Sport

Andrei Vochin, despre tendința acestui European: “Asaltul sistemelor cu trei fundași centrali!”

Schimbarea majoră care se prefigurează e cea legată de sistemele de joc. Din ce în ce mai multe echipe s-au orientat la variante cu 3 fundași centrali.
21.06.2021 | 12:55
Andrei Vochin despre tendinta acestui European Asaltul sistemelor cu trei fundasi centrali
ADVERTISEMENT

Dincolo de spectacolul fanilor, de emoția confruntării atâtor națiuni, de impactul asupra comunităților, de bucuria pariorilor, etc. orice turneu final de European sau Mondial are darul de a schimba câte ceva în strategiile ulterioare ale selecționerilor de oriunde. Prezența atâtor echipe de top, antrenate de cei mai buni tehnicieni, generează, o data la doi ani, noi tendințe tehnico-tactice. Fotbalul rămâne un organism viu, aflat într-o permanență schimbare. Iar cei care înțeleg cel mai repede încotro se îndreaptă viitorul, aceia vor putea să fure startul și să ajungă mai repede la obiectiv.

De mai bine de 3 decenii, UEFA își folosește propriile competiții ca bază de date pentru studiile ulterioare despre trand. Sunt la al 9-lea turneu final și, de fiecare dată, am avut plăcerea să dialoghez cu oameni care fac parte din grupul observatorilor tehnici. Ei  nu au doar obligativitatea de a furniza ”Omul meciului” la finalul fiecărei partide de turneu final pentru a-l ”livra” celor de la Heineken, care premiază. Ei întocmesc rapoarte pe baza cărora Comisia Tehnică a UEFA va întocmi la sfârșit materialul de analiză.

ADVERTISEMENT

16 membri are corpul observatorilor tehnici UEFA pentru Euro 2020

Românii n-au lipsit din aceste formațiuni de elită. Mulți ani în acest grup al observatorilor UEFA/FIFA l-am regăsit pe Anghel Iordănescu, unul dintre cei mai longevivi și mai apreciați selecționeri. În 2016 a fost Ionuț Lupescu, acum reprezentantul nostru este Cosmin Contra. ”Guriță” este coleg cu mari jucători sau antrenori precum Packie Bonner, Esteban Cambiasso, Fabio Capello, Jean-François Domergue, Steffen Freund, Aitor Karanka, Robbie Keane, Ginés Meléndez, David Moyes, etc

Până când specialiștii vor genera documentul final de sinteză, mă voi încumeta să trag câteva primei concluzii după aceste prime două etape ale turneului final.

ADVERTISEMENT

Revenim la anii 90?

Schimbarea majoră care se prefigurează e cea legată de sistemele de joc. Din ce în ce mai multe echipe s-au orientat la variante cu 3 fundași centrali. Moda anilor 90 pare să revină în fotbalul mondial. Tendința am observat-o la echipele de club angrenate în confruntările europene din acest sezon și ea a fost preluată și la nivel de prime reprezentative.

10 din cele 24 de echipe calificate la acest turneu final folosesc 3 fundași centrali

Asta nu înseamnă că vorbim despre o preocupare execesivă pentru faza defensivă, ci despre un alt tip de ocupare a terenului. Și nici nu este o opțiune exclusivă a echipelor mici, preocupate să pună ”autobaza” în calea adversarilor mai valoroși. Exemple în acest sens sunt echipe care au în componență jucători cu cote imense și care, pe deasupra, au reușit să marcheze cel puțin două goluri pe meci până acum. Belgia, Olanda, Germania au trecut deja la acest sistem și nu arată rău.

ADVERTISEMENT

TOP medie de goluri/meci

Olanda                      2,5

Belgia                        2,5

Portugalia                2,5

Italia                          2,3

Germania                2

Ucraina                     2

@ echipele subliniate evoluează în sisteme cu 3 fundași centrali

Așadar, desi pare o tendință defensivă, revenirea la acest sistem cu 3 stoperi nu afectează faza ofensivă, dacă modul de a juca rămâne același, orientat spre șansă rapidă, spre gol, spre victorie. Un alt exemplu al echilibrului îl reprezintă realizările echipelor dispuse în aceste sisteme.

Sigur că multe țin de valoarea jucătorilor, dar dispunerea tactică pare să favorizeze echipele care o folosesc. Mărturie ne stă Indexul Instat. În top 5 al echipelor cu cele mai bune cifre per total la acest European, două folosesc noul sistem

ADVERTISEMENT

TOP INDEX INSTAT

Italia                          330

Germania                321

Franța                       318

Portugalia                315

Olanda                      314

@ echipele subliniate evoluează în sisteme cu 3 fundași centrali

Încă 3 după prima etapă

Din cele 14 echipe care au început turneul final cu o linie de fund formată din 4 jucători, 3 au trecut la sistemul cu 3 stoperi după prima etapă: Danemarca, Rusia și Slovacia. Primele două au pierdut meciurile de dubut. Schimbarea tactică părea să le ajute pe ambele.

Rușii chiar au câștigat cu Finlanda, iar danezii au reușit o primă repriză superbă cu Belgia. În a doua însă, o data cu intrarea lui De Bruyne, Eden Hazard și Witsel, valoarea a scris și tabela de marcaj. Slovacii au fost singurii care au schimbat și au arătat mai rău ca-n primul meci.

Sistemul care ajută fundașii laterali. Și viceversa

Nu-I deloc întâmplător că fețele proaspete ale acestui turneu, noi eroii, vin din benzi. Italianul Leonardo Spinazzola, fundașul stânga, a fost declarat omul meciului de debut al turneului final. Olandezul Denzel Dumfries, fundașul dreapta, a marcat deja de două ori până acum.

Așa cum a făcut-o și ”omologul” lui belgian, Thomas Meunier, autorul unei ”duble” contra Rusiei. Ca să nu mai vorbim de Robin Gossens, fundașul stânga al Germaniei, care a dat Instatul peste cap cu acest 426 de la ultimul meci, contra Portugaliei.

Doar 2 din 24 în Franța 2016

Ca să înțelegem mai bine această transformare de sistem, am făcut o analiză scurtă la ceea ce s-a întâmplat la ultimul European, cel din Franța 2016. Atunci, din cele 24 de echipe calificate, doar 2 (două) au folosit 3 fundași central!!! Italia și Țara Galilor pot fi considerate ”pioniere” ale noii tendințe. Iar rezultatele lor de atunci n-au fost deloc rele.

”Squadra azzurra” a fost eliminată în sferturi de Germania, fără să fie bătută, doar după loviturile se departajare. Iar britanicii lui Bale au reprezentat marea revelație, ajungând până în semifinale unde au fost învinși de viitoarea ”Regină” a Europei, Portugalia.

Două semne care par să fi fi fost luate drept exemplu. Exemplu de bună practică!

ADVERTISEMENT