stabilizată la nivel de joc și la contorul de puncte.
Ceea ce a spus Șumudică pe parcursul celor aproape două luni de exhibiție în studioul TV nu a fost doar un băț băgat prin gard, chiar dacă la acel moment așa părea sau așa era interpretat de cei care erau la conducere. Demonstrația a fost făcută aseară, o data cu anunțul primul ”11”.
Tot ceea ce a susținut la Fanatik a pus în practică la primul său meci de la Iași. Săpunaru a revenit în echipă pe postul de mascul alfa, iar toți cei criticați chiar au rămas pe bancă. În locul lor au apărut Burmaz ca vârf, Manea și Braun au completat pe o linie de fund (în care a fost păstrat, ce inspirație!!!, doar Pașcanu) ce și-a mărit exponential media de vârstă și de experiență, Oaidă a fost ales în mijlocul terenului cumva pe rolul lui Kait. Și pentru că mai este și o Regulă U21 (fără de care sunt convins că aseară n-am fi văzut niciun tânăr în echipa de start) aici ochiul și flerul noului antrenor din Giulești l-au ales pe Rareș Pop, în premieră titular în acest sezon.
Toate mișcările au rodit și, mai mult decât atât, destinul a părut că a dorit să-l arate cu degetul pe Șumudică, identificându-l pe antrenorul și analistul cu același nume drept artizanul succesului. Pașcanu și Rareș Pop au marcat, iar omul meciului a fost desemnat portarul Siegrist, pe care Șumi l-a lăsat acolo în poartă și nu a făcut greșeala de a-l scoate doar pentru că-l știa ca goal-keeper-ul adus de Lennon. Bățul prin gard nu era de fapt decât o undiță mai performantă de pescuit puncte.
Dacă ne închipuim că Șumudică a putut să modifice chestiuni de ordin tehnico-tactic în două antrenamente până la meci probabil că n-am jucat niciodată alt fotbal decât cel pe calculator. Nu, niciun antrenor din lume nu poate avea un impact de acest gen. În două zile nu poți să faci altceva decât să umbli la mintea jucătorilor. La încredrera lor. La ramforsarea sentimentului de putere. La mândrie și orgoliu. La toate astea, Șumudică e foarte bun și, de aceea, reușete să impacteze la început cam pe oriunde pe unde se duce.
Ceea ce a diferit radical asaeră față de tot acest sezon a fost prezența giuleștenilor la finalizare. Niciodată până acum Rapidul nu a ajuns să conducă 2-0 și să aibă un număr atât de mare de ocazii clare de gol. Iar acest lucru se datorează doar încrederii pe care jucătorii și-au recăpătat-o în ei și folosirii multora dintre ei pe pozițiile pe care dau cel mai bun randament.
Periculozitatea Rapidului aseară raportată la media de până acum a sezonului
Jocul Rapidului de aseară a avut însă și asemănări cu cel de până acum. Iar similitudinea vine din tremurul acela din ultimele 15 minute de joc. Nivelul de joc al echipei scade cu fiecare minut scurs, agresivitatea oțelită a startului virează spre plastilină, mijlocul terenului pierde bătălia și balaonele care nu prea văzuseră careul până atunci par zeci de drone amenințând poarta vișinie. Faptul că Siegrist a fost ales omul meciului este o confirmare a rolului pe care l-a avut în configurarea scorului final. Și o temă de meditație pentru Marius Șumudică.
Vestea bună pentru el e că a făcut la început exact ce trebuia pentru a scoate locomotive din șant. Vestea proastă e că luna de miere s-a încheiat și trebuie să meargă la muncă. Și, la ce am văzut la Iași, e de muncă, bro!