Fotbal international

Andrei Vochin, despre succesul regulii U21 în Liga 1 Betano: “Au dat cu pietre, acum culeg flori”

Autor: Andrei Vochin | 19.06.2019 | 21:36
Andrei Vochin, despre succesul regulii U21 în Liga 1 Betano:
Andrei Vochin despre succesul regulii U21

Succesul are o mie de tați. Înfrângerea e mereu orfană. Calificarea naționalei de tineret la Europene, prima după o pauză de 21 de ani, a produs bucurie, dar și o serie de controverse legate de paternitatea ei. Unii au pus-o pe seama calității antrenorilor, Isăilă și Rădoi, alții pe cea a jucătorilor crescuți în cea mai bună academie din țară, cea a lui Hagi. Unii au vorbit despre fotbaliștii cizelați în străinătate, alții pe cei care s-au călit în prima Ligă internă, forțați să joace datorită Regulii U21.

Regula U21: au dat cu pietre, acum culeg flori

Cred că într-un fel sau altul toți au dreptate. Dar, pentru că în 2016 am fost implicat direct în cercetarea, scrierea, aprobarea și implementarea acestei contestate (chiar hulite) reguli, pot oferi argumente statistice care să demonstreze creșterea în valoare a jucătorilor forțați de regulament să joace. Și nu puține. Mă voi opri la câteva, extrem de relevante pentru cum a dezvoltat o decizie administrativă baza de selecție a acestei ”naționale”.

Comparația o voi face cu sezonul 2015-2016, ultimul în care echipele nu erau obligate să folosească un jucător U21 pe toată durata meciului pe teren. Ei bine, numărul titularilor aproape că s-a dublat, de la 445 la 887, iar prezența lor în iarbă n-a fost decorativă, ci a lăsat urme adânci pe tabele. Dacă acum 3 ani, tinerii participau prin goluri și pase decisive la 101 reușite, în sezonul recent încheiat ei au crescut randamentul cu 75%, producând 176 de goluri!!!

România mică a devenit România mare

Practic, ei valoare aveau, numai că le trebuia spațiul de joc în care să și-o poată demonstra. Și, pentru că acest lucru nu s-a produs natural, a fost nevoie de o intervenție a Federației. Grație ei, per total, numărul de minute petrecute pe teren de jucătorii U21 a crescut de la 45.555, la 86.627. Cu 90% mai mult!!!

Astfel, purtând acest bagaj de meciuri în picioare, România mică, cum e alintată „naționala” de tineret, a devenit România mare. Iar cei care acum 3 ani au aruncat cu pietre în FRF acum își culeg florile.

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!